Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Elektrisch vervoer

Tot nader order neemt de gemeente geen nieuwe plaatsingsverzoeken voor oplaadpunten in behandeling.

 

Vertraging van plaatsen van openbare oplaadpunten

Het stopzetten van de aanbesteding leidt tot een vertraging van het plaatsen van openbare oplaadpunten in onze gemeente. De samenwerkende provincies hebben besloten dat een nieuwe aanbesteding zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. Het voornemen is om in januari 2015 weer aan te besteden, waarna eind april een winnende partij geselecteerd kan worden. Bij de meest gunstige planning kan onze gemeente vanaf het 2e kwartaal van 2015 naar behoefte oplaadpunten afnemen, zodat nieuwe aanvragen in behandeling genomen kunnen worden.

Gemeente Zeist en de samenwerkende overheden begrijpen dat het vervelend is om langer op een openbaar oplaadpunt bij u in de buurt te moeten wachten. We doen alles wat binnen onze macht ligt om zo snel mogelijk aan de vraag naar openbare oplaadpunten te voldoen. Hiervoor is in januari 2014 is geld beschikbaar gesteld.

 

Aanbesteding voor openbare oplaadpunten

Overheden die al dan niet gezamenlijk geld besteden om een grote hoeveelheid producten en diensten in te kopen, zijn verplicht om dat aan te besteden. Marktpartijen kunnen zich op een aanbesteding inschrijven en daar volgt uiteindelijk een winnende partij uit. MRA-Elektrisch heeft namens de samenwerkende provincies en gemeenten een aanbesteding voor openbare oplaadpunten georganiseerd.

Tijdens de aanbestedingsprocedure bestaat de mogelijkheid voor partijen om bezwaar te maken tegen de beoogde winnende partij. Dat laatste is bij de aanbesteding voor openbare oplaadpunten helaas gebeurd, wat uiteindelijk heeft geleid tot het stopzetten van de aanbesteding.

 

Gezamenlijke inkoop van openbare oplaadpunten

De provincies Flevoland, Noord-Holland en Utrecht kopen de oplaadpalen gezamenlijk in, zodat gemeenten deze naar behoefte kunnen afnemen. Gezamenlijke inkoop leidt tot een lagere prijs per oplaadpunt en borgt dat gemeenten grip houden op de hoogte van het laadtarief.

Een maximumtarief zorgt ervoor dat het rijden met een volledig elektrische auto of een plug-in hybride financieel aantrekkelijk is en blijft. Als het laadtarief niet langer lager is dan de prijs van benzine of diesel, wordt het rijden met een elektrische auto onaantrekkelijk.

 

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden wint aan populariteit. Op dit moment rijden in Nederland al 43.000 elektrische auto’s en dat aantal blijft groeien. De auto's zijn schoon, stil en zuinig.

Gemeente Zeist stimuleert elektrisch rijden omdat dit de luchtkwaliteit verbetert en stil en duurzaam is .Ook maakt het ons minder afhankelijk van oprakende en vervuilende brandstoffen zoals benzine en diesel. De belangrijkste voorwaarde om elektrisch rijden tot een succes te maken, is het kunnen opladen van de accu van de elektrische auto.


Openbare oplaadpunten

Er komen steeds meer openbare oplaadpunten voor elektrische auto’s in Nederland, waardoor het voor iedereen mogelijk wordt om elektrisch te rijden. Uiteindelijk moet er in Nederland een dekkend netwerk van openbare oplaadpunten ontstaan.

Gemeente Zeist bouwt mee aan dit oplaadnetwerk en doet dat samen met MRA-Elektrisch; het projectbureau dat namens de gemeenten in de provincies Flevoland, Noord-Holland en Utrecht elektrisch vervoer in de regio stimuleert.

 

Meer informatie over elektrisch vervoer:

  • Kaart schoon vervoer

Uitgelicht


Zoeken