Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Huisnummering, toekenning

De gemeente is verplicht nummeraanduidingen (meestal huisnummers) toe te kennen aan verblijfsobjecten, standplaatsen en ligplaatsen. Een verblijfsobject wordt sinds de wet BAG (Basisregistraties Adressen en Gebouwen) onderscheiden als een eenheid van gebruik (bijvoorbeeld een woning, een winkel et cetera) binnen een of meerdere panden. Bij elk verblijfsobject hoort een huisnummer. Omgekeerd hoort een adres altijd bij een verblijfsobject, dan wel een standplaats of ligplaats.

Er zijn 5 situaties waarin de gemeente automatisch nummeraanduidingen uitgeeft, wijzigt of intrekt:

  1. Wanneer een omgevingsvergunning (bouwen) wordt verleend;
  2. Bij het verlenen van een splitsingsvergunning / samenvoegingvergunning;
  3. Voor een nieuw vergunde standplaats of ligplaats;
  4. De gemeente kan een bestaande nummeraanduiding wijzigen door uit te breiden of te vernummeren;
  5. De gemeente trekt nummeraanduidingen in bij het slopen van vastgoedobjecten en het intrekken van standplaatsen of ligplaatsen.

Geen nummeraanduiding

‘Achter de voordeur’ geeft de gemeente geen nummers uit:

  • kamers in verpleeghuizen, bejaardenhuizen, verpleegstershuizen, studentenkamers
  • kantoorunits
  • ruimtes waar iemand inwoont

Zelf aanvragen

Dat is vooral het geval wanneer er nieuwe verblijfsobjecten bijkomen zonder dat er een vergunning voor nodig is. Deze wijziging komt dan immers niet bij de Gemeente ‘in beeld’, en de Gemeente weet dan niet dat er verblijfsobjecten bij komen die een adres moeten krijgen. U kunt dan contact opnemen met de gemeente om de huisnummers te regelen. Voorwaarde is wel dat de nieuwe eenheden van gebruik voldoen aan de strikte definitie van een verblijfsobject.

 

Nevenadres

In sommige gevallen kan naast een uitgegeven adres een extra zogeheten 'nevenadres' worden aangevraagd. Bijvoorbeeld wanneer een bedrijf behalve de hoofdingang nog een afzonderlijke expeditie-ingang heeft die aan een andere openbare ruimte ligt. Een dergelijk nevenadres kan voor leveranciers gebruikt worden, bijvoorbeeld bij het gebruik van navigatieapparatuur.

 

Huisnummer opvragen

Heeft u een nieuw gebouwd huis gekocht of gehuurd en weet u niet wat uw huisnummer is? U kunt uw huisnummer bij de gemeente opvragen. Wanneer in bestaande wijken woningen worden gesplitst of als bestaande bouw wordt vervangen door meerdere woningen (veelal appartementen) kunt u bij de gemeente terecht voor nieuwe huisnummers.

 

Vernummering

Het wijzigen van nummeraanduidingen (vernummering) heeft grote gevolgen voor onder andere bewoners, belastingen, gemeentelijke diensten, hulpdiensten en nutsbedrijven. Bij vernummering vervangt de gemeente een bestaande nummeraanduiding door een nieuwe nummeraanduiding. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij nieuwbouwprojecten. Het is niet altijd mogelijk om bij nieuwbouw de nieuwe nummeraanduidingen in te passen tussen de bestaande nummeraanduidingen. De gemeente informeert eigenaren/gebruikers van te voren over de vernummering. De gemeente kan een onkostenvergoeding uitkeren.

 

  1. U moet eigenaar of gemachtigde van de eigenaar van het object zijn.
  2. Wanneer het object (of deel hiervan) meerdere eigenaren heeft, moet ook de andere eigenaar schriftelijk instemmen met de huisnummeraanvraag.
  3. Het is aan te bevelen om óók een eventuele huurder van het object bij de aanvraag te betrekken.
  4. De aanvrager moet na verlening van een huisnummer het nummer op een duidelijke wijze aanbrengen op het object.

 

Voor tarieven of leges van deze dienst kijk bij de tarieven en leges.

Wetten

Gemeentewet

Om een huisnummer toe te kennen heeft de gemeente de volgende gegevens van u nodig:

  1. Perceel waar het om gaat.
  2. Uw contactgegevens.
  3. Motivatie waarom u een huisnummer toegewezen wil krijgen of wilt wijzigen.
  4. Aanvraagformulier (pdf, 170 kB) 
  5. Situatietekening op schaal

U kunt deze sturen naar [email protected] of naar:

Gemeente Zeist
Ter attentie van team Contactcentrum
Postbus 513
3700 AM  Zeist

Telefonisch contact

Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met het telefoonnummer 14 030.

Termijn

Op uw aanvraag wordt in principe binnen 8 weken na de dag waarop de aanvraag is ontvangen beslist. Uw aanvraag wordt getoetst aan de ‘Verordening naamgeving en nummering (adressen) Zeist 2010’ (inclusief bijbehorende toelichting) en aan het beleid van de gemeente Zeist. Na een afweging van de mogelijkheden wordt een huisnummer al dan niet toegekend. Om teleurstellingen te voorkomen verzoeken wij u dan ook om uw aanvraag ruim vóór het tijdstip waarop u het huisnummer nodig heeft in te dienen.

Indien een huisnummer wordt toegekend, dan moet u zelf het nummer binnen 4 weken na verzending van het besluit op of aan het object aanbrengen. Indien het object nog niet is voltooid, dan moet het nummer binnen 4 weken na de voltooiing worden aangebracht op of aan het object.

 


Uitgelicht


Zoeken