Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Kappen

U heeft een omgevingsvergunning voor de activiteit kappen nodig in de volgende gevallen:

  • voor het kappen en/of verplanten van bomen die op 1.30 meter boven de grond een stam hebben met een diameter van 20 cm of meer. Dit betekent dus ook voor coniferen en andere struikachtige bomen als deze een stamdiameter van 20 cm of meer hebben.
  • voor werkzaamheden zoals uitgebreide snoei, verandering van het uiterlijk van een volwassen boom of het toppen van een volwassen boom. Door deze werkzaamheden kan de boom afsterven en ontsierd of beschadigd worden. Daarom is ook hiervoor een kapvergunning nodig.
  • voor selectieve kap, waarbij bomen met een stam met een diameter van 20 cm of meer worden gekapt om meer ruimte te bieden aan de overblijvende bomen.

U heeft geen omgevingsvergunning voor de activiteit kappen van de gemeente nodig indien uw perceel buiten de bebouwde kom is gelegen en u geregistreerd staat bij het Bosschap. In plaats hiervan dient u een Boswetmelding te doen bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Zieke boom kappen

Wanneer een boom ziek is, kan de gemeente beslissen deze te behandelen of te kappen. U moet voor de behandeling van de zieke boom, de instructies van de gemeente volgen. Als u een boomsoort gekapt heeft die een boomziekte kan verspreiden, heeft u een vergunning nodig om de restanten te vervoeren of vernietigen.

Monumentale boom kappen

Een boom of struik kan een monumentale status hebben. U mag de boom dan niet kappen of stevig snoeien. Een boom is een monument als deze een bijzondere leeftijd of schoonheid heeft. Ook zeldzame bomen of bomen met een speciale functie in de omgeving kunnen monument zijn. Om een omgevingsvergunning voor het kappen van een monumentale boom te krijgen, moet u kunnen bewijzen dat er goede redenen zijn. Een reden kan zijn dat deskundigen hebben bewezen dat er door de boom er een risico op schade of ongelukken ontstaat. Deze bomen staan op een lijst.

De beoordeling

De boomdeskundige van de gemeente beoordeelt de waarde van de boom en de belangen van de aanvrager. Deze belangen worden tegen elkaar afgewogen. Indien nodig maakt de boomdeskundige een afspraak met u om de boom te bekijken.
Om de waarde van de boom vast te stellen wordt gekeken naar de cultuurhistorische waarde, de natuurwaarde en de beeldbepalende waarde van de boom.

Herplantplicht

De Gemeente Zeist is opgedeeld in een stedelijk gebied en een bosachtig gebied. In het stedelijk gebied is er een herplantplicht voor bomen met een diameter vanaf 35 cm. In het bosachtig gebied is er een herplantplicht voor alle kapvergunningsplichtige bomen, behalve in geval van dunning. Indien er te weinig ruimte is voor het terugplanten van bomen wordt er een financiële herplantplicht opgelegd.

Voor een overzicht van deze gebieden kunt u kijken op de kaart met herplantplichtgebieden.

Kapvergunning aanvragen

De film geeft een eenvoudige uitleg over het proces van het aanvragen van een kapvergunning.  

  1. een volledig ingevuld aanvraagformulier
  2. een situatietekening
  3. indien van toepassing een machtiging van de eigenaar van het perceel
  4. eventueel foto’s van de betreffende boom/bomen ter verduidelijking van de situatie

Meer informatie over voorwaarden vindt u in het bomenbeleid

Voor de tarieven van dit product of deze dienst kijk bij de tarieven en leges.

Vergunning geweigerd?
Ook als de gemeente de vergunning weigert, moet u leges betalen.

Om te zien voor welke activiteiten u een vergunning nodig heeft kunt u online een vergunningcheck doen op http://www.omgevingsloket.nl/. Wanneer u daar de vragen beantwoordt, wordt duidelijk of u een vergunning nodig heeft. Vervolgens krijgt u een aanvraagformulier op maat voor de omgevingsvergunning. Hierna kunt u kiezen op welke manier u de aanvraag wilt doen: digitaal of op papier. Bijlagen zoals tekeningen, kunt u digitaal bijsluiten (uploaden). U kunt zo direct de Omgevingsvergunning aanvragen die nodig is om uw plannen te realiseren. Voor een omgevingsvergunning voor het kappen van bomen is een duidelijke situatietekening van groot belang. U kunt meerdere bomen aanvragen met één aanvraagformulier, mits die bomen op hetzelfde perceel staan.

Schriftelijk aanvragen

Gemeente Zeist
Afdeling Publiek en Dienstverlening, team Contactcentrum
Postbus 513
3700 AM Zeist

Telefonisch contact

U kunt contact opnemen via ons centrale nummer 14 030.

Afhandeling

Als wij uw aanvraag ontvangen sturen wij u een schriftelijke ontvangstbevestiging toe. Vervolgens wordt uw aanvraag in behandeling genomen en getoetst aan de voorwaarden. Na deze toetsing ontvangt u een een besluit. Aan dit besluit zijn kosten verbonden. Daarnaast kan de gemeente ook een fysieke of financiële herplantplicht opleggen.

Termijn

Bij de omgevingsvergunning zijn er twee procedures: een eenvoudige (de reguliere) en een uitgebreide.

  • De reguliere geldt bij de meest voorkomende en eenvoudige aanvragen. Hier krijgt u de beslissing binnen 8 weken. Deze tijd mag eenmaal verlengd worden met 6 weken.
  • De uitgebreide geldt in bijzondere gevallen: bijvoorbeeld bij een omgevingsvergunning voor het milieu en bij afwijking van het bestemmingsplan. De beslistermijn is hier 26 weken (dat is een half jaar). Deze mag met 6 weken verlengd worden.

Aanpak

U heeft nodig bij de aanvraag:

  • een omschrijving van de boom (omvang en type)
  • de plaats van de boom (adres)
  • de reden
  • eventueel de schriftelijke toestemming van de eigenaar van de boom

Bezwaar en beroep

U kunt bezwaar maken tegen het besluit over uw aanvraag. Bent u het niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift, dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank.


Uitgelicht


Zoeken