Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Milieuvergunning

Bedrijven die schade aan het milieu veroorzaken, hebben een omgevingsvergunning voor het milieu nodig. Vroeger heette dit de milieuvergunning. Een bedrijf heeft een omgevingsvergunning bijvoorbeeld nodig als het veel energie verbruikt, de lucht vervuilt of geluidsoverlast veroorzaakt.

Niet alle bedrijven hebben een omgevingsvergunning voor het milieu nodig. Sommige bedrijven hoeven alleen een milieumelding te doen. Kijk daarvoor bij: Milieumelding.
Een klein aantal bedrijven hoeft helemaal geen vergunning aan te vragen en geen melding te doen.

Het formulier kunt u downloaden via de website omgevingsloket. Op deze website kunt u tevens nagaan of en voor welke activiteiten (bijvoorbeeld een activiteit bouwen) u een vergunning nodig heeft.

Met vragen hierover kunt u terecht bij de gemeente Zeist, team Vergunningen (telefoonnummer 14 030).

Milieumelding

Voor bedrijven zoals bakkerijen, horeca-, bouw-, transport- en garagebedrijven en woon- en kantoorgebouwen gelden algemene milieuregels. Deze staan in het Activiteitenbesluit. Als uw bedrijf onder het Activiteitenbesluit valt, moet u een melding doen bij de oprichting en bij het wijzigen van de bedrijfsvoering van uw bedrijf. U kunt bij uw branche-organisatie vragen of uw bedrijf onder het Activiteitenbesluit valt. De milieumelding doet u online via de Activiteitenbesluit InternetModule (AIM) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Uw melding wordt doorgestuurd naar de gemeente.

Milieumelding doen

U overlegt met de gemeente waarin uw bedrijf is gevestigd. U vraagt de omgevingsvergunning aan bij het Omgevingsloket Online (OLO). In het loket kunt u de vergunningcheck doen. U ziet dan meteen of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen.

U vraagt de vergunning aan bij het bevoegd gezag. In de meeste gevallen is dat het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente waarin de inrichting geheel of in hoofdzaak is gevestigd dan wel bij het college van Gedeputeerde Staten van de betreffende provincie.

Termijn

De aanvraag en de ontwerpvergunning worden gepubliceerd en 6 weken ter inzage gelegd. In deze periode kunnen belanghebbenden schriftelijk of mondeling reageren. Na de inzagetermijn worden de aanvraag en de definitieve vergunning gepubliceerd en nogmaals 6 weken ter inzage gelegd.

Aanpak

Wat u nodig heeft voor de aanvraag hangt af van het soort bedrijf en hoe groot het is:

  • een akoestisch rapport
  • een bodemonderzoeksrapport
  • een geurrapport
  • een energierapport
  • een plattegrond
  • een bedrijfsplan waarin u de bedrijfsactiviteiten toelicht

Bezwaar en beroep

Degenen die gereageerd hebben op de aanvraag en ontwerpvergunning, kunnen beroep aantekenen bij de rechtbank. Daarna is er nog de mogelijkheid van hoger beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Is er niet gereageerd binnen de beroepstermijn van 6 weken? Dan is de vergunning rechtsgeldig.


Uitgelicht


Zoeken