Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Omgevingsvergunning

Wanneer u uw huis wilt verbouwen of een gebouw wilt slopen, moet u een vergunning aanvragen. Vanaf 1 oktober 2010 hebt u daarvoor de omgevingsvergunning nodig. Deze vergunning vervangt veel vergunningen op het gebied van wonen, ruimte, milieu en natuur. Als u meerdere toestemmingen nodig hebt, is de omgevingsvergunning voldoende. Deze kan bij één loket worden aangevraagd. Er geldt één procedure waarop één besluit volgt. Om in bezwaar of beroep te gaan tegen dat besluit, is er nog maar één bezwaar- of beroepsprocedure.

Een voorbeeld: vroeger had u twee toestemmingen nodig wanneer u bijvoorbeeld een beschermd monument wilde verbouwen. U moest dan een bouwvergunning en monumentenvergunning aanvragen. Dit betekende dat u twee procedures moest doorlopen. Met de komst van de omgevingsvergunning is dit verleden tijd. 

Een greep uit de producten die zijn ondergebracht in de omgevingsvergunning:

  • aanlegvergunning
  • sloopvergunning
  • ontheffing bestemmingsplan
  • bouwvergunning
  • milieuvergunning
  • monumentenvergunning
  • ontheffing verbod lozen afvalwater
  • vergunning voor handelingen in beschermd natuurgebied
  • uitweg/inritvergunning
  • vergunning voor alarminstallatie aan een woning of gebouw
  • kapvergunning
  • projectbesluit
  • reclamevergunning

Woont u aan een sloot of waterkering of gaat u (grond)water onttrekken of lozen op een watergang? Dan heeft u wellicht nog een watervergunning van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden nodig.
Een watervergunning kan via hetzelfde loket worden aangevraagd als de omgevingsvergunning. U kunt een watervergunning ook bij het waterschap aanvragen. Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling Vergunningverlening en handhaving van het waterschap, via telefoonnummer 030 6345833.

Voor een aantal eenvoudigere vergunningen is het met ingang van 1 oktober 2012 onder bepaalde voorwaarden mogelijk om een flitsvergunning aan te vragen.

Omgevingsvergunning aanvragen

De film geeft een eenvoudige uitleg over het proces van het aanvragen van een omgevingsvergunning.

  

Stappen in het aanvraagproces

Stap 1:

 U dient uw aanvraag in bij de gemeente. Digitaal doet u dit via http://www.omgevingsloket.nl/.

Stap 2:

De gemeente stuurt een bericht van ontvangst en publiceert de aanvraag in een huis-aan-huisblad. Ook controleert de gemeente of de aanvraag compleet is. Als er nog stukken ontbreken krijgt u bericht.

Stap 3:

De gemeente beoordeelt uw aanvraag inhoudelijk en of hij aan alle wettelijke eisen voldoet. Gaat u bouwen, dan wordt uw aanvraag ook getoetst aan de technische eisen uit het Bouwbesluit (brandveiligheid en ventilatie).

Stap 4:

De gemeente laat u voor een reguliere aanvraag binnen 8 weken weten of u wel of niet een omgevingsvergunning krijgt. De tijd die u nodig heeft om uw aanvraag compleet te maken (zie stap 2) wordt bij de beslistermijn van de gemeente opgeteld. De gemeente publiceert het besluit in een huis-aan-huisblad. Belanghebbenden, bijvoorbeeld omwonenden, worden dan nog 6 weken in de gelegenheid gesteld om bezwaar in te dienen. Daarna is uw vergunning definitief.

Ga hier naar de veelgestelde vragen over de omgevingsvergunning.

 

De voorwaarden die gelden hangen af van de werkzaamheden waarvoor u toestemming vraagt.

De kosten voor een omgevingsvergunning vindt u in de Legesverordening en tarieventabel op deze website.

U vraagt de omgevingsvergunning digitaal aan bij het Omgevingsloket Online (OLO). Op de website van OLO vindt u uitgebreide informatie over de omgevingsvergunning en hulp bij het aanvragen. Voor het digitaal aanvragen van een vergunning is het wel noodzakelijk dat u een DigiD (particulier) of eHerkenning (bedrijf/instelling) heeft.

U kunt er ook voor kiezen om de aanvraag per post op te sturen of af te geven in de Publiekshal, Het Rond 1 te Zeist. Dit kan tijdens de openingstijden van de Informatiebalie. De formulieren voor een papieren aanvraag kunt u downloaden op Omgevingsloket Online (OLO).

Voor het melden van de bouwwerkzaamheden kunt u het volgende formulier gebruiken:

melden bouwwerkzaamheden

Voor vragen en/of het maken van een afspraak met de bouwbalie, kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum via het vijfcijferige telefoonnummer 14 030. Ook kunt u via dit nummer een afspraak maken bij het bouwloket om uw vragen over de omgevingsvergunning te stellen en de antwoorden te krijgen.

Termijn

Bij de omgevingsvergunning zijn er 2 procedures: een eenvoudige (de reguliere) en een uitgebreide.
De reguliere geldt bij eenvoudige aanvragen die het meest voorkomen. Hier krijgt u de beslissing binnen 8 weken. Deze tijd mag eenmaal verlengd worden met 6 weken.

De uitgebreide geldt in bijzondere gevallen: bijvoorbeeld bij een omgevingsvergunning voor het milieu en bij afwijking van het bestemmingsplan. De beslistermijn is hier 6 maanden. Deze mag met 6 weken verlengd worden.

Bezwaar en beroep

Bij de reguliere procedure:
U kunt bezwaar maken tegen het besluit op uw aanvraag. Als u het daarna niet eens bent met de uitspraak op uw bezwaarschrift, kunt u in beroep gaan bij de rechtbank.

Bij de uitgebreide procedure:
U kunt in beroep gaan bij de rechtbank. Daarna heeft u de mogelijkheid van hoger beroep bij de Raad van State.

Voor meer informatie over de omgevingsvergunning kunt u ook terecht op de website van de rijksoverheid. Denkt u bij het uitwerken van uw bouwplannen ook aan de mogelijkheden om energie in uw woning te besparen. Dit levert u een lagere energierekening en meer comfort in huis op.

Meer informatie over onderstaande onderwerpen vindt u in de brochures op de website van de rijksoverheid:

  • Dakkapellen
  • Dakramen
  • Kozijnen en  gevelpanelen
  • Erf- en perceelafscheidingen
  • (Schotel)antennes
  • Zonnecollectoren en -panelen
  • Bijbehorende bouwwerken

Uitgelicht


Zoeken