Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Overlast door jongeren

U kunt op verschillende manieren overlast hebben van jongeren. Hierbij kunt u denken aan:

  • lawaai (bijvoorbeeld geschreeuw, brommers of harde muziek)
  • vernielingen, graffiti of afval op straat
  • blowen
  • intimiderend gedrag, groepsvorming of hinderlijk gedrag (bijvoorbeeld voor de ingang van een gebouw blijven staan)
  • wildplassen

Meld deze overlast bij de politie of de gemeente.

In Zeist zijn een aantal overlastgevende en criminele jeugdgroepen bekend. Samen met partners als MeanderOmnium, woningcorporaties, politie en het OM bekijken we per groep wat nodig is om jongeren uit de groep te krijgen en of hulpverlening nodig is.

Projectgroep Handhaving

Soms is een ‘straf’ of ‘zorg’ niet doeltreffend om overlastgevende jongeren aan te pakken. In dat geval kan het juist wel effectief zijn om naar de uitkering te kijken, de te dure auto of de valse inschrijving in de Gemeentelijke Basis Administratie (een vals woonadres). Dat geeft ook een duidelijk signaal naar de omgeving van de overlastgevende of criminele jongere. Ook kunnen soms bestuurlijke maatregelen aan de orde zijn, zoals een gebiedsverbod.

De projectgroep Handhaving houdt zich met deze aanpak bezig. In dit team zijn onder andere de gemeente Zeist, de regionale Sociale Dienst KRH en de politie vertegenwoordigd.

Groepen

De politie regio Utrecht stelt twee keer per jaar vast welke jeugdgroepen er in de regio bestaan en welke zwaarte deze groepen hebben. Na overleg met diverse andere organisaties wordt op basis van beschikbaar gestelde capaciteit bepaald welke groepen de meeste aandacht behoeven. Vervolgens heeft  de gemeente in samenwerking met jongerenwerk en politie een namenlijst van deze groepen gemaakt.
Na een gesprek eind juni met onder andere MeanderOmnium, politie en woningcorporaties is een te prioriteren volgorde vastgesteld in de 8 gemelde groepen. Inmiddels heeft het districtscollege (politie, burgemeester en officier van Justitie) dit overgenomen. Voor alle jongeren in zo’n groep wordt afgesproken wat gedaan gaat worden om jongere uit de groep te krijgen en of er eventuele problemen zijn waarbij hulpverlening geboden is. Daarnaast wordt er gekeken hoe met de groep als geheel wordt omgegaan. Door samen te werken volgen alle betrokken hulpverleners dezelfde aanpak van de jongeren en groep.

Cameratoezicht

Cameratoezicht is in Zeist op drie plaatsen aanwezig; op de Tweede Dorpsstraat (vanaf 2002), aan het einde van de Slotlaan/hoek Steijnlaan Jagerlaan (2008) en in het winkelcentrum De Clomp (2008). Doel is in alle gevallen het voorkomen van ordeverstoringen. Daarnaast is het een hulpmiddel voor de politie bij de opsporing van strafbare feiten in deze gebieden. De gebieden hebben cameratoezicht omdat overlast en ordeverstoringen met de gewone middelen niet goed in de hand te houden waren.

Cameratoezicht blijkt in alle gebieden een goed hulpmiddel dat heeft bijgedragen tot het verminderen van ordeverstoringen.

Ervaart u overlast van jongeren? Neemt u dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 030 of met de politie via telefoonnumer 0900 8844.


Uitgelicht


Zoeken