Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Planschade, schadevergoeding

Als u schade hebt geleden door maatregelen op het gebied van de ruimtelijke ordening, kunt u in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van zogenoemde planschade. Het kan zijn dat uw woning in waarde is gedaald of uw woongenot is verminderd doordat de gemeente het bestemmingsplan heeft veranderd of heeft afgeweken van het bestemmingsplan (vrijstelling). Bijvoorbeeld: het mooie weiland voor uw huis moet plaatsmaken voor een snelweg. Ook kunt u inkomen mislopen door een nieuwe inrichting van het gebied.

Over de vergoeding van planschade stelt de gemeente zelf regels op. Deze kunt u terugvinden in de gemeentelijke verordening.

Ook bij projecten van nationaal belang ('rijksprojecten') kunt u in aanmerking komen voor tegemoetkoming. Onder projecten van nationaal belang worden projecten met een bovenlokale ruimtelijke dimensie of met bovenlokale ruimtelijke effecten verstaan.

 

U kunt onze bestemmingsplannen digitaal inzien op http://www.ruimtelijkeplannen.nl/.

Voor meer informatie over hoe dit werkt kunt u kijken bij de uitleg over bestemmingsplannen.

U komt in aanmerking voor de tegemoetkoming van planschade onder de volgende voorwaarden:

  • U hebt schade geleden aan uw eigendom (u bent eigenaar, geen huurder).
  • De schade houdt verband met planologische maatregelen.
  • U vraagt de tegemoetkoming aan binnen vijf jaar nadat het betreffende bestemmingsplan, de wijziging of vrijstelling onherroepelijk van kracht is geworden.
  • De schade behoort redelijkerwijs niet of niet geheel voor uw rekening te komen.

Als u al op een andere manier compensatie voor de schade hebt ontvangen (bijvoorbeeld door koop, onteigening, verzekering, enzovoort), komt u niet voor tegemoetkoming in aanmerking.

U betaalt 300 euro vooruit. Dit moet de gemeente wettelijk van u vragen. U krijgt het bedrag terug, als uw aanvraag wordt geaccepteerd.

Wetten

Wet ruimtelijke ordening

U moet het verzoek tot schadevergoeding indienen bij de gemeente.
 

 

Schriftelijk aanvragen
Gemeente Zeist
Afdeling Vergunningen
Postbus 513
3700 AM Zeist

 

Telefonisch contact
U kunt contact opnemen via ons centrale nummer 14 030

 

Termijn

Een planschadeprocedure duurt gemiddeld een jaar en staat beschreven in het Besluit Ruimtelijke Ordening en de Verordening tegemoetkoming planschade.

Aanpak

Voor het indienen van een tegemoetkoming om planschade, dient u gebruik te maken van het aanvraagformulier planschadevergoeding.

Bezwaar en beroep

Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente over uw verzoek om schadevergoeding, kunt u bezwaar maken. Dit doet u bij de gemeente. Bent u het daarna niet eens met de beslissing op uw bezwaarschrift, dan kunt u in beroep bij de rechtbank.


Uitgelicht


Zoeken