Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Riolering in Zeist

In de meeste wijken van Zeist hebben we te maken met het gemengde rioolstelsel. In een gemengd rioolstelsel worden het afvalwater en het hemelwater in één rioolbuis afgevoerd. Nadeel hiervan is dat bij hevige regenval de rioolbuis zo vol water komt te zitten, dat het door overstorten terecht komt in sloten, vijvers en kanalen. Dit is kwalijk voor het watermilieu. Om overstorten van de riolering zo veel mogelijk te voorkomen, is onder andere in Zeist- West het regenwater afgekoppeld van het gemengde riool. Het relatief schone regenwater gaat via een apart systeem rechtstreeks naar het oppervlaktewater. Voordeel hiervan is ook dat er minder water gezuiverd hoeft te worden, en dat scheelt geld. Op de website van Stichting Rioned komt u alles te weten over het riool.

 

Gescheiden rioolsysteem in Zeist-West

Couwenhoven, De Clomp, Crosestein en Brugakker hebben een gescheiden rioolsysteem voor vuil afvalwater van bijvoorbeeld Gescheiden rioolsysteem (2)de wasmachine, toilet en de badkamer en voor schoon regenwater. Het gescheiden rioolsysteem in Zeist-West was in 1970 een van de eersten in Nederland.

De rioolbuizen voor het vuile water lopen naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. De aparte riolering voor schoon water voert het regenwater rechtstreeks af naar de waterlopen in de wijk. Dat zijn bijvoorbeeld de Nieuwe Hakswetering, de Zeister Grift of de randsloot langs Brugakker en Couwenhoven.

Putten
De putten in de straten zijn ook aangesloten op de twee systemen. Op de deksels en afsluiters van het vuilwatersysteem staat een "V", op die van het schoonwatersysteem een "S". Kijk maar eens als u op straat twee putdeksels vlak bij elkaar ziet liggen.

gemengd rioolsysteem

Gemengde riolering
Gemengde riolering komt in de meeste wijken van Zeist voor. Bij het gemengde riool komt al het water samen in één rioolbuis. De gemeente hoeft maar één buis aan te leggen en niet te controleren of regen- en afvalwater gescheiden blijven. De aanleg is ook het goedkoopst. Driekwart van het Nederlandse riool is gemengd. Gemengde riolen kunnen veel water opvangen: meer dan 700 liter per inwoner. Toch kan bij hevige regen niet al het water in die ene buis. Ook al draaien de pompen naar de rwzi vier keer zo hard als normaal. Toch loopt dan het regenwater, gemengd met afvalwater, via overstorten in een vijver of sloot. Dit kan leiden tot milieuvervuiling.

Let op!
Als bewoner van Zeist-West en op andere plaatsen in Zeist waar het rioolstelsel is gescheiden is het belangrijk dat u bewust omgaat met het water in uw wijk. Dit kunt u doen door:

  • Uw auto te wassen op een speciale autowasplaats of in de wasstraat. Bij het autowassen op straat stromen namelijk vuil (olieresten) en zeepsop via de straatput rechtstreeks in het oppervlaktewater. In de wasstraat wordt het water hergebruikt en het straatvuil er uitgefilterd.
  • Wanneer u de auto toch liever thuis wast, gebruik dan een reinigingsmiddel met Milieukeurgeen chemische (onkruid)bestrijdingsmiddelen te gebruikenafgewerkte olie en dergelijke horen niet thuis in het riool. Dit hoort natuurlijk bij het chemisch afval. Ook lekkages van olie en andere vloeistoffen uit auto’s zorgen voor vervuiling.

Voorkom verkeerde aansluitingen 

De afvoerbuizen in woning en tuin bij beide systemen hebben dezelfde kleur grijs. Daardoor bestaat het risico van een verkeerde aansluiting bij veranderingen in de woningen. De buizen voor schoon water zijn iets dikker (125 mm) dan die voor vuil water.

Wetten

Besluit lozing afvalwater huishoudens

Besluit uitvoeringskwaliteit bodembeheer

Gemeentelijke afvalstoffenverordening

Uitvoeringsregeling lozingenbesluit bodembescherming (vervallen per 01-01-2013)

Wet bodembescherming

Wet milieubeheer; Wet bodembescherming

Wet milieubeheer; Wet verontreiniging oppervlaktewateren

Let op! 
Als bewoner van Zeist-West en op andere plaatsen in Zeist waar het rioolstelsel is gescheiden is het belangrijk dat u bewust omgaat met het water in uw wijk. Dit kunt u doen door: uw auto te wassen op een speciale autowasplaats of in de wasstraat. Bij het autowassen op straat stromen namelijk vuil (olieresten) en zeepsop via de straatput rechtstreeks in het oppervlaktewater. In de wasstraat wordt het water hergebruikt en het straatvuil er uitgefilterd. Wanneer u de auto toch liever thuis wast, gebruik dan een reinigingsmiddel met Milieukeurgeen chemische (onkruid)bestrijdingsmiddelen te gebruikenafgewerkte olie en dergelijke horen niet thuis in het riool. Dit hoort natuurlijk bij het chemisch afval. Ook lekkages van olie en andere vloeistoffen uit auto’s zorgen voor vervuiling.

Meer informatie over het duurzaam gebruik van water vindt u bij "Water, afvoer" in deze producten- en dienstencatalogus. 

 

 


Uitgelicht


Zoeken