Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Terrasoverkapping bij horecagelegenheden

Onder terrasoverkappingen wordt bijvoorbeeld verstaan een zonwering op geleiderails, permanente parasols en zonweringen die rusten op een terrasafscheiding. Om bij een horecagelegenheid aan de voorgevel of zijgevel een terrasoverkapping te realiseren is er eerst een omgevingsvergunning nodig. De aanvraag om omgevingsvergunning wordt dan onder andere getoetst aan het bestemmingsplan. In de huidige bestemmingsplannen wordt horecabedrijven de mogelijkheid gegeven om voor de voorgevelrooilijn of aan de zijgevel gericht naar het openbaar gebied, een bouwwerk geen gebouw zijnde en/of afscheidingen van maximaal 1 meter hoog te realiseren. In sommige gevallen wordt er in het zij-erf dat gericht is naar het openbaar gebied een maximale hoogte van 2 meter toegestaan. Er is een toenemende behoefte om bij horeca voor de voorgevel en aan de zijgevel (gericht naar openbaar gebied) terrasoverkappingen te mogen plaatsen. Op basis van het bestemmingsplan is dat niet mogelijk, waardoor teruggevallen moet worden op een afwijking van het bestemmingsplan artikel 2.12. lid 1 onder a 2º Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

 

Wanneer een horecaondernemer in aanmerking wilt komen voor een terrasoverkapping moet hij een aanvraag om omgevingsvergunning indienen met de activiteiten “bouwen”, “Planologisch strijdig gebruik” en mogelijk nog “Wijzigen van een monument” als het pand of het adres waar  het omgaat een monument is of in een beschermd monumentaal gebied ligt. De gemeente toetst de aanvraag aan alle geldende regelgeving en aan het beleid “Terrasoverkappingen Horeca Zeist”. Wanneer de vergunning wordt verleend, wordt deze ter inzage gelegd en is het voor belanghebbenden mogelijk binnen 6 weken hier bezwaar tegen te maken. Er kan gelijk na verlening gebouwd worden, maar dit is voor risico van de vergunninghouder. Tijdens de bezwaartermijn kunnen bij een eventuele verzoek om voorlopige voorziening de werkzaamheden namelijk stilgelegd worden. 

 

Het indienen van een aanvraag om omgevingsvergunning (de vergunning die aangevraagd moet worden om voor een terrasoverkapping in aanmerking te komen) is aan landelijke regels gebonden. De in te dienen gegevens moeten zo worden aangeleverd dat de aanvraag goed en efficiënt kan worden afgehandeld. De aanvrager is hier zelf verantwoordelijk voor. Wat ingediend moet worden hangt af van de werkzaamheden waarvoor u toestemming vraagt. Er moet in ieder geval duidelijk zijn wat u wilt realiseren en hoe het er uit komt te zien.

 

In de meeste gevallen zijn de volgende gegevens in ieder geval nodig:

  • situatietekening
  • geveltekeningen
  • plattegrond(en)
  • doorsnede tekeningen
  • details
  • constructieberekeningen en constructietekeningen
  • foto's van de locatie

 

Er zijn ook tekeningen van de huidige toestand nodig, zodat duidelijk wordt wat er door de verbouwing veranderd. Alle tekeningen moeten op schaal getekend zijn. Voor geveltekeningen, plattegronden en doorsneden is dat een schaal niet kleiner dan 1:100. Voor details 1:5 en voor de situatietekening niet kleiner dan 1:1000. Op alle tekeningen moet de maatvoering duidelijk worden vermeld. Uiteraard moet er samenhang zijn tussen de tekeningen onderling, maar ook tussen de constructietekeningen en bijbehorende constructieberekeningen. Bij verbouwingen gaat het immers niet alleen om een tekening van de terrasoverkapping of te plaatsen schermen, maar ook hoe het geheel eruit komt te zien in relatie met de bestaande gevel en plattegrond. Bij de beoordeling van uw plan wordt er onder andere getoetst aan het bestemmingsplan, het beleid “Terrasoverkappingen Horeca Zeist” en de Welstandsnota Zeist 2010. In de Welstandsnota staat het welstandsbeleid van de gemeente Zeist omschreven. Wij adviseren u om uw aanvraag  op de criteria uit deze nota af te stemmen.

 

De kosten voor een vergunning voor een terrasoverkapping zijn gelijk aan de kosten voor een omgevingsvergunning, deze vindt u in de Legesverordening en tarieventabel op deze website.

U vraagt de omgevingsvergunning voor de terrasoverkapping digitaal aan bij het Omgevingsloket Online (OLO). Op de website van OLO vindt u uitgebreide informatie over de omgevingsvergunning en hulp bij het aanvragen. Voor het digitaal aanvragen van een vergunning is het wel noodzakelijk dat u een DigiD (particulier) of eHerkenning (bedrijf/instelling) heeft.

U kunt er ook voor kiezen om de aanvraag per post op te sturen of af te geven in de Publiekshal, Het Rond 1 te Zeist. Dit kan tijdens de openingstijden van de Informatiebalie. De formulieren voor een papieren aanvraag kunt u downloaden op Omgevingsloket Online (OLO).

Voor het melden van de bouwwerkzaamheden kunt u het volgende formulier gebruiken:

melden bouwwerkzaamheden

Voor vragen en/of het maken van een afspraak met de bouwbalie, kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum via het vijfcijferige telefoonnummer 14 030. Ook kunt u via dit nummer een afspraak maken bij het bouwloket om uw vragen over de vergunning voor de terrasoverkapping te stellen en de antwoorden te krijgen.

Voor meer informatie over de omgevingsvergunning kunt u ook terecht op de website van de rijksoverheid. De gemeente Zeist heeft voor het ontzorgen van ondernemers het Ondernemersplein opgestart. Dit plein is het centrale aanpsreekpunt voor ondernemers en is gericht op het verbeteren van dienstverlening aan ondernemers.

Het Ondernemersplein is maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur bereikbaar via ons Klant Contact Centrum op ons vijfcijferige telefoonnummer 14 030. Ook kunt u het Ondernemersplein via [email protected] een mail sturen.


Uitgelicht


Zoeken