Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Trouwen of partnerschap registreren

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, moet u dat vooraf bij de gemeente melden. Dit wordt ondertrouw of aangifte geregistreerd partnerschap genoemd. U kunt vanaf 2 weken tot uiterlijk 1 jaar daarna trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Daarna vervalt de aangifte en moet u opnieuw aangifte doen. Maak voordat u langskomt eerst een afspraak via telefoonnummer 14 030.

Ondertrouw of aangifte partnerschap

U kunt in ondertrouw gaan in de gemeente waar (één van) u beiden woont. De ambtenaar van de burgerlijke stand controleert of u mag trouwen dan wel een partnerschap mag registreren. Tijdens uw ondertrouw geeft u aan op welke trouwlocatie en in welke gemeente de ceremonie plaatsvindt en wie daarbij uw getuigen zijn. Trouwlocaties Zeist

Als u gaat trouwen in een andere gemeente dan waar u of uw partner staat ingeschreven, dan worden de noodzakelijke documenten naar die gemeente verzonden.

Getuigen

U mag minimaal 2 en maximaal 4 meerderjarige getuigen meenemen per bruidspaar. Getuigen aanmelden kan tot uiterlijk 2 weken voor uw huwelijk of partnerschap. Hierbij moet een kopie paspoort of kopie identiteitsbewijs van de getuigen worden overlegd.

Ambtenaar van de burgerlijke stand

U kunt zelf kiezen welke buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand u trouwt. Let op: dit geldt niet voor een gratis huwelijk of partnerschap.

Gratis trouwen of partnerschap

Op maandagochtend om 10.30 of om 11.00 uur kunt u kosteloos trouwen of uw partnerschap registreren. In de spreekkamer van de publiekshal is plaats voor maximaal 7 personen. De ceremonie beperkt zich tot de wettelijke formaliteiten, zonder muziek en/of fotoreportage.

Een tussenvorm is de beknopte ceremonie (alleen de wettelijke formaliteiten) in de trouwzaal van het gemeentehuis. U betaalt de zaalhuur voor de trouwzaal en kunt meer gasten en getuigen uitnodigen.

Benodigde buitenlandse documenten op tijd aanvragen

Bent u in het buitenland geboren, getrouwd, gescheiden of heeft u in het buitenland gewoond? Dan kost het soms veel tijd om documenten op te vragen. Documenten uit het buitenland moeten gelegaliseerd zijn. Soms moet u een beëdigde vertaling aanleveren. De medewerkers van de burgerlijke stand kunnen u informeren welke documenten u nodig heeft. Legalisatie buitenlandse documenten.

Trouwen in het buitenland

Als u in het buitenland wilt trouwen, kan er om een verklaring van huwelijksbevoegdheid of een ongehuwdverklaring worden gevraagd. Per land verschilt het welke verklaring u nodig heeft. Vraag goed na bij de buitenlandse instantie die uw huwelijk sluit welke documenten u nodig heeft.

Nadat u getrouwd bent in het buitenland, moet u het huwelijk registreren in de gemeente waar u woont in Nederland. Trouwen in het buitenland.

 

  1. U bent ongehuwd en staat niet registreerd als partner.
  2. U bent 18 jaar of ouder.
  3. U heeft geen bloedverwantschap met uw partner.
  4. Uw getuigen zijn 18 jaar of ouder.
  5. Eén van de partners heeft de Nederlandse nationaliteit of woont in Nederland.

Als u niet in Nederland woont, maar toch hier wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, moet u aangifte doen in de gemeente Den Haag. Voorwaarde is dat één van u de Nederlandse nationaliteit heeft.

Kijk voor de tarieven bij de tarieven en leges.

Meenemen naar uw afspraak om in ondertrouw te gaan:

  • Geldig legitimatiebewijs
  • Kopie legitimatiebewijs getuigen
  • Als één van u beiden (of allebei) in het buitenland geboren is of in het buitenland gewoond heeft, zijn meer documenten nodig. Neemt u in dat geval contact op met de gemeente telefoonnummer 14 030.

Werken op afspraak

Maak voordat u langskomt eerst een afspraak via telefoonnummer 14 030.


Uitgelicht


Zoeken