Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Uitwegvergunning

Voor het maken van een uitweg naar de openbare weg of om een uitweg te veranderen is een vergunning nodig, dit gaat via een omgevingsvergunning voor de activiteit inrit/uitweg. Bij de aanvraag wordt rekening gehouden met:
 
  1. de bruikbaarheid van de weg
  2. een veilig en doelmatig gebruik van de weg
  3. de bescherming van het uiterlijk aanzien van de omgeving
  4. de bescherming van groenvoorzieningen in de gemeente
  5. het parkeren

De gemeente zorgt voor de aanleg van de uitweg na betaling van de aanlegkosten. De gemeente kan wel een uitzondering maken. Hier kunnen uitwegen dan door de aanvrager zelf uitgevoerd worden op eigen kosten. Dit wordt per aanvraag beoordeeld. Uitgangspunt hierbij is dat de rechten van andere verkeerdeelnemers gewaarborgd blijven. De aanvrager zal in dat geval wel altijd moeten toestaan dat de gemeente en opdrachtnemers van de gemeente toegang hebben tot leidingen en kabels die in de grond onder de uitweg liggen. Als u een uitweg wilt aanleggen naar een provinciale weg, hebt u toestemming van de provincie nodig.

Inrit/uitweg over water

Voor het maken van een inrit/uitweg over een watergang of sloot moet u ook bij het waterschap een watervergunning aanvragen. Waterschap Vallei & Eem of Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Het uitwegenbeleid gaat over wegen die een perceel met de openbare weg verbinden en is onderdeel van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening).

De voorwaarden vindt u in het uitwegenbeleid.

Het beleid van de gemeente Zeist staat doorgaans voor een perceel met een woning slechts 1 uitweg met een breedte van maximaal 3 meter toe.

Alle tarieven kunt u terugvinden bij de Uitvoeringstarieven op deze website.

Toelichting kosten

De aanlegkosten, inclusief het aanbrengen en verwijderen van bestrating en bomen, van de wijziging van de openbare ruimte als gevolg van de aanleg van de uitweg, worden bij de aanvrager in rekening gebracht. Hieronder worden ook de kosten begrepen van het aanleggen van nieuwe parkeerplaatsen en het eventueel verplaatsen/verwijderen van straatmeubilair.

 

Wetten

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Wet op de Ruimtelijke Ordening

Wet ruimtelijke ordening, Burgerlijk wetboek, bestemmingsplan

Om te zien voor welke activiteiten u een vergunning nodig heeft kunt u online een vergunningcheck doen op http://www.omgevingsloket.nl/. Wanneer u daar de vragen beantwoordt, wordt duidelijk of u een vergunning nodig heeft. Vervolgens krijgt u een aanvraagformulier op maat voor de omgevingsvergunning. Hierna kunt u kiezen op welke manier u de aanvraag wilt doen: digitaal of op papier. Bijlagen, bijvoorbeeld tekeningen, kunt u digitaal bijsluiten (uploaden). U kunt zo direct de Omgevingsvergunning aanvragen die nodig is om uw plannen te realiseren. Voor een omgevingsvergunning voor een uitrit is een duidelijke situatietekening van groot belang.

Schriftelijk aanvragen

Gemeente Zeist
Afdeling Publiek en Dienstverlening, team Contactcentrum
Postbus 513
3700 AM Zeist

Telefonisch contact 

U kunt contact opnemen via ons centrale nummer 14 030.

Afhandeling

Als wij uw aanvraag ontvangen sturen wij u een schriftelijke ontvangstbevestiging toe. Vervolgens wordt uw aanvraag in behandeling genomen en getoetst aan de voorwaarden. Na deze toetsing ontvangt u een besluit. Aan dit besluit zijn kosten verbonden.

De gemeente zorgt voor de aanleg van de uitweg na betaling van de aanlegkosten. De gemeente kan wel een uitzondering maken. Hier kunnen uitwegen dan door de aanvrager zelf uitgevoerd worden op eigen kosten. Dit wordt per aanvraag beoordeeld. Uitgangspunt hierbij is dat de rechten van andere verkeerdeelnemers gewaarborgd blijven. De aanvrager zal in dat geval wel altijd moeten toestaan dat de gemeente en opdrachtnemers van de gemeente toegang hebben tot leidingen en kabels die in de grond onder de uitweg liggen.

Termijn

De gemeente neemt binnen 8 weken een besluit. De gemeente kan dit verlengen met 8 weken.

Aanpak

U heeft het volgende nodig:

  • Bouwtekening of situatieschets.

Bezwaar en beroep

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing van de gemeente.  U moet dan binnen 6 weken reageren. Bent u het niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? U kunt in beroep gaan bij de rechtbank.


Uitgelicht


Zoeken