Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Vrijwilligerswerk, onkostenvergoeding

Deze regeling is bedoeld om onkosten, die vrijwilligers maken om hun vrijwilligerswerk (beter) te kunnen doen, (gedeeltelijk) te vergoeden. Het vrijwilligerswerk moet in het belang zijn van de inwoners van Zeist. Reiskosten woon-werkverkeer zijn uitgesloten. Organisaties kunnen een aanvraag doen voor scholingskosten ten behoeve van hun vrijwilligers. Er mag niet steeds opnieuw een beroep worden gedaan op deze regeling.

Aangeraden wordt om de subsidie, indien mogelijk, ruim van tevoren aan te vragen. Op deze manier weet u of u wel of geen subsidie krijgt, voordat er kosten worden gemaakt.

De regels die gelden voor een onkostenvergoeding vrijwilligerswerk kunt u ook vinden in de 'beleidsregel Onkostenvergoeding vrijwilligerswerk'

Voor wie?

Vrijwilligers die werkzaam zijn in Zeist en organisaties die zich richten op inwoners van Zeist en voornamelijk uit vrijwilligers bestaan.

  • Een vrijwilligersorganisatie moet een keuze maken: óf de organisatie vraagt een onkostenvergoeding aan óf maximaal drie vrijwilligers die bij de organisatie werkzaam zijn vragen een onkostenvergoeding aan.
  • Vrijwilligers kunnen maximaal éénmaal per twee jaar een vergoeding krijgen.
  • De onkosten hebben een éénmalig karakter.
  • Als de subsidie vooraf wordt aangevraagd, moeten de kosten binnen zes maanden na de subsidieverlening gemaakt worden, daarna vervalt het recht op subsidie.
  • Kosten ten behoeve van woon-werkverkeer komen niet voor subsidie in aanmerking.
  • De subsidie wordt niet verleend als het maximaal beschikbare budget per jaar (subsidieplafond) is bereikt.
  • De onkosten vallen niet onder de vrijwilligersverzekering. De gemeente heeft een collectieve verzekering afgesloten voor alle inwoners die vrijwilligerswerk doen bij een organisatie (al of niet in Zeist). Lees hier meer over de gratis verzekering voor vrijwilligers.

Uitbetaling

Betaling vindt plaats binnen twee weken na vaststelling van de subsidie. Dit betekent dat de subsidie pas achteraf wordt betaald.

Hoe aanvragen?

Een aanvraag bestaat uit een 'Aanvraagformulier Onkostenvergoeding Vrijwilligerswerk' en een offerte danwel factuur of bankafschrift. Bij een aanvraag door een vrijwilliger moet het formulier ondertekend worden door zowel de vrijwilliger zelf als door drie bestuursleden van de organisatie waar hij of zij vrijwilligerswerk voor verricht. Bij een aanvraag door een organisatie moet het formulier door drie bestuursleden ondertekend worden.

Verantwoording

Subsidie kan zowel vooraf als achteraf worden aangevraagd. Als de subsidie wordt aangevraagd (en verleend) moet de subsidie, nadat de kosten zijn gemaakt, verantwoord worden. Deze verantwoording bestaat uit een factuur of bankafschrift waaruit de betaling blijkt. Na ontvangst van deze verantwoording zal het college de subsidie vaststellen. Als de subsidie pas achteraf wordt aangevraagd (en een factuur of bankafschrift waaruit de betaling blijkt, wordt meegestuurd) kan de subsidie direct worden vastgesteld.
Het ingevulde formulier stuurt u naar:
Gemeente Zeist

t.a.v. Maatschappelijke Zaken/Subsidies

Postbus 513

3700 AM Zeist
Wilt u een aanvraagformulier thuisgezonden krijgen, neem  dan contact op met de afdeling Maatschappelijke Zaken/subsidies via telefoonnummer 14 030 of e-mail: [email protected].


Uitgelicht


Zoeken