Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

WOZ-beschikking (Wet waardering onroerende zaken)

Sinds 1997 geldt een landelijke regeling voor de waardering van onroerende zaken, de Wet waardering onroerende zaken (WOZ). Vanaf 2007 geldt de WOZ-waarde voor één jaar. Elk jaar wordt er opnieuw getaxeerd.

De WOZ-waarde wordt onder andere gebruikt voor de onroerende-zaakbelastingen, het eigenwoningforfait in de inkomstenbelasting en de waterschapsheffing ‘omslag gebouwd’. De nieuwe WOZ-waarde die op het aanslagbiljet staat, geldt dus alleen voor het desbetreffende belastingjaar. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor verschillende belastingen, zoals de onroerende-zaakbelastingen, het eigenwoningforfait in de inkomstenbelasting en de waterschapsheffing ‘omslag gebouwd’.

Meer informatie over WOZ beschikking kunt u vinden in ons WOZ portaal:

Wat is WOZ?

De film geeft eenvoudig weer wat de WOZ is.

Gebruikers van een woning krijgen de WOZ-beschikking toegestuurd.

Huurders van een woning krijgen niet altijd automatisch de WOZ-beschikking. Bent u huurder? Dan kunt u wel een WOZ-beschikking opvragen. Als de gemeente een heffing op de WOZ-waarde van uw woning baseert, krijgt u de beschikking vanzelf toegestuurd.

Woont u in een gebied waar een te kort aan woningen is (woningschaarste)? Ook dan kunt u om een WOZ-beschikking vragen. Met name als u het oneens bent met de huurverhoging door de hoge WOZ-waarde.

U krijgt de beschikking van de gemeente.

Bezwaar en beroep

Bent u het niet eens met de WOZ-beschikking? U kunt binnen zes weken bij de gemeente bezwaar maken.
Als u het niet eens bent met de uitspraak van de gemeente op uw bezwaar, kunt u binnen zes weken na ontvangst van de beslissing in beroep gaan.

Uitgelicht


Zoeken