Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Woonkostentoeslag, koophuis

Recht op woonkostentoeslag voor eigenaren

Eigenaren van woningen hebben geen recht op huurtoeslag. Bij een laag inkomen en hoge woonkosten kunnen zij in aanmerking komen voor woonkostentoeslag. Bij bepaling van de hoogte hiervan wordt (meestal) aangesloten bij de regels voor woonkostentoeslag aan huurders, dus het systeem van de Wet op de huurtoeslag. Een verschil is echter dat woonkostentoeslag aan eigenaren jarenlang kan voortduren, terwijl huurders doorgaans doorschuiven naar de huurtoeslag.

verhuisplicht

Een belangrijke overeenkomst tussen huurders en eigenaren is, dat er bij woonkosten boven de maximale huurgrens ook bij eigenaren een verhuisplicht wordt opgelegd. Het opleggen van de verhuisplicht dient expliciet te gebeuren in de beschikking waarin de woonkostentoeslag wordt toegekend.

fiscale aspecten:

Hypotheekrente die drukt op het inkomen kan daarvan worden afgetrokken bij de belastingaangifte. Dit leidt tot een hoger netto inkomen. Er zijn twee mogelijkheden:

  1. voorlopige teruggaaf: De betrokkene heeft een voorlopige teruggaaf aangevraagd vanwege de hypotheekrente-aftrek en ontvangt deze maandelijks van de belastingdienst. Het betreft inkomen in de zin van artikel 32 lid 1 WWB (Wet Werk en Bijstand) zodat hiermee rekening moet worden gehouden bij de (maandelijkse) draagkrachtberekening voor de woonkostentoeslag.
  2. fiscale aftrek achteraf: De betrokkene wacht met het aftrekken van de hypotheekrente tot de belastingaangifte zodat hij achteraf een belastingteruggave ontvangt. Een teruggaaf van belasting moet worden toegerekend aan het jaar waarop deze betrekking heeft, niet het jaar waarin deze wordt ontvangen (artikel 32 lid 1 onderdeel b WWB). Voor zover de teruggaaf betrekking heeft op een periode waarover bijstand is verstrekt, zal er teruggevorderd moeten worden. Het inkomen is achteraf immers hoger. Voor het deel van de teruggaaf dat verband houdt met bijzondere kosten waarvoor geen bijstand is verstrekt, blijft terugvordering achterwege (artikel 31 lid 2 onderdeel f WWB). Het is niet toegestaan om bij de vaststelling van de woonkostentoeslag al bij voorbaat rekening te houden met een mogelijke belastingteruggave.

Het deel van de hypotheekrente waarvoor woonkostentoeslag wordt verleend, kan door de belanghebbende bij zijn belastingaangifte niet worden afgetrokken van zijn inkomen.

 

 

Als u te hoge woonlasten heeft, moet u binnen een jaar een goedkopere woning zoeken. Deze termijn kan maximaal met een jaar worden verlengd. Krijgt u AOW? Voor u geldt deze voorwaarde niet.

Om woonkostentoeslag te ontvangen zijn de voorwaarden onder andere:

  • u bent 18 jaar of ouder
  • u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP)
  • u bent Nederlander
  • er is geen sprake van gevangenisstraf, voorarrest, preventieve hechtenis, TBS en schulden

Wetten

Wet werk en bijstand

Uitvoerende instantie is de Regionale Sociale Dienst de sociale dienst is telefonisch te bereiken op 030 6929500. 

Termijn

De Regionale Sociale Dienst beslist binnen 8 weken op uw aanvraag.

Aanpak

U levert bij de aanvraag onder andere:

  • een identiteitsbewijs van u en eventueel uw partner en medebewoners
  • gegevens over de woonlasten
  • gegevens over inkomen, vermogen en schulden
  • bankafschriften
  • eventueel echtscheidingsgegevens
  • verzekeringspolissen

Bezwaar en beroep

Als u het niet eens bent met de beslissing op uw aanvraag, dan kunt u bezwaar maken bij de Regionale Sociale Dienst. Bent u het daarna niet eens met de beslissing op uw bezwaarschrift? Dan kunt u in beroep gaan bij de rechtbank.


Uitgelicht


Zoeken