Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Zienswijze

De gemeente krijgt veel aanvragen, bijvoorbeeld voor een omgevingsvergunning of voor het vaststellen van een bestemmingsplan. Voor sommige ingewikkelde besluiten schrijft de wet voor, dat de gemeente, voordat er een besluit wordt genomen op de aanvraag, eerst een ontwerpbesluit opstelt en belanghebbenden (soms zelfs iedereen) om een zienswijze vraagt. Als u het niet eens bent met (een onderdeel van) het ontwerpbesluit, kunt u uw mening hierover geven. Deze mening heet dan een zienswijze. U kunt uw zienswijze bijvoorbeeld indienen als uw buurman een ingewikkeld bouwplan heeft of als de gemeente een nieuw bestemmingsplan wil vaststellen.

De gemeente moet altijd alle zienswijzen betrekken bij de besluitvorming. Soms betekent dit, dat een plan op onderdelen wordt aangepast, soms dat een plan helemaal niet door kan gaan, maar soms worden de zienswijzen ook weerlegt. Dan vindt de gemeente uw zienswijze dus niet belangrijk genoeg om het onderwerp aan te (laten) passen. De gemeente weegt altijd alle betrokken belangen zorgvuldig tegen elkaar af.

Voor het indienen van zienswijzen geldt altijd een termijn, meestal van 6 weken. Een zienswijze, die een dag te laat wordt ingediend, wordt niet meer behandeld.

Het is mogelijk om voor iemand anders een zienswijze in te dienen. U stuurt dan een machtiging van deze persoon mee.

Zienswijzen worden meestal schriftelijk ingediend. Dit kan ook mondeling, na een afspraak, maar bij de gemeente Zeist kunt u deze ook digitaal indienen via de pagina www.zeist.nl/zienswijze

Wetten

Algemene wet bestuursrecht

Stuur uw zienswijze naar de gemeente. Doe dit binnen 6 weken na publicatie van het ontwerpbesluit of  ontwerpplan. U krijgt een ontvangstbevestiging. De gemeente zal u persoonlijk bericht sturen van het definitieve besluit.

Aanpak

Dient u uw zienswijze digitaal of schriftelijk in? Zet dan het volgende in uw zienswijze:

  • uw naam en adres
  • de naam van het ontwerpplan of ontwerpbesluit waar u het niet mee eens bent (u kunt bijvoorbeeld een kopie van het ontwerp bijvoegen of het dossiernummer opschrijven)
  • alle redenen waarom u het niet eens bent met het ontwerp (u mag later geen nieuwe redenen hieraan toevoegen)
  • eventueel een schriftelijke machtiging met handtekening
  • de datum waarop u de zienswijze schreef
  • uw handtekening (of DigiD)

Wilt u mondeling uw zienswijze doorgeven? Maak dan een afspraak met de gemeente via telefoonnummer 14 030.

Klik hier om uw zienswijze digitaal in te dienen

Bezwaar en beroep

U kunt in beroep gaan tegen het definitieve besluit als u eerder uw zienswijze heeft gegeven. U gaat in beroep bij de rechtbank of soms ook direct bij de Raad van State. De gemeente vermeld bij het genomen besluit wat in uw geval van toepassing is. U heeft na bekendmaking van het besluit 6 weken de tijd om het beroepschrift in te dienen. Heeft u geen zienswijzen ingediend dan heeft u doorgaans geen recht om beroep aan te tekenen tegen het besluit.

In sommige gevallen, kunt u, als u het niet eens bent met de uitspraak van de rechter, daarna nog in hoger beroep gaan bij de Raad van State. Ook dit laat de gemeente u dan weten.

Direct aanvragen


Uitgelicht


Zoeken