Welke vergunning heb ik nodig voor mijn horecabedrijf?
Indien u een horecabedrijf wil beginnen waarin bedrijfsmatig etenswaren, (wel of geen alcoholische) dranken, logies of tabaksproducten worden verstrekt voor gebruik ter plaatse, dan heeft u een exploitatievergunning nodig van de gemeente. Wanneer u in uw horecabedrijf ook alcohol schenkt, dan bent u daarnaast wettelijk verplicht om ook een drank en horecavergunning te hebben.
Als u een afhaal- of bezorgzaak wil beginnen waar ter plaatse niet wordt gegeten of gedronken, dus ook geen tafeltjes en stoeltjes waar men tijdens het wachten wat kan eten of drinken, dan wordt uw bedrijf niet beschouwd als horecabedrijf maar als winkel. Dit is ook het geval wanneer uw alcohol verkoopt om mee te nemen. Natuurlijk moet u zich dan wel houden aan de winkelopeningstijden. Hierbij geldt de uitzondering dat bedrijven die eten voor elders verkopen, wel op zondag open mogen. Wilt u bij uw horecabedrijf ook nog een terras, dan moet u hiervoor een terrasvergunning aanvragen.