Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Austerlitz

Austerlitz ligt in de gemeente Zeist en heeft ongeveer 1.500 inwoners. De bijzondere ontstaansgeschiedenis gaat terug tot een periode waarin Nederland vanaf 1795 tot 1813 door Franse troepen werd bezet. In opdracht van Napoleon Bonaparte richt opperbevelhebber generaal Auguste Marmont in het midden van Nederland een legerkamp in. Drie Frans/Bataafse divisies van 18.000 militairen vestigen zich in 1804 ten noorden van Zeist op de heide langs de Oude Woudenbergse Zandweg. In een paar maanden weet Marmont deze bataljons samen te smeden tot een groot, goedgetraind leger. Het tentenkamp trekt binnen korte tijd handelaren en burgers aan en zo ontstaat al snel een grote nederzetting.

Pyramide van Austerlitz

Austerlitz is ook bekend vanwege de Pyramide van Austerlitz. Dit historisch unieke monument ligt vlakbij het dorp, in de gemeente Woudenberg. De geschiedenis van het dorp is nauw verbonden met de geschiedenis van dit monument.

Om verveling voorkomen laat Marmont zijn soldaten, vlakbij het kamp, een monument bouwen. Geïnspireerd op de piramide van Gizeh, die hij had gezien tijdens de Egyptische veldtocht van Napoleon. De bouw duurt 27 dagen en de piramideheuvel bereikt een hoogte van 36 meter. Op de top wordt een 13 meter hoge houten obelisk geplaatst. De Marmontberg, zoals de Pyramide eerst heette, rees als een echte berg op uit de kale heidevlakte. Voor de Franse opperbevelhebber was zijn gedenkteken het middelpunt van ons land. Op één van de hoogste punten van de Heuvelrug (49,5 +NAP) bood de piramide uitzicht over de bossen van het Zeister Slotcomplex, de heide in het noorden en het rivierenland in het zuiden. Verder weg was niet alleen de Zuiderzee zichtbaar, maar waarschijnlijk ook steden als Amsterdam, Breda en Zwolle. Vandaag de dag is bij goed weer de Utrechtse Domtoren en de Amersfoortse Onze Lieve Vrouwetoren te zien.

Austerlitz, Tsjechië

Nadat Napoleon op 2 december 1805 de slag bij Austerlitz (in het huidige Tsjechië) glansrijk wint, besluit zijn broer Lodewijk Napoleon (de nieuwe koning van Holland) hem te eren door de nederzetting de naam Austerlitz te geven. De naam Marmontberg wordt veranderd in Pyramide van Austerlitz. In het Koninklijk Besluit van 17 augustus 1806 wordt Austerlitz zowel dorp, gemeente als stad wordt genoemd. Koning Lodewijk Bonaparte wilde aan Austerlitz stadsrechten verlenen, maar dat is er nooit van gekomen. Na het vertrek van Marmont in 1805 werd het kamp opgebroken. Austerlitz blijft lange tijd een dorp waar de inwoners in grote armoede leven. Per 1 januari 1812 wordt de nederzetting door Napoleon ingelijfd bij Zeist.

Vanwege de extreem korte bouwtijd, de toegepaste bouwmaterialen en het ontbreken van het noodzakelijke permanente onderhoud raakte de Pyramide al snel in verval. In 1808 werd de houten obelisk afgebroken, omwonenden stalen de gedenksteen en de grastreden erodeerden weg. In 1894 laat de toenmalige burgemeester van Woudenberg J.B. de Beaufort een nieuwe stenen obelisk op de Pyramide zetten, maar het monument zelf wordt nauwelijks hersteld. Tot een paar jaar geleden is alleen nog de stenen obelisk op de top te zien. In 2001 start de Stichting Pyramide Austerlitz met de restauratie met als gevolg dat de Pyramide onder de stenen obelisk weer zichtbaar is! 

Links

Hieronder een overzicht van websites met bezienswaardigheden en lokale verenigingen.


Uitgelicht


Zoeken