Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Wonen en leven / Duurzaam Zeist

Duurzaam Zeist

Duurzaamheid is meer dan alleen aandacht en zorg voor het milieu. Drie kernbegrippen staan centraal: People, Planet en Profit. Dit betekent respectvol omgaan met mensen, zorg voor het milieu en dat ondernemingen niet alleen gericht zijn op winst.
Op deze pagina vindt u infomatie over 7 hoofdthema's die te maken hebben met duurzaamheid.

1. Duurzaamheid: dit doet de gemeente Zeist

De gemeente stimuleert en ondersteunt initiatieven van inwoners  en bedrijven om energiebesparende en energieopwekkende maatregelen te nemen. Zelf wil ze ook actie ondernemen.

2. Energiebesparing in en rond het huis

Tips en links over energiebesparing in en rond het huis bijvoorbeeld over de kosten, zelf opwekken van energie en belasting van het milieu.

3. Duurzaam Bouwen

Milieuvriendelijk of duurzaam bouwen is een manier van bouwen waarbij het milieu minder wordt belast en het gebouw een lange levensduur heeft.

4. Elektrische oplaadpunten

Een overzicht met de oplaadpunten voor elektrische auto's en informatie hoe u zelf een laadpaal kunt aanvragen.

5. Fairtrade winkelen

De gemeente Zeist is een Fairtrade gemeente en heeft een duurzame winkelroute.

6. Gezond eten en stadslandbouw

Hoe wordt voedsel geproduceerd en wat er nodig is om het op ons bord te krijgen? De gemeente inspireert, verbindt en faciliteert inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties die bezig zijn met stadslandbouw.

7. Afval

Informatie over afval, bijvoorbeeld afval scheiden.

Duurzaamheid: de gemeente doet

Programma Zeist Duurzaam

Er zijn twee onderwerpen gekozen om initiatieven van inwoners en bedrijven zo goed mogelijk te ondersteunen:

Duurzame buurten

In sommige buurten wordt collectief zonnepanelen ingekocht, in andere buurten wordt er samen moestuinen beheerd. Wilt u weten wat er in uw buurt speelt op dit gebeid? Neem contact op met Corina Onderstijn, via [email protected] of via telefoonnummer 088 022 5024.

Duurzame bedrijven

Dit is gericht op bedrijven te stimuleren en helpen om duurzaam en  maatschappelijk verantwoord te ondernemen. De gemeente kan partijen met elkaar in contact brengen of ontmoeting mogelijk maken via het ondernemersplein en het MVO platform.

Coalitieakkoord 2014-2018 'Samen kansen pakken!’

In het coalitieakkoord zijn op het gebied van duurzaamheid een aantal ambities benoemd zoals het hebben van een voorbeeldrol bij het verduurzamen van het eigen vastgoed en het verduurzamen van de woningvoorraad in Zeist . Het streven is om in 2018, 3000 woningen te verduurzamen.

Help mee het milieu te verbeteren

Wij organiseren 5 bijeenkomsten voor een nieuwe milieuvisie. Dit is een plan op het gebied van milieu voor nu en in de toekomst. Ook u kunt hierbij helpen!  

Energiebesparing in en rond het huis

Energiebesparingslening

Kunt u de kosten niet opbrengen om uw huis energiezuiniger te maken? Kijk hier voor een energiebesparingslening van het nationaal Energiebesparingsfonds

Zonnekaart

De zonnekaart laat zien welke daken geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen, geeft een inschatting van het aantal zonnepanelen dat geplaatst kan worden en laat zien hoe snel de investering is terugverdiend.

Energievergelijker

Kijk op http://www.energievergelijker.com/ als u informatie zoekt over duurzame energie, energie besparen, zelf energie opwekken en de energiesector in het algemeen.

Milieucentraal

De website van milieucentraal geeft informatie over gebruik van energie en belasting van het milieu.

Energiesubsidiewijzer

De website www.energiesubsidiewijzer.nl/ geeft het complete en actuele overzicht van subsidies, leningen en andere regelingen voor woningeigenaren, woningcorporaties en particuliere verhuurders.

Duurzaamdoen

Tips en inspiratie om duurzaam te doen, bijvoorbeeld tips over afval en recycling, energie besparen en slim reizen. 

Duurzaam Bouwen

Milieuvriendelijk of duurzaam bouwen kan door het gebruik van milieuvriendelijke materialen en het direct toepassen van energiebesparende maatregelen, zoals een goede isolatie. De gemeente maakt gebruik van GPR Gebouw 4.2. Dit is een manier om de duurzaamheid van bestaande bouw, nieuwbouw en grootschalige renovatie te meten.

Andere websites met informatie over voor duurzaam bouwen:

  • www.verbeteruwhuurwoning.nl/ voor hulp om uw huurhuis duurzaam te verbouwen.
    Stap voor stap wordt per soort kamer uitgelegd hoe u het beste te werk kan gaan. De badkamer heeft bijvoorbeeld een andere aanpak nodig dan de slaapkamer of keuken.
  • http://www.milieucentraal.nl/ legt u uit hoe u het beste kunt werken wanneer u duurzaam verbouwt en welke materialen u kunt gebruiken.

Electrische oplaadpunten

In de gemeente Zeist zijn oplaadpunten aanwezig op de volgende locaties:

  • Burgemeester Schenkpad (bij zwembad Dijnselburg);
  • Koeburgweg 1;
  • Laan van Vollenhove 2701;
  • Molenweg 9;
  • Slotlaan 92;
  • Slotlaan 307;
  • Sparrenheuvel 10;
  • Willem Arntzlaan 94;
  • Zinzendorflaan 2.

Het bestaande netwerk van oplaadpunten wordt uitgebreid. U kunt een verzoek doen voor het plaatsen van een laadpaal via http://www.nuon.nl/. Kies optie ‘Plaatsingsverzoek Oplaadpunt’. Verzoeken moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De aanvrager moet bijvoorbeeld geen mogelijkheid hebben om op eigen terrein te laden. Ook wordt gekeken of er niet een geschikte laadpaal in de directe omgeving beschikbaar is.

Fairtrade winkelen

De gemeente Zeist is een Fairtrade gemeente. In een Fairtrade Gemeente zorgen inwoners, winkels, bedrijven en de lokale overheid samen voor meer eerlijke handel.

De gemeente heeft een duurzame winkelroute. Deze route staat voor eerlijk winkelen in Zeist en geeft de winkels en eetgelegenheden aan die fairtrade zijn of biologische en tweedehands producten verkopen.

Gezond eten en Stadslandbouw

Hoe wordt voedsel geproduceerd en wat is er nodig om het op ons bord te krijgen? De gemeente houdt zich bezig met stadslandbouw. Samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties is er aandacht voor voedselproductie en consumptie in en om de stad. Van commerciële productie door boeren, tot eigen consumptie uit moes- en volkstuin, tot dagbestedingsprogramma’s in de zorg, tot onderwijs op scholen over voeding.

Dit kan ik zelf doen

U kunt zelf het volgende doen aan stadslandbouw:

  • groentes telen in uw eigen tuin;
  • bij uw groenteman en supermarkt vragen waar de producten zijn geteeld en vragen naar zoveel mogelijk lokaal en regionaal geteelde producten.
  • meld u aan voor een volkstuin of neem het initiatief met buren een moestuin te beginnen. Neem hiervoor contact op met de coördinator stadslandbouw via telefoonnummer 14 030 of via [email protected] en geef aan wat uw wensen zijn. U kunt ook voor andere vragen en ideeën over voedsel en stadslandbouw terecht bij de coördinator.

Uitgelicht


Zoeken