Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Grondwater

Grondwater en -diepte
Grondwaterstandmetingen
Watervergunning en andere procedures
Grondwateroverlast
Grondwaterzorgplicht 
Grondwaterbeschermingsgebieden

Grondwater en -diepte

Grondwater is meestal regenwater dat op een zekere diepte in de bodem wordt aangetroffen.
In Zeist zit varieert de grondwaterdiepte tussen 1 meter en meer dan 10 meter onder het maaiveld.

Als men voor (bijvoorbeeld) bouwactiviteiten de lokale grondwaterstand wil weten, moet men hier zelf metingen voor (laten) doen.

Grondwaterstandmetingen

Op Waterinnovatienetwerk (Winnet) en het Dinoloket van TNO vindt u de grondwaterstandmetingen in Zeist.
Winnet is een samenwerkingsverband van 14 gemeenten rond de waterketen in het gebied van het waterschap De Stichtse Rijnlanden.

Watervergunning en andere procedures

Melden van onttrekkingen

Als u in de gemeente Zeist grondwater gaat onttrekken, dan moet u dit melden bij de provincie Utrecht of het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR).
Afhankelijk van de hoeveelheid en duur van de onttrekking is er mogelijk een vergunning nodig.

Er zijn op het aspect grondwater ook andere procedures voor vergunningverlening of melding van toepassing:

  • infiltratie (Provincie Utrecht of HDSR)
  • lozing (verontreinigd) water op oppervlaktewater (HDSR)
  • lozing (verontreinigd) water op riool

Grondwateroverlast

Vocht en wateroverlast in kelders of laaggelegen delen van het huis brengt men nogal eens in verband met het grondwater, terwijl dat niet de eigenlijke oorzaak hoeft te zijn. Een lekke regenpijp of ander water dat uit de omgeving via de bodem tot in de woning of tot in de kelder komt, is dan vaak de boosdoener.
De huiseigenaar is in eerste instantie verantwoordelijk voor zijn woning en de goede staat ervan. Bouwtechnische oplossingen voor het grondwaterprobleem (zoals waterdicht maken van muren, werkzaamheden aan de fundering e.d.) zijn daarom voor rekening van de eigenaar.
Maatregelen die u zelf kunt nemen zijn:

  • gaten en kieren in de begane grondvloer maken
  • muren impregneren om ze waterdicht te maken
  • ventilatie verbeteren van de woon- en/of kruipruimte
  • te diepe kruipruimte vullen met goed doorlatend materiaal zoals schelpen
  • (verticale) drainage rondom uw huis aanleggen

Als alles bouwkundig in orde is en er toch nog doorlopend wateroverlast is, moet u mogelijk de ondergrond onder het huis draineren. De gemeente kan dit dan in de openbare ruimte inzamelen en verder transporteren.

De gemeente helpt u bij grondwaterproblemen en geeft antwoord hoe wateroverlast kan worden voorkomen en wat te doen bij structurele wateroverlast.

Grondwaterzorgplicht

De grondwaterzorgplicht van de gemeente is van toepassing op het gebied vanaf de perceelgrens van particulieren (huishoudens of bedrijven). De zorgplicht houdt in dat de gemeente alleen maatregelen treft in de openbare ruimte. Eigenaren van een pand of perceel zijn zelf verantwoordelijk voor het treffen van maatregelen tegen grondwaterproblemen op hun eigen terrein.

Grondwaterbeschermingsgebieden

Een groot deel van het centrum van Zeist, maar ook delen van Bosch en Duin en Den Dolder zijn grondwaterbeschermingsgebied. In deze gebieden zijn voorzorgsmaatregelen genomen om de kwaliteit van het grondwater te beschermen.
Milieuverontreinigingen binnen grondwaterbeschermingsgebieden kunt u melden bij de provincie: https://www.provincie-utrecht.nl/algemene-onderdelen/zoeken/@254619/milieuklachten/

In de provinciale milieuverordening  van de provincie Utrecht  vindt u meer informatie over grondwaterbeschermingsgebieden.
Overzichtskaart grondwaterbeschermingsgebieden.

 


Uitgelicht


Zoeken