Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Oppervlaktewater

Oppervlaktewater komt voornamelijk voor in de lager gelegen delen, de kern en het landelijk gebied van Zeist (Zeist-West).
Het oppervlaktewatersysteem wordt gevoed door regenwater, kwelwater van de Utrechtse Heuvelrug en het gezuiverde water van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Zeist.
Om het water op peil te houden wordt water ingelaten vanuit de Kromme Rijn in het oosten en vanuit De Bilt in het westen. Het overtollige water wordt via de Nieuwe Hakswetering afgevoerd naar de Kromme Rijn.

Tot de oppervlaktewateren behoren alle zichtbare open wateren zoals de vijver bij het Slot, de Nieuwe Hakswetering, de Zeister Grift en de Vijvers aan het Oranje Nassauplein.

Waterkwaliteit

Het waterschap Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater in Zeist. Jaarlijks legt het waterschap de gegevens over de waterkwaliteit vast in het jaarverslag Waterkwaliteit.

Baggeren

Om de waterkwaliteit goed te houden is het noodzakelijk om de watergangen periodiek uit te baggeren. Zonder dat onderhoud slibben sloten en grotere watergangen dicht. Daardoor kunnen ze minder water afvoeren, wat bij hevige regenval tot overstromingen kan leiden. Ook is in een ondiepe watergang minder zuurstof aanwezig. Vissterfte en stank kunnen bij aanhoudende warmte het gevolg zijn.
Gemeente en Waterschap trekken hierin samen op.

Viswateren

De Zeister Hengelaars Vereniging behartigt de visrechten van de open wateren in Zeist.
Iedereen die gaat vissen heeft een vispas of een visvergunning nodig. De Buitengewone Opsporings Ambtenaar (BOA’s) van de afdeling Handhaving en Toezicht en de hoofdcontroleur van de Zeister Hengelsport Vereniging controleren op de juiste vispas, hoeveelheid hengels en de voor die tijd toegestande aassoorten. U kunt bij hen terecht met vragen.

Voorwaarden

Onder de 14 jaar en onder begeleiding van een volwassene die een vispas heeft,  is geen vispas nodig. Wel gelden er dan beperkingen bij het vissen.
Onder de 14 jaar en alleen vissen, is er een jeugdvispas of de jeugdvisvergunning nodig.
Ouder dan 14 jaar is er altijd een vispas nodig.

Aanvragen

Buitengewone Opsporings Ambtenaar (BOA) telefonisch bereikbaar op: 14 030. E-mailadres: [email protected].
Zeister Hengelsport Vereniging, telefoon: 030 - 692 25 52, e-mailadres: [email protected].


Uitgelicht


Zoeken