Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Riolering

De gemeentelijke riolering is een ondergronds systeem van buizen, putten en pompen en voert 2 waterstromen af, namelijk het vuile water van woningen en bedrijven en het hemelwater van wegen en daken.
De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud en het goed functioneren van het openbare riool. Zij reinigt, inspecteert, repareert of vervangt alle onderdelen van het riool.
De huiseigenaar is verantwoordelijk voor huisaansluiting en de riolering tot een halve meter buiten de erfgrens.

Gemengd rioolsysteem

In een gemengd stelsel wordt zowel hemel- als afvalwater afgevoerd. In de straat ligt één grote buis. Uw regenpijp, de straat- of trottoirkolk, uw toilet en ander afvalwater komen samen in deze buis. Bij een gemengd stelsel wordt maar 10 % van de totale inhoud gebruikt voor afvalwater. De overige 90% wordt pas gevuld bij een heftige regenbui. Bij een gemengd stelsel gaat ook het hemelwater naar de rioolwaterzuivering.

Gescheiden riolering

In de wijken Couwenhoven, De Clomp, Crosestein en Brugakker en bij nieuwbouwlocaties wordt het vuile huishoudelijke afvalwater via een apart rioolstelsel afgevoerd. De rioolbuizen voor het vuile afvalwater lopen naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
De aparte riolering voor schoon water voert het hemelwater rechtstreeks af naar de waterlopen of wordt via infiltratie naar de ondergrond gebracht.

Drukriolering

In een gedeelte van Zeist, met name in de buitengebieden, ligt een afwijkend rioleringsstelsel, namelijk een drukrioleringssysteem. In dit buizenstelsel wordt het afvalwater door middel van pompen en persleidingen getransporteerd.

Lozing afvalwater in bodem of oppervlaktewater 
Rioolaansluiting, rioolvergunning
Rioolheffing
Rioolverstopping
Stankoverlast uit het riool


Uitgelicht


Zoeken