Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Drank- en Horecawet

De regels voor het verstrekken van alcoholhoudende drank gaan per 1 december veranderen voor alle stichtingen en verenigingen in de gemeente. De regels worden algemener en ze worden aangescherpt om concurrentie met horecaondernemingen te beperken. Dit staat in de verordening paracommercie die de gemeenteraad op 11 november heeft vastgesteld.

De nieuwe regels en schenktijden

Om oneerlijke concurrentie te voorkomen staat in de nieuwe regels bijvoorbeeld dat het niet langer is toegestaan alcohol te verstrekken tijdens bijeenkomsten van persoonlijke aard (zoals een verjaardagsfeest) en bijeenkomsten gericht op derden (zoals het verhuren van de kantine).

De verenigingen mogen alcohol schenken tijdens de volgende tijden:

  • Korfbal-, voetbal- en hockeyverenigingen:
    Maandag-vrijdag van 19.00 uur tot 24.00 uur.
    Zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 19.00 uur, tenzij er wedstrijden eindigen na 17.30 uur. Dan is het toegestaan om 1,5 uur na de wedstrijd alcohol te schenken met een uiterlijke schenktijd van 21.00 uur.
  • Tennis-, jeu de boules-, petanque- en verenigingen die meerdere sporten aanbieden:
    Elke dag van 12.00 uur tot 24.00 uur.
  • Overige sportverenigingen: Elke dag van 16.00 tot 24.00 uur.

Sportverenigingen mogen 12 tot 16 keer per jaar afwijken van de schenktijden als zij dit van te voren melden bij de gemeente. Voor de overige verenigingen en stichtingen geldt dat zij mogen schenken vanaf één uur voor de aanvang en tot uiterlijk één uur na afloop van de georganiseerde activiteit.

Lees hier de volledige verordening.

Kijk hier voor een overzicht van alle regels waar stichtingen en verenigingen mee te maken hebben (Pdf; 113kB).

Wat ging vooraf

Tijdens een aantal gesprekken in de maanden juni en juli tussen horecaondernemers en paracommerciële instellingen is er gesproken over nieuwe passende regels voor Zeist en haar dorpskernen.

Toezicht

De gemeente Zeist heeft meerdere toezichthouders die op deze nieuwe regels gaan controleren en bevoegd zijn om op te treden. Bij een overtreding gaat de gemeente handhaven. Dit kan bijvoorbeeld een waarschuwing of een boete zijn.

Preventief alcoholbeleid

Op 24 juni 2014 heeft de raad het preventie- en handhavingsplan alcohol vastgesteld. In dit beleidsdocument is het alcoholbeleid beschreven voor de periode 2014 – 2018. Suggesties voor preventieve maatregelen om alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen zijn altijd welkom.


Uitgelicht


Zoeken