Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Wonen en leven / Plannen en projecten / Algemene plannen en projecten / Ondersteuning en zorg in Zeist vanaf 2015

Ondersteuning en zorg in Zeist vanaf 2015

De gemeente is vanaf 2015 verantwoordelijk voor de organisatie en financiering van een groot deel van de ondersteuning aan inwoners die wat extra hulp nodig hebben. Die ondersteuning is bedoeld om mensen te helpen:

  • zelfstandig te kunnen (blijven) wonen
  • actief aan het dagelijks leven te kunnen (blijven) deelnemen.

Die ondersteuning kan liggen op het gebied van werk en inkomen, welzijn, onderwijs, opvoeding en jeugdhulp. Dit wordt ook wel de ‘decentralisatie’ of ‘transitie’ van het ‘sociaal domein’ genoemd.

Doel

Iedereen, jong en oud, wil zich graag thuis kunnen redden en actief kunnen meedoen, middenin de samenleving. Dus: in het eigen gezin, het eigen huis, de eigen buurt, op ‘gewone’ scholen in de buurt en in ‘gewone’ bedrijven. Voor sommigen is daar wat hulp bij nodig. Voor hen is er - waar nodig - extra ondersteuning en zorg. Die hulp is er in aanvulling op de mogelijkheden die mensen hebben om zich te redden op eigen kracht en met hulp van de mensen om hen heen.

Verstandig omgaan met budgetten

De gemeente krijgt vanaf 1 januari 2015 meer te doen, met minder geld. Met dat geld gaan we verstandig om. We willen ondersteuning en zorg organiseren met betere afstemming en meer samenwerking. We willen problemen die mensen ondervinden, zo vroeg mogelijk in beeld krijgen. Zo kunnen we voorkomen dat ze erger worden. Ook krijgen gemeenten meer mogelijkheden om budgetten daar in te zetten waar ze het meest nodig zijn. En we kopen zorg slim in. Zo besparen we op een verstandige manier. Toch zullen niet alle veranderingen zonder pijn zijn.

Rubriek in de Nieuwsbode

In de Nieuwsbode verschijnt tweewekelijks een pagina over de veranderingen in de ondersteuning en zorg vanaf 2015. Hier vindt u de reeds verschenen pagina's.

Brieven aan cliënten en inwoners

Hier vindt u de brieven naar inwoners en cliënten over de veranderingen, die de gemeente in december 2014 verstuurt.

Veranderingen

Hieronder vindt u meer informatie over de ondersteuning en zorg. U leest welke veranderingen er op welke terreinen vanaf 2015 plaatsvinden.

""

Veranderingen in de jeugdhulp

Informatie voor jeugdhulpcliënten en inwoners.
Elk kind verdient de zorg en aandacht die nodig is om op te groeien tot een evenwichtige volwassene. De gemeenten worden vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de organisatie en financiering van de hele jeugdhulp. Hier leest u er meer over.


""

Veranderingen in de ondersteuning (Wmo)

Informatie voor Wmo-cliënten en inwoners.
De gemeente wil ook de meer kwetsbare inwoners helpen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. De gemeenten worden vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de organisatie en financiering van de ondersteuning die hiervoor nodig is. Hier leest u er meer over.

 

""

Veranderingen in het onderwijs

Informatie voor ouders met kinderen in Zeist.
Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. De Wet passend onderwijs beoogt dat zo veel mogelijk leerlingen naar ‘gewone’ scholen vlakbij hun huis kunnen gaan. Hier leest u er meer over.


""

Veranderingen in begeleiding naar werk

Informatie voor inwoners.
Met de participatiewet wil de overheid bereiken dat mensen die kunnen werken, aan het werk gaan (participeren). Uitgangspunt is in welke mate mensen kunnen werken. Naar verwachting gaat wet in per 1 januari 2015. De Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) voert de wet uit. Hier leest u er meer over.

""

Inkoop jeugdhulp – Zorg om Tafel

Informatie voor zorgaanbieders.
De gemeenten worden vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de organisatie en financiering van de jeugdhulp. In de regio Zuid-Oost Utrecht werken de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist samen voor de inkoop van jeugdhulp. De gemeente Utrechtse Heuvelrug coördineert de inkoop.

""

Inkoop Wmo - Zorg om Tafel

Informatie voor zorgaanbieders.
De gemeenten worden vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor een aantal soorten van begeleiding uit de Awbz. In de regio Zuid-Oost Utrecht werken de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist samen voor de zorginkoop. De gemeente Zeist coördineert de inkoop.


Uitgelicht


Zoeken