Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Participatiewet

Met de participatiewet wil de gemeente bereiken dat mensen die kunnen werken, aan het werk gaan (participeren). Uitgangspunt is in welke mate mensen kunnen werken. De kaders van de wet zijn in oktober vastgesteld. De wet gaat in per 1 januari 2015. De Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) voert de wet voor de gemeente uit. De gemeente Zeist en de RSD zijn momenteel bezig uit te werken hoe ze vorm gaan geven aan de participatiewet. Zodra er meer hierover bekend is, kunt u dat hier lezen.

Meer informatie voor werkgevers 

Hoofdlijnen wetsvoorstel participatiewet

Voor cliënten de participatiewet op hoofdlijnen het volgende in:

  • De WWB (Wet Werk en Bijstand), de Wsw (Wet sociale werkvoorziening) en de Wajong worden samengevoegd in één wet.
  • De Wajong er alleen nog voor jonggehandicapten die nooit zullen kunnen werken. Inwoners die nu al een Wajong uitkering hebben, houden voorlopig hun oude rechten.
  • Wie mogelijkheden heeft om te werken, kan bij de gemeente vragen om ondersteuning bij re-integratie en/of een uitkering.
  • De Wet sociale werkvoorziening (WSW) wordt afgesloten voor nieuwe werknemers. Wie niet zonder ondersteuning kan werken, kan bij de gemeente hulp vragen.

Extra banen voor mensen met arbeidsbeperking

Werkgevers hebben met de overheid afgesproken extra banen te scheppen voor mensen met een arbeidsbeperking. De overheid gaat zelf ook extra banen scheppen.

Infographic Participatiewet

Infographic participatiewet 2015

Infographic Participatiewet (pdf, 953 kB)


Uitgelicht


Zoeken