Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Veranderingen in de jeugdzorg

 

vragen en antwoorden over jeugdhulp

Kijk ook bij vragen en antwoorden rond de veranderingen in de jeugdzorg

Jeugdzorg 2015

De gehele jeugdzorg (jeugdhulp) komt vanaf 1 januari 2015 onder verantwoordelijkheid van de gemeente. Deze verandering geeft kansen om de ondersteuning aan kinderen en ouders in Zeist dichterbij, eenvoudiger en met meer samenwerking te organiseren. Samen met allerlei partijen, zoals jongeren, ouders, professionals en gemeenten in de regio, gaan wij deze verandering realiseren.

Verandering

De gemeente wordt verantwoordelijk voor de organisatie en betaling van de jeugdzorg. Nu is dit nog versnipperd over meerdere instanties. Dit betekent dat de gemeente verantwoordelijk wordt voor de organisatie en betaling van zowel de preventieve als de gespecialiseerde hulp aan kinderen en gezinnen. De gemeente blijft ook verantwoordelijk voor de organisatie en betaling van de jeugdgezondheidszorg. Dat staat in de nieuwe Jeugdwet. Deze verandering wordt ook wel de ‘transitie’ of ‘decentralisatie’ van de jeugdzorg genoemd. Overigens zal de gemeente in het vervolg spreken over 'jeugdhulp' en niet over 'jeugdzorg'. De nadruk komt immers te liggen op samenwerking tussen gemeente en cliënt, waarbij de gemeente helpt, en minder op zorgen voor een cliënt, waarbij de gemeente de zorg uit handen neemt.

Aandachtspunten bij de verandering

  • We zorgen dat ouders met kleine en grote vragen over opgroeien en opvoeden makkelijk terecht kunnen bij een herkenbaar punt: het Centrum voor Jeugd en Gezin
  • We organiseren samen met ouders de benodigde jeugdzorg. We kijken eerst met de ouders naar wat ze zelf kunnen. En naar hoe familie, vrienden en kennissen hen kunnen helpen. Dan kijken we wat ouders en kind verder nog nodig hebben. Alleen dán blijft jeugdzorg betaalbaar en kunnen we blijven zorgen voor de meest kwetsbare jeugdigen. Voor deze jeugdigen blijft er de mogelijkheid van intensieve hulp en zorg.
  • We kijken met de ouders naar het kind en het gezin en maken samen met de ouders één compleet plan. Als er meerdere zorgverleners betrokken zijn, dan worden afspraken gemaakt wie coördineert.
  • De gemeente gaat niet zelf jeugdzorg verlenen. We gaan wel goede jeugdzorg organiseren:  we maken afspraken met huisartsen, het Centrum voor Jeugd en Gezin en jeugdzorgaanbieders. Zij blijven de zorg uitvoeren.
  • Hulp organiseren we samen met de ouders, en op maat. Het zijn niet vooral regels die bepalen welke hulp wordt geboden. De precieze en unieke situatie van het kind bepaalt dat. En de situatie van het  gezin.

Bestaande afspraken rond een kind

Als een kind op 31 december 2014 met een hulptraject bezig is, dan kan dit traject gewoon worden afgemaakt. Dit geldt ook voor de kinderen die dan op een wachtlijst staan om hulp te krijgen.

Minder geld én beter organiseren

Voor de jeugdzorg  is vanaf 1 januari 2015 minder geld beschikbaar. Maar doordat de gemeente een centrale rol krijgt bij ondersteuning, zorg, arbeid en onderwijs voor kwetsbare groepen, kan er veel beter worden afgestemd. We voorkomen verspilling en we kunnen problemen vroeg in beeld krijgen, voordat ze verergeren. Zo besparen we op een slimme manier.

Regionale samenwerking

De gemeenten De Bilt, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist werken samen op het gebied van de jeugdzorg in de regio.  Samen kunnen we deze veranderingen beter voorbereiden, daar zijn we druk mee bezig. In de loop van 2014 wordt steeds meer duidelijk over hoe we de jeugdzorg in de regio en in de afzonderlijke gemeenten gaan organiseren.

Meer informatie

  • Over de aanpak van de gemeente Zeist leest u meer in het beleidsplan 'Zorgen voor de Jeugd doe je samen!' (Pdf; 889kB). Bij dit beleidsplan hoort ook een bijlage (Pdf; 1MB).
  • Voor meer informatie over de toekomst van de jeugdzorg in Zeist, kunt u bellen met de gemeente via het vijfcijferig telefoonnummer 14 030. Of u kunt mailen naar [email protected].
  • Heeft u vragen over opvoeden en opgroeien, neemt u dan contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin in Zeist. Zie http://www.cjgzeist.nl/ voor contactgegevens en spreekuren. 
  • Kijk voor  landelijke ontwikkelingen rondom de toekomst van de jeugdzorg op www.voordejeugd.nl/.

Uitgelicht


Zoeken