Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Vragen en antwoorden over jeugdzorg na 1 januari 2015

Deze vragen en antwoorden gaan over jeugdzorg. Als u vragen heeft over de veranderingen in de ondersteuning en begeleiding van Zeistenaren die thuis wonen, maar daarbij hulp nodig hebben, gaat u dan naar de vragen en antwoorden over de Wmo.

  1. Waarom gaat de zorg voor jeugdigen naar de gemeente?
  2. Voor welke soorten jeugdhulp wordt de gemeente verantwoordelijk?
  3. Gaan gemeenteambtenaren nu de zorg voor mijn kind verlenen?
  4. Houdt mijn kind vanaf 1 januari 2015 dezelfde zorg die het nu krijgt?
  5. Heb ik straks een keuze tussen zorgaanbieders? Of bepaalt de gemeente dat?
  6. Hoe verandert de zorg voor mijn kind vanaf 2015?
  7. Waar kan ik vanaf 1 januari 2015 terecht als ik zorg voor mijn kind nodig heb of vragen heb over jeugdhulp?
  8. Wat is het CJG?
  9. Wie werken er bij het CJG?
  10. Wie gaat mijn hulpvraag behandelen en wie besluit uiteindelijk welke hulp mijn kind krijgt?
  11. Wie kan mij straks helpen om de juiste vragen te stellen als ik ondersteuning of zorg nodig heb?
  12. Wordt er straks met beide ouders samengewerkt?
  13. Wordt er straks naar het kind geluisterd?
  14. Als ik niet veel vrienden en familie heb, of als ze mij niet willen of kunnen helpen, krijgt mijn kind dan nog wel hulp?
  15. Weet de gemeente straks wat er allemaal gebeurt in een gezin?
  16. Kan het gebeuren dat een ander met dezelfde problemen als mijn kind, toch een andere oplossing krijgt aangereikt dan mijn kind krijgt aangereikt?
  17. Kan ik mijn persoonsgebonden budget (pgb) houden?
  18. Is er bij jeugdhulp sprake van een ouderbijdrage?
  19. Waar kan ik terecht met vragen over de veranderingen?
  20. Ontvang ik als ouder met een kind dat jeugdhulp krijgt nog een brief van de gemeente?

1. Waarom gaat de zorg voor jeugdigen naar de gemeente?

Het Rijk heeft in de Jeugdwet vastgelegd dat de gemeenten de verantwoordelijkheid krijgen over de organisatie en financiering van de jeugdzorg. De zorg voor jeugdigen is nu namelijk nog versnipperd over veel instanties. De samenwerking schiet tekort. Te vaak wordt te zware zorg voorgeschreven en tegelijk komt het te vaak voor dat jeugdigen onvoldoende hulp krijgen. Dat de gemeente een centrale rol krijgt in de jeugdzorg, biedt de kans om de afstemming en samenwerking binnen de jeugdzorg beter te organiseren. De gemeente wil voor een huishouden één compleet plan en één iemand die coördineert. Verder kent de gemeente de lokale situatie van de jeugdige en het huishouden goed, en dat kan de jeugdzorg ook effectiever maken.

 2. Voor welke soorten jeugdhulp wordt de gemeente verantwoordelijk?

De gemeente houdt zich (via het CJG) al bezig met hulp voor jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedproblemen. Dat kan gaan over: zwangerschap, groei en ontwikkeling, opvang en onderwijs, gezondheid en voeding, verzorging en veiligheid, opvoeding en gedrag, geldzaken, gebruik van media (tv, telefoon, computer), relaties, wonen en werken (uit huis gaan, werkleerplicht).

Per 1 januari 2015 wordt de gemeente ook verantwoordelijk voor:

  • Alle vormen van jeugdhulp, inclusief specialistische hulp, zoals jeugd-vb (jongeren met een verstandelijke beperking), jeugd-geestelijke gezondheidszorg en jeugdzorgPlus (gesloten jeugdzorg);
  • De uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen;
  • De uitvoering van de jeugdreclassering;
  • Advies en verwerking van meldingen over huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit loopt vanaf 1 januari 2015 via de organisatie Veilig Thuis. In de organisatie Veilig Thuis zijn het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) samen gegaan.

Uiteraard wordt de jeugdhulp zelf uitgevoerd door de professionals die het nu ook doen.

3. Gaan gemeenteambtenaren nu de zorg voor mijn kind verlenen?

Nee. De professionele zorg die nodig is, wordt door professionals verleend, net zoals nu het geval is. De gemeente is verantwoordelijk voor de organisatie en financiering van deze zorg. De gemeente maakt afspraken met zorgaanbieders over de uitvoering van de jeugdzorg.

4. Houdt mijn kind vanaf 1 januari 2015 dezelfde zorg die het nu krijgt?

Mogelijk krijgt uw kind jeugdzorg en is dat traject op 31 december 2014 nog niet afgerond. Dat traject loopt dus door in 2015. Uw kind houdt recht op de zorg die in de jeugdzorg-indicatie staatIndien mogelijk krijgt uw kind die zorg van dezelfde zorgaanbieder als in 2014. Uw kind houdt deze zorg tot de einddatum op uw indicatie, maar uiterlijk tot 1 januari 2016. Voor pleegzorg geldt geen maximale termijn. Hiervoor zijn afspraken gemaakt met zorgaanbieders.

Als uw kind ook ná 2015 nog hulp nodig heeft, dan gaan we samen met u kijken hoe we passende hulp of zorg kunnen regelen.

5. Heb ik straks een keuze tussen zorgaanbieders? Of bepaalt de gemeente dat?

U kunt kiezen tussen zorgaanbieders.
We gaan met u in gesprek om samen te kijken welke ondersteuning of zorg passend is. We vinden het belangrijk dat u tussen veel zorgaanbieders kunt kiezen. In overleg met zorgaanbieders en cliëntorganisaties hebben we overeenkomsten opgesteld over de te te leveren jeugdhulp . We hebben nu zorgaanbieders uitgenodigd om de overeenkomst te tekenen. Het doel is met zoveel mogelijk zorgaanbieders de overeenkomsten af te sluiten. Zodat uw keuzevrijheid zo groot mogelijk is. Dat kan per zorgvorm wél verschillen.

In de loop van november 2014 wordt duidelijker welke zorgaanbieders jeugdhulp kunnen gaan bieden in Zeist. Maar ook daarna kunnen zorgaanbieders de overeenkomst nog ondertekenen.

6. Hoe verandert de zorg voor mijn kind vanaf 2015?

De gemeente regelt dat inwoners via een duidelijke weg toegang hebben tot passende jeugdzorg. In Zeist gaat het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) deze rol vervullen. We willen samen met u kijken wat in uw situatie nodig is en maken samen met u één compleet plan, op maat voor de situatie in uw huishouden. Als er meerdere hulpverleners betrokken zijn, worden afspraken gemaakt over wie coördineert. Zo organiseren we samen met u de hulp voor uw kind.

7. Waar kan ik vanaf 1 januari 2015 terecht als ik zorg voor mijn kind nodig heb of vragen heb over jeugdhulp?

Dat kan bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Zeist of bij uw huisarts. Iedereen die een vraag heeft over opvoeden en opgroeien kan nu al terecht bij het CJG. Na 1 januari 2015 kunt u hier ook uw vragen over de jeugdhulp stellen. Dat kan telefonisch via 030 820 02 27 of per e-mail. via [email protected]. Ook kunt u langskomen bij het inlooppunt in Zeist-West (De Clomp 1904) of Zeist-Centrum (Bergweg 1). De openingstijden, en andere informatie vindt u op http://www.cjgzeist.nl/ Het is vanaf 1 januari 2015 niet meer mogelijk om bij Bureau Jeugdzorg of het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) jeugdhulp aan te vragen.

8. Wat is het CJG?

 Het CJG is een organisatie waarin meerdere deskundige partijen op het gebied van de jeugd- en gezinshulpverlening al diverse jaren samenwerken. Iedereen kan er terecht met kleine of grote vragen over opvoeden en opgroeien. Omdat het CJG nu al veel doet voor ouders en kinderen heeft de gemeente Zeist ervoor gekozen dat het een belangrijke plek gaat vervullen in de het nieuwe jeugdzorgstelsel in Zeist. Het CJG krijgt er meer taken bij die gaan over de zorg voor jeugdigen. Dat wordt al geruime tijd zorgvuldig voorbereid.

9. Wie werken er bij het CJG?

Bij het CJG werken onder meer (school)maatschappelijk werkers, opgroei- en opvoedconsulenten, jeugd- en jongerenwerkers, gezinsbegeleiders, orthopedagogen en een gezondheidszorgpsycholoog. Zij zijn geen gemeenteambtenaren, maar werken voor het CJG vanuit hun eigen zorgorganisaties. Ze zijn allemaal deskundig en ervaren in hun vakgebied.

10. Wie gaat mijn hulpvraag behandelen en wie besluit uiteindelijk welke hulp mijn kind krijgt? 

In Zeist is het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) de plek waar u uw hulpvraag kunt stellen die betrekking heeft op inwoners tot 23 jaar. Dit kan telefonisch, via email, via een huisbezoek of u kunt langs komen. Als het een eenvoudige vraag is, is een telefonisch antwoord wellicht voldoende. Als het om een ingewikkelder vraag gaat, bekijken deskundigen van het CJG, samen met u, wat in uw situatie nodig is. Daarbij wordt eerst samen met u bekeken wat u als ouders/verzorgers zelf kunt doen, wat eventueel familie bekenden of vrijwilligers kunnen bijdragen. Het CJG bekijkt ook met de ouders hoe de zorg is vol te houden. Wellicht is er meer (medisch) onderzoek nodig. Het CJG bekijkt ook samen met u welke professionele zorg aanvullend nodig is. Dat leidt tot een compleet plan, dat wordt beschreven in een gespreksverslag. Gespreksverslagen bevatten de afspraken over de zorg, en worden ook aan de ouders voorgelegd. In sommige gevallen wordt - op basis van het gespreksverslag - een formeel besluit genomen door de gemeente over de te leveren hulp. Tegen dat besluit kunnen ouders nog bezwaar en beroep aantekenen.

Als duidelijk is wat nodig is wordt passende ondersteuning geboden of geregeld. Wanneer het een kind betreft dat ouder is dan 12 jaar, beslist het kind zelf ook mee.
Als er meerdere hulpverleners betrokkenen zijn, worden afspraken gemaakt wie coördineert.

11. Wie kan mij straks helpen om de juiste vragen te stellen als ik ondersteuning of zorg nodig heb?

U mag altijd iemand meenemen naar de gesprekken die plaatsvinden. Uw partner, een familielid of een bekende bijvoorbeeld. Daarnaast is het mogelijk dat een cliëntondersteuner aanschuift bij het gesprek om u te helpen. Wij zullen bij het maken van de afspraak voor het gesprek aan u vragen of u iemand mee wilt nemen of dat u gebruik wilt maken van cliëntondersteuning. 

12. Wordt er straks met beide ouders samengewerkt?

Ja. Als het mogelijk is dan wordt met beide ouders samengewerkt als zij betrokken zijn bij de opvoeding van het kind. Het uitgangspunt van de gemeente is te praten mét u - en indien mogelijk uw kind - in plaats van te praten óver u.

13. Wordt er straks naar het kind geluisterd?

Ja. We willen uw kind zien en horen, want alleen dan kan er passende ondersteuning of hulp worden geboden. Ook hierbij is het uitgangspunt van de gemeente om te praten mét u - en indien mogelijk uw kind - in plaats van te praten óver u. 

14. Als ik niet veel vrienden en familie heb, of als ze mij niet willen of kunnen helpen, krijgt mijn kind dan nog wel hulp?

De Jeugdwet stelt hulp door familie of bekenden niet verplicht. Als in een gesprek over uw hulpvraag blijkt dat u weinig familie of vrienden heeft die kunnen of willen helpen, bekijken we samen met u hoe we uw hulpvraag op een andere manier kunnen oplossen. Soms kan een vrijwilliger worden gevonden die u kan helpen. In andere gevallen kan een professional worden ingeschakeld. Hoe uw behoefte aan ondersteuning precies wordt opgelost, is afhankelijk van uw vraag en uw individuele situatie.

15. Weet de gemeente straks wat er allemaal gebeurt in een gezin?

Nee, de gemeente heeft geen inzage in (medische) dossiers. Dit kan alleen als ouders daar toestemming voor geven. Bovendien moeten alle (huis)artsen zich houden aan het medisch beroepsgeheim.

16. Kan het gebeuren dat een ander met dezelfde problemen als mijn kind, toch een andere oplossing krijgt aangereikt dan mijn kind krijgt aangereikt?

Ja. Het uitgangspunt is dat we samen naar uw situatie kijken en dan kijken wat passend is. Elk gezin is verschillend en heeft verschillende mogelijkheden en behoeften. Daar willen we zoveel mogelijk op aansluiten.

17. Kan ik mijn persoonsgebonden budget (pgb) houden?

Een aantal cliënten heeft een pgb voor jeugdhulp waarvan het traject op 31 december 2014 nog niet is afgerond. Dat traject loopt dus door in 2015. In de Jeugdwet is vastgelegd dat (de ouders van) cliënten recht blijven houden op dat pgb. Daarmee kan een cliënt (of de ouders) zelf een zorgaanbieder kiezen.

Wat vanaf 1 januari 2015 verandert, is dat u de facturen naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB) moet sturen, en de SVB betaalt die facturen. Dit is het zogeheten ‘trekkingsrecht’. U krijgt dus niet meer zelf het geld op uw bankrekening. Dit maakt de verantwoording over uw uitgaven makkelijker. De SVB neemt namelijk een groot deel van uw financiële administratie over.

Het is overigens mogelijk dat de gemeente vanaf 1 januari een contract afsluit met die zorgaanbieder die voorheen via een pgb werd betaald. Dat betekent voor de cliënt dat hij of zij geen pgb meer krijgt: in plaats daarvan betaalt de gemeente de zorgaanbieder rechtstreeks. En de cliënt blijft gewoon de zorg krijgen die hij of zij al kreeg.

18. Is er bij jeugdhulp sprake van een ouderbijdrage?

In 2014 geldt al een ouderbijdrage voor kinderen die vallen onder de Wet op de Jeugdzorg. Op 1 januari 2015 gaat de nieuwe Jeugdwet in. Dan geldt de ouderbijdrage voor een grotere groep jeugdigen.

Vanaf 2015 gaan ouders een bijdrage betalen als:

  • hun kind buiten het eigen gezin wordt verzorgd en opgevoed;
  • of als hun kind een of meer dagdelen buitenshuis verblijft.

Een ouderbijdrage is in feite een financiële bijdrage van (stief)ouders voor het levensonderhoud van hun kind.

De hoogte van de ouderbijdrage is landelijk vastgesteld. De gemeente gaat dus niet over de hoogte van de ouderbijdrage.
Meer informatie en de hoogte van de bijdrage: zie https://www.hoeverandertmijnzorg.nl/jeugd/jeugdzorg/ouderbijdrage

19. Waar kan ik terecht met vragen over de veranderingen?

Deze vragen kunt u stellen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (http://www.cjgzeist.nl/). Vragen over individuele gevallen zullen ze in veel gevallen nog niet precies kunnen beantwoorden. Bijvoorbeeld omdat nu nog niet bekend is met welke zorgaanbieders we overeenkomsten gaan afsluiten.

Als u vragen heeft over uw huidige zorgaanbod dan adviseren wij u dit te bespreken met de hulpverlener of de zorgaanbieder waarmee u al contact heeft.
Ook informeert de gemeente u in de tweede helft van 2014 over de veranderingen in de jeugdhulp, via onder andere www.zeist.nl/ondersteuningenzorg2015  en een tweewekelijkse rubriek in de de Nieuwsbode. Op 10 december verschijnt in het hart van de Nieuwsbode een uitneembare katern van vier pagina's over de veranderingen in de ondersteuning en zorg.

20. Ontvang ik als ouder met een kind dat jeugdhulp krijgt, nog een brief van de gemeente?

Als u een pgb heeft, krijgt u in december een brief van de gemeente. Van veel andere jeugdhulpcliënten hebben we (nog) geen namen en adressen. Daarom proberen we in december een brief te versturen via de zorgaanbieders. We weten namelijk wél bij welke zorgaanbieders deze cliënten zorg ontvangen. Elders in deze lijst vindt u informatie over de voortgang van de jeugdhulp in 2015.

Meer vragen en antwoorden

Kijk ook op https://www.hoeverandertmijnzorg.nl/jeugd/jeugdzorg.


Uitgelicht


Zoeken