Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Wonen en leven / Plannen en projecten / Den Dolder / Centrum Den Dolder (Drieluik)

Centrum Den Dolder (Drieluik)

Rond 2001 heeft het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat Prorail opdracht gegeven de spoorwegovergang in Den Dolder veiliger te maken (ProRail beheert de railinfrastructuur). De gemeenteraad heeft, naar aanleiding daarvan en onder enkele voorwaarden, in november 2008 besloten tot een plan dat bestaat uit drie onderdelen:

Daarnaast had de gemeente al eerder de intentie om het centrumgebied van Den Dolder opnieuw in te richten.

luchtfoto centrum Den Dolder

Samengevoegd in één project

De gemeenteraad heeft in 2008 besloten de drie hierboven genoemde verkeersmaatregelen en de herinrichting van het centrum in één project uit te voeren. Ook moeten er geluidswerende maatregelen worden getroffen ter hoogte van de flat aan de Fornheselaan. Al deze projecten zijn om praktische redenen samengevoegd in het project ‘Centrum Den Dolder’ (ook wel: 'Drieluik').

Recente besluitvorming

Vervolgens heeft de gemeenteraad op 4 oktober 2011 besloten het college opdracht te geven te onderzoeken hoe de meest veilige totale verkeerssituatie kan worden bereikt. Bij dat onderzoek wordt uitgegaan van een aangelegde langzaamverkeerstunnel. Verder wordt in het onderzoek vergeleken: de situatie met deels afgesloten spoorwegovergang en een alternatieve autoroute, en de situatie met een open spoorwegovergang, zoals nu het geval is.
Pas nadat de fietstunnel gereed is en de uitkomst van het verkeersveiligheidsonderzoek aan de raad is voorgelegd, start mogelijk de aanleg van de alternatieve autoroute via de Andreas Foxlaan, en de gedeeltelijke sluiting van de spoorwegovergang.
Ook heeft de raad opdracht gegeven om – in overleg met ondernemers en bewoners – te komen tot méér varianten voor de herinrichting van het centrumgebied. Dit alles staat vastgelegd in het raadsvoorstel en het amendement en dat is aangenomen (een amendement is een wijziging van het raadsvoorstel).
De raad heeft op 12 februari 2013 ingestemd met de opzet van het integraal verkeersveiligheidsonderzoek van TNO. Ook heeft de raad groen licht gegeven aan het college om de overeenkomst met ProRail af te sluiten die nodig is voor de bouw van de tunnel. Bovendien heeft de raad ingestemd met de afspraken met Kompaan Dollard rond de verkoop van de grond die nodig is voor de aanleg van de tunnel.

Gemeente, ProRail èn u

De gemeente Zeist en ProRail werken samen om alle maatregelen te realiseren. ProRail verzorgt de uitvoering van de tunnel en eventueel de alternatieve route voor autoverkeer en de gedeeltelijke afsluiting van de spoorwegovergang. De gemeente is de opdrachtgever voor de herinrichting van het centrumgebied en het aanbrengen van een geluidsscherm. Bij alle deelprojecten hebben inwoners en ondernemers meegepraat via klankbordgroepen.

Meer informatie


Uitgelicht


Zoeken