Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Wonen en leven / Plannen en projecten / Den Dolder / Verkeerscirculatieplan (VCP)

Verkeerscirculatieplan (VCP)

"De gemeenteraad heeft op 6 november 2012 het verkeerscirculatieplan (VCP) voor Den Dolder, Bosch en Duin en Huis ter Heide-Noord vastgesteld. De komende jaren voert de gemeente de maatregelen uit dit VCP uit.

Doel

Het VCP geeft inzicht in:

  1. de verkeerscirculatie voor het gemotoriseerd verkeer
  2. de functie en inrichting van wegen en straten (uitgangspunten voor het ontwerp) en de wijze waarop een duurzaam veilig gebied kan worden gecreëerd
  3. de voorzieningen voor fietsers en voetgangers
  4. de keuzes voor ‘geparkeerde’ discussiepunten zoals de afsluiting van de Paduaweg, het voornemen van de Provincie Utrecht om de Rembrandtlaan af te sluiten en de beoordeling van een aantal ‘open punten’ uit de evaluatie verkeersmaatregelen Brede School (eenrichtingsverkeer W. Arntszlaan terugdraaien, eenrichtingsverkeer Schroeder van de Kolklaan en/of middengeleider W. Arntszlaan verlengen)
  5. de parkeerregulering in het centrumgebied van Den Dolder (evaluatie blauwe zone)
  6. de consequenties van het afsluiten van de spoorwegovergang en het aanleggen van de alternatieve autoroute via de A. Foxlaan, indien daartoe in de toekomst besloten wordt
  7. een uitvoeringsplan inclusief fasering

Totstandkoming

De gemeente heeft onder meer gebruik gemaakt van het bestaande verkeersmodel, verkeerstellingen, het vergelijken van reistijden over verschillende routes, ongevallencijfers en meningspeilingen onder de inwoners van het gebied. Ook is het plan via inspraak aan bewoners voorgelegd. In het VCP vindt u meer informatie over hoe het dit plan tot stand is gekomen.

Uitvoering

De maatregelen worden in stappen uitgevoerd over de periode 2013 tot 2023. Gezien het beperkte budget van circa € 40.000,00 per jaar, streeft de gemeente ernaar maatregelen zoveel als mogelijk mee te nemen in het geplande groot onderhoud van wegen.

Uitvoeringsprogramma 2013-2014

In 2013 en 2014 zijn onderstaande maatregelen uitgevoerd:

  • fietssuggestiestroken: Pleineslaan, Dolderseweg en Tolhuislaan
  • wegversmallingen: Baarnseweg, Paltzerweg en Paduaweg (2x)
  • kruispuntplateaus: Van Ostadelaan/Rembrandtlaan en Tolhuislaan/Bremlaan
  • verkeersplateaus: Mesdaglaan (2x)
  • aanvullend diverse maatregelen om de toegankelijkheid van de voetganger te vergroten, zoals een zebrapad bij de Eekhoornlaan en aanbrengen van blokmarkering op het fietspad bij de kruising Dolderseweg/Pleineslaan

Begin 2015 voegt men daar nog een kruispuntplateau op de kruising tussen de Schroeder van der Kolklaan en de Willem Arntzlaan aan toe.

Uitvoeringsprogramma 2015-2018

Op 14 oktober 2014 kwamen de klankbordgroep en de gemeente bij elkaar om te besluiten in welke stappen de maatregelen in het Uitvoeringsprogramma 2015-2018 worden uitgevoerd. Uitzondering hierop zijn de maatregelen waar het type en de locaties van de maatregelen al in hoofdlijnen in het VCP zijn vastgelegd.
Door de klankbordgroep zijn als meest urgente onveilige situaties/knelpunten (in willekeurige volgorde) aangegeven:

  • bewoners van de Wijngaard die over de rijbaan van de Duinweg lopen
  • Duinweg: hoge snelheid in combinatie met het ontbreken van fietsvoorzieningen
  • kruising Duinweg-Populierenlaan-Dennenweg
  • snelheid Baarnseweg in combinatie met fietsers
  • onduidelijke verkeersituatie tussen spoorlijn en Hertenlaan, met name voor fietsers
  • snelle aanleg van de fietstunnel onder het spoor gewenst
  • Pleineslaan in zijn geheel en in het bijzonder de kruising met de Van der Hoevenlaan

Volgens de klankbordgroep hebben de routes waarop veel gefietst wordt en de situatie in de Duinweg de hoogste prioriteit. 
Presentie VCP 2015-2018 (pdf 04 kB).

Vervolg

De gemeente stelt, mede op basis van de input van de klankbordgroep, een voorstel op voor het uitvoeringsprogramma 2015-2018. In januari 2015 bespreekt de klankbordgroep het concept van dit uitvoeringsprogramma.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over het VCP? Neemt u dan gerust contact op met de afdeling Beheer Openbare Ruimte van de gemeente Zeist via telefoonnummer 14 030 of e-mail [email protected].

Wilt u meer weten over andere verkeersprojecten in Zeist? Ga dan naar het onderdeel verkeer en vervoer elders op deze site. U kunt andere verkeersplannen ook vinden via de digitale kaart 'Werk in uitvoering'.

 


Uitgelicht


Zoeken