Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Wonen en leven / Plannen en projecten / Zeist-Centrum / Schaerweijdelaan-Oude Arnhemseweg (rotonde)

Schaerweijdelaan-Oude Arnhemseweg (rotonde)

Enquête

De gemeente Zeist wil de verkeersveiligheid binnen de gemeente verbeteren. Onderdeel daarvan is het verkeersveiliger maken van de kruising/rotonde Schaerweijdelaan-Oude Arnhemseweg. Via een enquête heeft de gemeente informatie verzameld over wat inwoners van de huidige verkeerssituatie vinden. Na de zomervakantie maken we het resultaat en het vervolg bekend.

Wat ging vooraf?

Samen met een klankbordgroep en op basis van een advies van Veilig Verkeer Nederland, heeft de gemeente in 2010 een voorstel gemaakt en gepresenteerd aan omwonenden. De inspraak heeft één wijziging tot gevolg gehad: om de snelheid te remmen is er 1 drempel toegevoegd op de Oude Arnhemseweg (aan de kant van het centrum). Uiteindelijk is de inspraaknota en het ontwerp (herinrichtingsvoorstel) op 10 mei 2011 vastgesteld door het college.

 

Rotonde

De rotonde is sinds 30 november 2011 in gebruik. Op 21 maart 2012 zijn de laatste werkzaamheden uitgevoerd op de rotonde Schaerweijdelaan. Met het planten van de bomen en het overige groen was de rotonde helemaal klaar. Omdat er in het verleden veel ongevallen zijn gebeurd, was de gemeente benieuwd naar de ervaren verkeersveiligheid door omwonenden en weggebruikers. Daarom heeft de gemeente in juli 2012 een enquête verspreid waarin iedereen zijn of haar ervaringen met de gemeente kon delen. Op 5 september 2012 heeft de gemeente een informatiebijeenkomst georganiseerd waar de uitkomsten van de evaluatie gepresenteerd werden. In totaal hebben 246 personen de enquête ingevuld. De uitkomst van de enquête is over het algemeen positief. Zo vindt 70% dat de verkeersveiligheid is verbeterd. Dit komt vooral doordat de rotonde veel overzichtelijker is. Ook vindt 66% van de respondenten de rotonde mooi en vindt 70% dat de gemeente de omgeving voor en tijdens de aanleg van de rotonde goed geïnformeerd heeft.

Wel of geen fietsstroken

In de enquête is de vraag gesteld of men vindt dat het ontbreken van fietsstroken veiliger is. 26% vond van wel, maar 54% vond het plaatsen van fietsstroken een beter idee. Hoewel uit de enquête bleek dat er een duidelijke voorkeur was voor het aanleggen van fietsstroken, hadden de bezoekers van de informatieavond van 5 september 2012 de indruk dat weggebruikers steeds beter hun weg vinden op de rotonde en dat het ontbreken van fietsstroken uiteindelijk wel zou gaan werken. De aanwezigen vonden de evaluatieperiode eigenlijk te kort en stelden voor om die te verlengen. In mei 2014 is daarom een extra enquête opgesteld.

Tot nu toe geen fietsstroken

Gemeente, de verkeerspolitie en Veilig Verkeer Nederland hebben er bij het aanleggen van de rotonde bewust voor gekozen om geen fietsstroken op de rotonde aan te brengen. Het ontbreken van fietsstroken zorgt er voor dat auto- en fietsverkeer zich op de rotonde mengt. Fietsverkeer moet dus voor de auto's gaan rijden en niet naast de auto's. Dit om problemen met de dode hoek te voorkomen als een auto op de rotonde rechtsaf slaat en de fietser rechtdoor rijdt. Daarnaast blijkt dat veel fietsers bij het rijden naar de rotonde de haaientanden negeren en zo maar de rotonde op rijden. Wanneer zij een ‘eigen’ strook op de rotonde krijgen dan wordt dat probleem hoogstwaarschijnlijk verergerd.

Hoe nu verder?

Eind 2012 en begin 2013 zijn kleine verbeteringen aangebracht. Er zijn duidelijkere verkeersborden geplaatst en op de Schaerweijdelaan is net voor de rotonde een extra markering aangebracht. Na de zomervakantie van 2014 maakt de gemeente de uitslag van de tweede enquête bekend. Als de meerderheid dan nog steeds vindt dat fietsstroken veiliger zijn, worden die alsnog aangebracht.

Meer informatie

In de lanen en straten waar de werkzaamheden worden uitgevoerd, informeert de gemeente de bewoners vooraf via een huis-aan-huis brief. Heeft u een vraag? Kijkt u dan bij de veelgestelde vragen. Vindt u het antwoord niet, neemt u dan gerust contact op met de afdeling Beheer Openbare Ruimte van de gemeente Zeist via telefoonnummer 14 030 of e-mail [email protected].


Uitgelicht


Zoeken