Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Onderwijs

Factsheet  Onderwijs  Gemeente Zeist

 

Lokaal onderwijsbeleid

 

•    Via het beleidsinstrument van de Lokaal Educatieve Agenda geeft de gemeente Zeist samen met schoolbesturen en welzijnsinstellingen vorm en uitvoering aan het lokale onderwijsbeleid. 

 

•    Voorwaardenscheppend voor het onderwijs en regievoerend richting zorg en welzijn, dat is de positie van de gemeente Zeist. Schoolbesturen zijn op hun beurt verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs en voor onderwijsinhoudelijke zaken.

 

•    Het doel van de lokaal educatieve agenda is, dat de betrokken partijen met elkaar afspraken maken over onderwerpen die met onderwijs en jeugdbeleid te maken hebben. Van de gemeente wordt in ieder geval verwacht dat zij als meest nabije (lokale) overheid zich zal inzetten op de samenhang in voorzieningen en de sociale infrastructuur voor de jeugd.

 

•     Uitgangspunt is, dat dit overleg gevoerd wordt door gelijkwaardige partijen die ieder vanuit de eigen taken en verantwoordelijkheden een bijdrage leveren aan het realiseren van de doelstellingen op lokaal  niveau. Belangrijk daarbij is, dat er voor betrokken partijen voldoende ruimte moet zijn voor maatwerk op lokaal niveau.

 

•    Met de Wet OKE (Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie) wordt aangestuurd op meer en betere voorschoolse educatie in de kinderopvang en peuterspeelzalen. Kinderen met een taalachterstand kunnen zo beter worden geholpen om die achterstand weg te werken. Peuterspeelzalen en kinderopvanginstellingen gaan hiervoor meer samenwerken.

 

Onderwijshuisvesting

 

•    De gemeente heeft een huisvestingsplicht van scholen voor het basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, het speciaal onderwijs en het voortgezet onderwijs. Dit betekent dat de gemeente, op basis van wettelijke regelgeving, dient te zorgen voor voldoende huisvestingscapaciteit voor de scholen. Deze regelgeving is vastgelegd in de ‘Verordening voorzieningen huisvesting Onderwijs’. Dit vormt de basis voor het gemeentelijk onderwijshuisvestingsbeleid zoals dat is vastgelegd in het Integraal huisvestingsplan onderwijs.

 

•    De gemeente streeft ernaar om, waar mogelijk en gewenst, Brede scholen te realiseren in de wijken. Zo ontstaat een samenhangend netwerk voor kinderen en ouders in de buurt. Participatie van schoolbesturen, welzijns- en zorgorganisaties is van groot belang voor het doen slagen van het concept van de Brede scholen.

 

Documenten:

 

VNG-uitgaven:

 

 

Omschrijving

 

Titel

dd. feb 2009

 

Factsheet Onderwijsachterstandenbeleid

Primair Onderwijs

 

FS Onderwijsachterstandenbeleid Primair Onderwijs

 

 

dd. feb 2010

 

Factsheet Onderwijs

FS Onderwijs 

 

dd. feb 2010

 

Factsheet Governance Onderwijs

 

FS Governance Onderwijs

 

 

dd. feb 2010

Factsheet Speciaal Onderwijs – leerlingenvervoer wet en regelgeving

 

FS Speciaal Onderwijs – leerlingenvervoer wet en regelgeving 

 

 

 

 

 

 

dd. feb 2010

 

Factsheet Speicaal Onderwijs – wet en regelgeving

 

FS Speciaal Onderwijs – wet en regelgeving

 

 

Gemeentelijke documenten:

 

 

 

 

 

 

dd. mrt 2009

 

Raadsvoorstel Verordening leerlingenvervoer 2009 incl. verordening

 

09RAAD0089 rv Verordening leerlingenvervoer 2009  

 

dd. nov 2010

 

Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Gemeente Zeist

 

Verordening 2010 Onderwijshuis-

vesting 

 

 

dd. okt 2013

 

Raadsvoorstel Investeringsbesluit Brede School Kercekbosch

 

13RV0043 rv Investeringsbesluit brede school Kerckebosch 

 

 

 

 

Raadsinformatiebrief inzake MFA Zeist-Oost

 

13TI.0079 – 13uit05335 T.I. MFA Zeist Oost

 

 

dd. jan 2014

 

Integraal Huisvestingsplan 2014

 

IHP 2014 versie 08012014, prijs-

peil  2014

 


Uitgelicht

Gemeente Zeist


Zoeken