Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Ruimtelijke ordening, wonen en grondbeleid gemeente Zeist

Factsheet  Ruimtelijke Ordening, Wonen en Grondbeleid

 

 

Ruimtelijke Ordening

 

Het goed benutten van de ruimte is een vraagstuk dat iedereen raakt. Zeist kiest er voor om het groene karakter te handhaven en waar mogelijk te versterken. Ook de cultuurhistorische waarden zijn belangrijk. De bestemmingsplannen zijn de afgelopen jaren geactualiseerd. De vernieuwing van de bestemmings-plannen  zal nu een meer inhoudelijk vervolg krijgen; het stimuleren van wenselijke van duurzame ontwikkelingen. Verder wordt de invoering van de nieuwe Omgevingswet belangrijk, het wetsontwerp wordt in loop van 2014 ingediend bij de Tweede Kamer.         

 

Organische gebiedsvisievorming en -ontwikkeling

 

In navolging van de keuze die is gemaakt in de structuurvisie Zeist 2020 wordt bij nieuwbouw-ontwikkelingen en gebiedsvisievorming aangesloten op de kwaliteiten van en de passendheid in de omgeving. Er is gekozen om in plaats van economisch gedreven, maatschappelijk gedreven te werken. De maatschappelijke wenselijkheid en waarden, evenals flexibiliteit zijn belangrijke uitgangspunten voor nieuwe ontwikkelingen. De denkkracht, creativiteit en betrokkenheid van de Zeister samenleving worden hierbij beter benut. Het principe van organische gebiedsontwikkeling wordt verder uitgewerkt.


Hart van de Heuvelrug

 

De raamovereenkomst loopt medio 2014 af. Drie van de oorspronkelijk 17 partijen, te weten de Provincie en de gemeenten Soest en Zeist hebben de ambitie uitgesproken om de nog niet gerealiseerde “rode” projecten (bouwprojecten) na juni 2014 alsnog in samenhang en in een afgewogen balans tot ontwikkeling te brengen. In 2013 zijn de gesprekken geopend onder welke voorwaarden de nieuwe overeenkomst moet worden afgesloten. Dat het programma “van kleur verschiet” nu nagenoeg alle groene (natuur)projecten zijn gerealiseerd, geeft ook aanleiding om naar een nieuw sturingsmodel te gaan. Andere onderwerpen zijn: risicomanagement en –deling, inhoudelijke strategie, financiële huishouding van het programma en de te maken koppeling met de Vliegbasis Soesterberg.

 

Wonen

 

Om te bereiken dat iedereen in Zeist prettig kan wonen, is het woonbeleid ontwikkeld. Het gaat daarbij om een goede verdeling van sociale huurwoningen, voldoende keuze aanbod in koopwoningen en gedifferentieerde wijken. Op het gebied van wonen zijn er landelijk veel ontwikkelingen in gang gezet. Dit heeft zijn uitwerking op het woonbeleid van de gemeente. Het gaat om veranderingen in de corporatie-wereld, waarbij corporaties zich steeds meer moeten focussen op sociale huurwoningen. Ook het scheiden van wonen en zorg heeft impact.

Woonvisie 2013 - 2015

 

In 2013 is een nieuwe woonvisie vastgesteld. Daarin zijn voor enkele doelgroepen specifieke maatregelen opgesteld:

 

·     Starters hebben moeite om een eerste koopwoning te bekostigen. Daarom gaan we door met het verstrekken van startersleningen aan mensen die voor het eerst een woning kopen. Om een grotere doelgroep beschikbaar te bereiken, is de maximale leeftijdsgrens afgeschaft. Extra budget zorgt er samen met extra rijksgeld (het rijk betaalt de helft van elke lening die we verstrekken) zorgt voor dat we meer leningen kunnen worden verstrekt.

 

·      Middeninkomens zijn mensen met een inkomen net boven € 34.229 per jaar (prijspeil 2013). Zij komen niet langer in aanmerking voor een sociale huurwoning vanwege rijksbeleid. Maar kopen is voor hen vaak te hoog gegrepen. Voor deze groep zetten we ons in door te zoeken naar mogelijk-heden voor middeldure huurwoningen. Hiervoor zoeken we de samenwerking met andere partijen, naast corporaties gaan we ook in gesprek met ontwikkelaars, pensioenfondsen, etc. Daarnaast verkopen corporaties huurwoningen met een korting, zodat kopen ook voor middeninkomens bereikbaar wordt.

 

Wonen en zorg

 

Een belangrijke ontwikkeling die zijn weerslag heeft op ons woonbeleid, is het scheiden van wonen en zorg als gevolg van het veranderende rijksbeleid. Dit betekent dat mensen die voorheen naar een verzorgingstehuis of instelling gingen, steeds langer zelfstandig blijven wonen. Ook zijn er mensen die vanuit een instelling terugverhuizen naar een zelfstandige (huur)woning. Dit betekent dat de vraag naar goedkope huurwoningen toeneemt. Met de corporaties wordt gezocht naar mogelijkheden voor de diverse groepen, zoals ouderen of mensen met een psychische beperking. We inventariseren met corporaties het beschikbare aanbod en zoeken naar een goede toewijzing. Hierbij werken we samen met de zorginstellingen.

 

Woningcorporaties en gemeente

 

De samenwerking tussen gemeente en woningcorporaties verandert. Door landelijke regelgeving worden corporaties steeds meer genoodzaakt zich enkel op de kerntaak te richten: het huisvesten van lagere inkomens (tot €34.229). Daarnaast zorgt de crisis op de woningmarkt ervoor dat het investerings-vermogen van corporaties afneemt. De corporaties in Zeist zijn druk bezig met grootschalige renovatie (o.a. L-flat en Geroflat) en herstructurering (o.a. Schaerweijdelaan, Kerckebosch). In 2014 gaan deze werkzaamheden door.


Zorgeloos Wonen

 

Een specifiek onderdeel van het woon- en welzijnsbeleid, is het programma Zorgeloos Wonen. Dit programma is speciaal ingesteld om het sociale deel van de herstructurering Kerckebosch en het levensloopbestendig maken van de wijk Hoge Dennen en Kerckebosch te realiseren.

 

Grondbeleid

 

De geldende Nota grondbeleid is verouderd en moet worden herzien. In 2013 is de Woonvisie 2013 – 2015 vastgesteld en daar is opgenomen dat Zeist opteert voor een faciliterend grondbeleid.  Daaraanvolgend kan het herzien van de Nota Grondbeleid worden onderzocht. Wij streven ernaar om dat onderzoek in 2014 te starten.

 

Documenten

 

 

VNG-uitgaven

 

Omschrijving

 

Naam bestand

 

dd okt 2010

 

Factsheet Omgevingsvergunning /Wabo

 

FS Wabo-omgevingsvergunning

dd jan 2013

 

Factsheet Ruimtelijke ordening

FS Wabo-omgevingsvergunningen

 

dd jan 2010

 

Factsheet Wonen

FS Wonen

 

dd juni 2013

 

Factsheet Relatie gemeenten-Woningcorporaties

FS 2013 relatie gemeenten-woningcorporaties pdf

 

dd sept 2013

 

Woningcorporaties

 

FS 2013 raadgever-woningcorporaties deel 3

 

dd sept 2013

 

Factsheet Gemeenten, corporaties en het Waarborg-fonds Sociale Woningbouw

 

FS 2013 raadgever-gemeente, corporaties en het WSW deel 4

dd sept 2013

 

Grondbeleid

FS Raadgever grondbeleid

 

 

 

 

 

 

Gemeentelijke documenten

 

Omschrijving

 

Naam bestand

 

dd nov 2007

 

Startersleningen

 

07RAAD0347 rv Starterslening

 

dd mrt 2008

 

Bouwvisie

 

Vastgestelde bouwvisie 'visie op hoger bouwen in Zeist'

 

dd mrt 2011

 

Raadsvoorstel Structuurvisie 2020

 

11RAAD0019 rv Vaststellen structuurvisie GEW en GEAMENDEERD

 

dd mei 2013

 

Woonvisie 2013-2015

 

Woonvisie 2013 tot 2015 

 

dd mrt 2014

 

Kaart met plannen en projecten

Kaarten met plannen en projecten

 

 

 

 


Uitgelicht

Gemeente Zeist


Zoeken