Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Raadsstukken 2010 en ouder / Notulen / 2001 / Raadsnotulen 01-09-2001

Raadsnotulen 01-09-2001

NOTULEN


1 september 2001


Nr. 8


NOTULEN van de openbare vergadering van de gemeenteraad, gehouden op 1 september 2001 om 11.00 uur in het gemeentehuis van Zeist.


Aanwezig de leden: mw. M.J. van Baal-de Waal, D. van Ballegooijen, mw. W.M. Barten, G. van Brenk (wethouder), mw. M. de Bruijn, A.J.M. van Buël, H.C.J. Claasen, G.B. van Delft, C.A. Doelwijt, drs. J.J. van Gemeren, W.J.M. den Heijer (wethouder), mw. J. de Jong, K.J.G. Kats, A. van Kuijk, J.J.N.C. de Ligt, mw. N. de Niet-Verwoerd, P.A. Otten, mw. E.G. Schenk-Klein Kranenbarg, J.C. Schneider, mw. C.M. Spruijt, L.J.J. Prikken, Th. Swart (wethouder), drs. W.A. Timmerman, F. Veenendaal, P. Vermeulen (wethouder), J. van de Vijver, mw. drs. M.C. van der Waard en L. Westbroek.

Afwezig de leden: R. van Benthem, dr. F.W.J. Huijgen en E.S. Spaargaren.

Voorzitter: R.G. Boekhoven, burgemeester.

Secretaris: J.A.S. Boomgaardt, secretaris.


AGENDA:


  1. Benoeming van raadsleden – niet zijnde collegelid – tot voorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de vaste commissies van advies (rv 2001-94)


  1. Aanwijzen fractieassistent SGP/ChristenUnie (rv 2001-87)




De voorzitteropent de vergadering

Afwezig zijn de heren Van Benthem, Spaargaren en Huijgen. Ik kan u namens de heer Huijgen meedelen dat het goed met hem gaat. Ik heb u een paar weken geleden gemeld dat hij met een kuur bezig is, volgens zijn eigen zeggen slaat de medicatie aan. We hebben periodiek contact en ik zal u daarover informeren.


  1. Benoeming van raadsleden – niet zijnde collegelid – tot voorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de vaste commissies van advies (rv 2001-94)


De voorzitter:

We hebben een uitvoerige procedure doorgelopen. Er ligt een voorstel. Ik neem aan dat wij tot stemming over kunnen gaan, mits er geen sprekers zijn.

Er liggen een aantal knopjes voor u op uw desk, een gele, een rode.


De heer Van Delft (CDA):

Ik moet tot mijn spijt constateren dat als u een stemming over personen wilt gaan houden, er in artikel 30 van het reglement van orde staat dat dit schriftelijk moet gebeuren. Aangezien datzelfde reglement wat we vandaag uitgereikt hebben, nog het stempel 9 juni 2001 draagt, herzien. Het reglement van orde verbiedt dus eigenlijk om nu de nieuwe stemapparatuur te gebruiken voor het voorstel.



De voorzitter:

Dat hadden wij ons ook al gerealiseerd. Gelet op het voorstel en de wijze waarop dit tot stand is gebracht in de afgelopen periode, een proefperiode, de wet moet nog worden aanvaard en gaat pas in na de verkiezingen. Gelet ook op de apparatuur die aangeschaft is en geïnstalleerd is. U heeft daar keurig over kunnen horen. Acht dit presidium zich niet bevoegd om het door u vastgestelde reglement buiten de orde te stellen, u bepaalt wat er in het boekje komt. Wij dachten, gelet op deze 1eseptember en deze zaterdag om mogelijkerwijze voor dit geval daar eens afstand van te doen.


Mevrouw De Jong (SP):

Bij mijn weten is dit in strijd met de Gemeentewet. In de Gemeentewet staat ook dat over personen schriftelijk gestemd moet worden. We kunnen ons reglement van orde wel opzij zetten, maar de Gemeentewet.


De heer Van Delft (CDA):

Die ruimte biedt het reglement van orde niet. Er is een kapstokartikel waarin staat dat voor datgene wat niet geregeld is in het reglement van orde de raad af kan wijken. Aangezien dit wel geregeld is in het reglement kan dit niet afwijken.


Mevrouw De Jong (SP):

Dat is nog eens een extra argument want landelijke regelgeving gaat zelfs boven plaatselijk.


De voorzitter:

Ik geef me onmiddellijk gewonnen. Wij hebben gelijk, maar gelet op het moment waar we nu voor zitten, had ik me kunnen voorstellen dat u zou kunnen zeggen, laten we dit nu eens doen, gewoon. Stemmen op deze wijze lijkt me ook redelijk anoniem op deze wijze.


De heer Van Gemeren (D66):

Toen de Gemeentewet geschreven werd was er nog geen echte elektronica. Ik kan me voorstellen dat er nu ook documenten in archieven zijn. Ook elektronische documenten worden zodanig geaccepteerd als monument in de zin van de archiefwet. Ik wil ook vrij zijn in interpretatie zodat wij ook elektronisch kunnen stemmen, zij het bij wijze van schrift.


De heer Claasen (GL):

Ik begrijp de wenselijkheid en inmiddels zelfs de morele noodzaak om de apparatuur te gebruiken. Wellicht kan ik u daarbij helpen door een ordevoorstel in te dienen, wat dan vervolgens via de apparatuur in stemmen gebracht kan worden. Het voorstel zou dan inhouden om verder vandaag geen gebruik te maken van de apparatuur.


De voorzitter:

Ik begrijp hieruit dat u behoefte heeft om niet alleen voor één keer gebruik te maken van de apparatuur, maar zelfs nog vaker, in ieder geval voor de eerstvolgende vergaderingen helemaal beslagen ten ijs gekomen te zijn en het zo te doen zoals het behoort. Dat is uw interpretatie schat ik.


De heer Claasen (GL):

Nee, beide voorstellen hebben betrekking op personen. Als we deze voorstellen nu op de gebruikelijke manier behandelen, dan kunt u dit als ordevoorstel doen en kan het in stemming gebracht worden.


De heer Kats (SGP/ChristenUnie):

Als ik de geest van de wet bekijk dan is het de bedoeling dat er anoniem gestemd wordt over personen. In hoeverre is het via de apparatuur mogelijk om anoniem te stemmen, of staat elke stem apart geregistreerd?



De voorzitter:

Het staat op anoniem. Nu even richting tribune. Het lijkt of we met zeer ernstige dingen bezig zijn, maar dit is gewoon een spelletje wat gespeeld wordt met een geweldige serieuze ondertoon. Wat wet is, is wet en wat reglement is, is reglement. Wat deze raad heeft bepaald is een reglement van orde wat staat als een huis, zoals dit huis ook al bijna honderd jaar staat.


De heer Van Delft (CDA):

Als u daarmee voor dit moment het reglement van orde buiten spel wilt zetten dan denk ik dat dit niet kan.

Ik heb straks een technische toelichting van 5 minuten gekregen. Dan moet straks een burger in maximaal 3 minuten inspreken in de commissie, hier zit dan al een overschrijding van 65%, en hoe moeten we daar dan weer mee omgaan.


De heer Van Kuijk (PvdA):

De essentie van het reglement is nu dat we anoniem onze stem kunnen uitbrengen. Ik ben van mening dat als deze apparatuur dat mogelijk maakt, dat gelijkwaardig is aan het invullen van een briefje. Wat mij betreft kan het gewoon plaatsvinden en het is niet in strijd met het reglement.


De heer Van Ballegooijen (SGP/ChristenUnie):

Wij delen de mening van de PvdA. Wij zitten ook op die lijn. Ik dacht dat de heer Van Gemeren zich ook in die lijn heeft uitgelaten, dus wat dat betreft kunnen wij die lijn volgen.


De heer Timmerman (VVD):Mijn fractie kan zich hierbij aansluiten.


De voorzitter:

Het wordt wat rommelig nu. Er ligt een ordevoorstel van de heer Claasen. De heer Claasen stelt voor …..


De heer Claasen (GL):

Om vandaag bij de voorliggende agendapunten geen gebruik te maken van de apparatuur.


De heer Van Kuijk (PvdA):

Als u dit voorstel in stemmen brengt, dan zullen wij dit niet steunen, gezien mijn eerder gegeven argumentatie.


De heer Van Ballegooijen (SGP/ChristenUnie):Dat geldt ook voor mijn fractie.


De heer Timmerman (VVD):

Dat geldt dus ook voor mijn fractie. Ik dacht dat het voorstel van de heer Van Kuijk op dit moment in behandeling was.


Mevrouw De Niet (CDA):

Wij hebben hier toch onze twijfels over. Kunt u ons verzekeren dat niemand kan controleren wie deze stem uitgebracht heeft?


De voorzitter:Door de technici wordt mij gemeld dat dit echt niet kan.


Mevrouw De Niet (CDA):Dan zou ik niet weten wat er op tegen kan zijn.


De heer Van Ballegooijen (SGP/ChristenUnie):

Ik denk dat de publieke tribune nu niet meer begrijpt wat er precies speelt. Er spelen nu twee ordevoorstellen door elkaar heen



De voorzitter:

Ik ben bezig om te inventariseren hoe fracties tegenover het voorstel staan om te stemmen met behulp van deze fantastische apparatuur. Ik heb geconstateerd dat een meerderheid van deze raad op dit moment instemt met het gebruik maken van deze apparatuur.

Ik stel voor om over te gaan tot stemming. U heeft het voorstel voor u liggen. Ik stel voor om het in een keer te doen en niet per commissie.


Mevrouw De Niet (CDA):

U stelt voor om het in een keer af te handelen, maar in het reglement van orde staat dat je niet voor jezelf kunt stemmen, dus hoe lossen we dit op.


De heer Timmerman (VVD): Je mag toch op jezelf een stem uitbrengen. Dat kan.


De voorzitter:De stemming gaat nu in en ik verzoek u uw stem uit te brengen.


De heer Van Kuijk (PvdA):

Ik constateer dat de stemming niet anoniem is. Het lampje wat gekozen is blijft branden en ik kan dus precies zien wie wat gekozen heeft. In dit geval vind ik het niet zo erg maar we moeten hier wel wat aan doen.


De voorzitter:

U wist het allemaal nog niet, maar dit is vooropgezet. Dit is allemaal om te testen en uit te testen.

Hoe werkt de apparatuur? Hoe reageert u daar op? Hoe reageert het college daar op? Nu vraag ik de bode om de stembriefjes rond te delen en gaan we over tot een schriftelijke stemming, conform het reglement van orde.


De heer Van Ballegooijen (SGP/ChristenUnie):

Mogen we er nu van uitgaan dat de toneelafdeling nu gesloten is?


De voorzitter:

Na vandaag gaan we weer over tot de orde van de dag en dat doen we in alle serieusheid. U weet van mij, politiek is een beetje spelen. Het moet wel goed en eerlijk spelen blijven, maar er moet wel een beetje een speels element in zitten. Dat hebben we nu even beleefd.

We gaan nu tot de schriftelijke stemming over. Wilt u wel uw hand voor het stembriefje doen want anders kan uw buurman of buurvrouw zien op wie u stemt en dan is de stem niet meer anoniem.

Ik vraag de heren Van Delft en Claasen om het bureau stemopneming te zijn.

De vergadering wordt geschorst.


De vergadering wordt heropend.

De voorzitter:

Ik deel u de uitslag van de stemming mee.

Voor de commissie Bestuur, Economische zaken en Regio: de voorzitter, de heer Van Delft, 26 stemmen, de plaatsvervangend voorzitter, mevrouw Van der Waard, 27 stemmen.

Voor de commissie Ruimte, Kunst en Cultuur: de voorzitter, de heer Van Ballegooijen 26 stemmen, de plaatsvervangend voorzitter, de heer Claasen, 26 stemmen.

Voor de commissie Samenleving: de voorzitter, de heer Prikken, 26 stemmen, de plaatsvervangend voorzitter, mevrouw De Niet-Verwoerd, 27 stemmen.

Voor de commissie Stads- en Wijkbeheer, Sport, Landschap en Begroting: de voorzitter, de heer Van Kuijk, 27 stemmen, plaatsvervangend voorzitter de heer Veenendaal, 27 stemmen.

Voor de commissie Verkeer en Vervoer, Personeel en Organisatie, Milieubeleid en Volkshuisvesting: de voorzitter de heer De Ligt, 25 stemmen, plaatsvervangend voorzitter de heer Otten, 27 stemmen.




Ik constateer dat u allen bent benoemd als voorzitter en als plaatsvervangend voorzitter. Ik wens u bijzonder veel succes voor de komende periode. Het zal voor ons allen, ook aan deze kant van de tafel, even wennen zijn om niet meer de regie direct in handen te hebben. We zullen ons bescheiden op de achtergrond houden en u mag ons uitnodigen om in de commissie het woord te voeren. Het wordt steeds beleefder in de commissies.

We zullen graag uw benoeming symbolisch bevestigen. We vragen dan ook aan de oud voorzitters om de nieuwe voorzitters van de commissies, de heer Van Delft, de heer Van Ballegooijen, de heer Prikken, de heer Van Kuijk en de heer De Ligt, hun voorzittershamers te overhandigen. Deze hamers zijn vervaardigd door een Zeister bedrijf, te weten de SWZ.

De oud voorzitters overhandigen één voor één de hamers aan hun opvolgers.


De heer Van Ballegooijen (SGP/ChristenUnie):

Ik wil de raad bedanken voor het vertrouwen. Ruimte spreekt mij zeer aan. Kunst en Cultuur iets minder. Maar gehoord vanmorgen de toneelkunst van de raad, heb ik hier alle vertrouwen in.


De voorzitter:

Daarmee hebben we de eerste stap in de scheiding tussen het dagelijks bestuur en de gekozen vertegenwoordigers in de raad gemaakt. Symbolisch wel, nog niet door de wet bekrachtigd, maar we gaan maar van start. Dat lijkt me een goede gedachte.


  1. Aanwijzen fractieassistent SGP/ChristenUnie (rv 2001-87)


De voorzitter:

Het voorstel is om daartoe de heer Knauff aan te wijzen als fractieassistent. De raad heeft hier geen bezwaren tegen. Ik wens de heer Knauff veel succes met zijn werk straks en we zien u graag als medebestuurder, iets meer op afstand, van deze fijne stad.


We zijn aan het eind gekomen van deze officiële raadsvergadering.


De heer De Ligt (VVD):

Moeten de voorzitterhamers weer de wapenkamer in, of mogen we ze mee naar huis nemen?


De voorzitter:

U laat ze rustig liggen en de bode zorgt ervoor dat u ze weer krijgt.


Vervolgens voert de architect nog het woord en daarna de voorzitter.

Hierna wordt de vergadering gesloten.


Aldus vastgesteld in de openbare

vergadering, gehouden op


De raad voornoemd,



De secretaris de voorzitter






1 september 2001

111



Uitgelicht

Gemeente Zeist


Zoeken