Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Algemene beschouwingen SP

Documentsoort:
Post voor raad
Ontvangstdatum:
dinsdag 25 oktober 2011
Beleidsveld:
Planning en control, financïen, heffingen

Afbeelding 1

Begroting, Bezuiniging, Burgers en Bescherming,

algemene beschouwing SP Zeist bij de begroting 2012.


We willen steeds een veiliger leefwereld voor iedereen om ons heen.

Ook in Zeist. Een gemeente (stad, dorp...) waar men goed kan leven, waar men met plezier zijn tijd doorbrengt. Maar ook waar men zich gesteund voelt en waar men geborgen is.


Zeist schermt met zijn prachtige omgeving. Ja, dat is zeker een van de kernwaarden, waarom het goed leven kan zijn in Zeist. Het is niet alleen die omgeving.

Ook het feit dat je als inwoner iets kan doen aan het verbeteren kan een heel belangrijke drijfveer zijn om je goed te voelen. Je mening laten horen en weten dat er naar je geluisterd wordt. En ook dat je verschillen mag hebben, maar dat je dat dan wel goed aan elkaar uitlegt. Dit vatten we dan weer in de term burgerparticipatie.. Een steun in de rug of zelfs een opzwepende kracht voor het gemeentebestuur.


In het kader van de burgerparticipatie is ook de bezuinigingsdialoog gestart. De inwoners betrokken maken bij de bezuinigingen en de oplossing daarvoor. Het kan interessante zaken boven brengen. En heeft het deels ook gedaan. Of de uitvoering van al die zaken wel zo makkelijk is, dat valt nog te bezien. Zelfs na de schifting door het college en de aanpassingen door ambtenaren staan er wat de SP betreft nog onderdelen in, die in hun uitvoering grote problemen gaan geven voor de bescherming van de Zeister gemeenschap.


Maar eerst terug naar de bezuinigingen. De grote financiële problemen van de huidige tijd, daar hebben de meeste burgers helemaal niet voor gezorgd. Niet voor niets zien we nu overal in de wereld de 99% opstaan in revolutie. Die financiële crisis hebben we volledig te danken aan de bankiers, die grote risoco's hebben gelopen en aan politici, die dit gedrag alle ruimte hebben gegeven. De eurocrisis van vandaag is het gevolg van een roekeloze politiek.

Maar het is niet de veroorzaker, de financiële sector, die hiervoor opdraait. Neen, het zijn bijvoorbeeld de inwoners van Zeist die de klappen krijgen. Daaraan is geen burgerparticipatie van pas gekomen.


Binnen Nederland wordt er door het kabinet gekozen om vooral alle fundamentele sociale rechten verder af te breken. Den haag is wel zo slim die uitvoering niet zelf te doen, maar voor een groot deel op het bordje van de gemeente neer te leggen. "De gemeente staat dichter bij de burgers en kan dus zulke taken beter uitvoeren". Ze breken de AWBZ af, van het PGB blijft maar 10% behouden.

De aanslag op het minimumloon, die al door de postbedrijven was ingezet, wordt nu legaal met de wet werken naar vermogen. Met minder geld en zonder steun door bv reintegratie en zonder dat bedrijven de plicht krijgen om mensen met een vlekje aan te nemen.

Het zijn eenzijdige maatregelen: de mensen in de sociale werkvoorziening moeten werken, in een regulier bedrijf maar er is geen sturing richting die bedrijven.

"Jaag de mensen uit de vertrouwde zorg, geef ze geen fatsoenlijk alternatief en de bezuiniging is daar".

En helemaal slim, laat het een ander (de gemeente) uitvoeren.

Waar blijft dan voor veel mensen de mogelijkheid om te kunnen meedoen?


Nu de Zeister uitvoering hiervan.


Onze bezuinigingen tornen aan de meest laagdrempelige vorm van cultuur, namelijk de bibliotheek.

Ooit hebben we de bibliobus ingezet om flink te bezuinigen op de bieb, want zo konden mooi de dependances weg en werd toch iedereen in zijn buurt voorzien van de bieb. En nu denken we dat we dat ook gewoon kunnen afpakken.

Bij de bibliotheek hebben ze geen oplossing om de mensen in de buurten op een andere manier makkelijk te bereiken.

Vervoer naar de klinker? Met de regiotaxi (o nee, die wordt duurder), de bus vanuit Austerlits (nou, dan niet op zaterdagmorgen of dinsdagavond) of door Meander-Omnium (hè nee, dat vervoer willen we ook flink minder subsidiëren).

En heel erg vreemd, het staat natuurlijk haaks op het "wijkgericht" werken om deze buurtbieb juist uit de buurt weg te gaan halen.

Cultuur te duur? Een speeltje van links?

Het kabinet maakt er een speeltje van rechts door bedrijven een aftrek van 150% te geven als ze een gift aan cultuur doen. Winst voor de economie en verlies voor burgers en cultuur. daar moet Zeist geen schepje bovenop doen.

Met cultuur voor iedereen is het leven pas vurrukkulluk en anders wordt het niet Nederland Leest maar Nederland Vreest.


Veiligheid?

Bezuinigen op opbouwwerk en dit beperken tot risicobuurten. Doe effe normaal, het opbouwwerk komt echt niet in het lyceumkwartier. Die beperken zich allang tot de risicobuurten. En doen daar ook heel goed werk. Dat kun je natuurlijk straks allemaal overlaten aan de landelijke politie, want dan komen de kosten tenminste niet op het bordje van de gemeente. Maar is dat slim? Neen, als zorggemeente weten we dat preventie veel beter (en goedkoper) is dan genezen.


Mensen laten meedoen in onze samenleving wordt moeilijker. De eerder genoemde bezuinigingen op de bus van Meander-Omnium en de duurder wordende regiotaxi. Nog ëën keer een ritje maken, namelijk naar het tuincentrum voor de broodnodige geraniums.

Dat is natuurlijk geen meedoen, en juist van dat meedoen moeten we het hebben willen we als Zeist samen deze zware tijden doorkomen. En ook in de toekomst voldoende burgers hebben die vrijwillig de cultuur van Zeist, het zorgen in Zeist, het vormen van Zeist hoog houden. Burgers die al jong beginnen om mee te doen, bijvoorbeeld bij het unieke van Lobbus.


Het college heeft gekeken naar voorstellen van de expertteams of er geen ongewenste stapeling plaats vind. Vooral bij ouderen en gehandicapten is het risico daar erg sterk. Bezuinigingen op WMO, zorg en AWBZ. Maar een gemeente, die dicht staat bij haar burgers, moet veel beter kunnen inzien wie er wel en wie er niet die steun van de overheid nodig hebben.

Wie moeten er beschermd worden tegen het graaien in de zorg. En denk niet dat we als zorggemeente nou zo prachtig voor elkaar hebben. Zeist staat bij de landelijke media sterk in de aandacht vanwege het totale mismanagement van Charim, oftewel onze Amandelhof. Ook daar moeten we oog voor hebben en optreden, ter bescherming van onze inwoners.


Duurzaam. Men spreekt van people, planet en profit. Dit ABC (Aarde, Bewoners, Centen) wordt vooral gekenmerkt door inzet op milieu, de aarde, dus het behoud van "the planet". Maar zoals we zien gaat het met de bezuinigingen wel ten koste van people. want de profit moet doorgroeien.

Dat zien we aan de collegeplannen, waarbij we bijvoorbeeld achter het provinciale beleid van het Science Park aan moeten lopen. Weet wel dat Danoontje eerst haar kantoor had in Wageningen (Food Valley) en nu moet het plots al haar werknemers rond de Uithof huisvesten. Of die mogen elke dag de A12 op en neer.

Dit is inderdaad een groei van de lokale economie, maar wel ten koste van planet en people. En ook ten koste van profit op een andere plek in Nederland.

En zulk economisch stimuleringsbeleid wil men in de begroting van 2012 verder uitbreiden. Ten koste van andere regio's in Nederland. Waarbij we nog meer mensen zullen moeten huisvesten. Dat staat toch haaks op de Q van Zeist? Of op het zorgen voor een goede bereikbaarheid van Zeist? Dat stimulerende beleid zorgt alleen maar voor meer Questions hoe we zaken dan weer moeten oplossen. En daar is de Q niet voor bedoeld.


Vreemd genoeg trouwens dat we als gemeente niet veel meer gebruik willen maken van de kennis en kunde van onze burgers en de zorg die zij hebben voor hun directe omgeving. Binnen het duurzaamheidsdenken gaan we een goede kant op, gebruik maken van de bijna uitgewerkte draaiboeken van buurtorganisaties op duurzaamheids-oplossingen.

Maar ons laten helpen in het onderhoud van groen en buitenruimte, daarin durven we nog geen stap te zetten. Vele burgers hebben actief geparticipeerd in het nadenken over bezuinigingen. Laat ze dan ook verder meedoen aan het mooi maken van ons Zeist.




Uitgelicht

Gemeente Zeist


Zoeken