Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Nieuwsbrief GGD november 2007



Afbeelding 1


GGD Nieuwsbrief voor de gemeenten Nr. 6, november 2007


Deze nieuwsbrief is een uitgave van de GGD Midden-Nederland, bedoeld om de raadsleden, portefeuillehouders en ambtenaren van de 21 gemeenten in de regio op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op het gebied van volksgezondheid, het GGD-beleid en het lokale gezondheidsbeleid.

Inhoud:

Triple P: mogelijkheid voor eenduidige opvoedadviezen door GGD en Thuiszorg?!

GGD start opvoedvragen via mail

Grootschalig onderzoek onder jongeren loopt

Wat wordt er gedaan met de uitkomsten seniorenonderzoek?

Rokers verdienen een beloning

Lessen over eten en bewegen nu ook voor voortgezet onderwijs

GGD inspecteert tattoo-, piercingshops en studio’s voor permanente make-up

Jaarverslag Kindercentra gereed

Evenementenkalender

Triple P: mogelijkheid voor eenduidige opvoedadviezen door GGD en Thuiszorg?!

Met de keuze voor één Integrale JGZ 0-19 werken consultatiebureau (0-4 jaar) en GGD (4-19 jaar) hard aan de onzichtbare ‘knip’ voor ouders. Zo gaan ze steeds meer vanuit één gebouw werken, maar is er ook de intentie om een gelijke werkwijze te gaan hanteren. Een Centrum voor Jeugd en Gezin is tenslotte meer dan samenwonen. Een belangrijk onderdeel daarvan vormt volgens de GGD de opvoedingsondersteuning tijdens het contactmoment met ouders en kind: vanuit een gezamenlijk pedagogische visie. Daarvoor heeft de GGD zijn oog laten vallen op een Australisch programma: Triple P. De naam 'Triple P' staat voor positief pedagogisch programma. Dit programma richt zich op het voorkomen en verminderen van psychosociale problematiek bij jeugdigen door opvoedingsondersteuning aan ouders. Triple P reikt ouders verschillende strategieën aan. De ouders leren hoe zij gewenst gedrag bij hun kind kunnen stimuleren en ongewenst gedrag kunnen reguleren. Triple P is een heel breed programma met verschillende niveaus, dat gaat van algemene voorlichting voor een groot publiek (GGD) tot aan gezinsinterventie bij ernstige gedragsproblemen (GGZ).

Dat is de reden dat GGD samen met Indigo GGZ preventie (onderdeel van Altrecht, GGZ) op 4 oktober een eerste informatiebijeenkomst organiseerde voor managers en stafmedewerkers JGZ van Vitras en Zuwe, Indigo (GGZ preventie en ambulante zorg), Eduniek (de schoolbegeleidingsdienst) en het Centrum Maatschappelijke Dienstverlening (CMD). De reacties op het programma Triple P waren positief. Het programma biedt zeker mogelijkheden in de (ontwikkeling van de) Centra voor Jeugd en Gezin. Daarom zal er een vervolg komen op deze bijeenkomst, om nader te onderzoeken of Triple P meerwaarde biedt voor een gezamenlijke pedagogische visie en de samenwerking in de Centra voor Jeugd en Gezin.


Meer weten over Triple P?

Meer informatie: Jacomijn Baart, rayonmanager Jeugdgezondheidszorg rayon Veenendaal, 0318-514000 of [email protected]


home




GGD start opvoedvragen via mail


Begin oktober 2007 zijn drie jeugdverpleegkundigen van de afdeling jeugdgezondheidszorg gestart met het beantwoorden van eenvoudige opvoedvragen van ouders/verzorgers via e-mail. Ze krijgen daarbij ondersteuning van twee gedragswetenschappers, deskundig op het terrein van opvoedingsondersteuning. Om het e-mailadres [email protected] bekend te maken bij ouders/verzorgers van kinderen van 4-19 jaar zijn er onder andere visitekaartjes gemaakt. Deze kaartjes worden actief uitgedeeld aan ouders.


Meer informatie: Wil Hilgersom, hoofd Jeugdgezondheidszorg, 030-6086054 of [email protected]

home


Grootschalig onderzoek onder jongeren loopt


Hoe gaat het met de jongeren? Wordt er op school gepest? Drinken of roken ze veel? Zijn ze te dik? Allemaal problemen waar een school en gemeente van moeten weten, zodat het beleid erop afgestemd kan worden. Daarom start de GGD Midden-Nederland samen met de GGD Eemland een grootschalig onderzoek onder leerlingen uit klas 1 t/m 6 van het voortgezet onderwijs. Een steekproef van leerlingen vult hiervoor in de maanden oktober en november op school via internet een digitale vragenlijst in over diverse onderwerpen zoals gezondheid, schoolbeleving, pesten, roken, alcohol, voeding en vrije tijd. Bijna alle scholen nemen deel aan dit onderzoek. Begin 2008 koppelt de GGD de resultaten terug naar deze scholen, leerlingen, ouders en de gemeenten.

Om trends te kunnen signaleren herhaalt de GGD dit onderzoek iedere vier jaar. Aan het laatste onderzoek deden ruim 10.000 eerste- en derdeklassers mee.


Persbericht: GGD start onderzoek onder jongeren via internet

Wilt u meer weten over het onderzoek Schoolkracht?

Meer informatie: Clothile Bun, epidemioloog afdeling GBE, 030-6086023 of [email protected]


home




Wat wordt er gedaan met de uitkomsten seniorenonderzoek?


De tour van de GGD is afgerond. Alle 21 gemeenten zijn inmiddels bezocht om de resultaten van het seniorenonderzoek 2006 te bespreken. Voor zeventien gemeenten zijn inmiddels de aanbevelingen gemaakt. Ook alle huisartsen en Stichtingen Welzijn (ouderen) in de regio hebben de lokale resultaten van het onderzoek ontvangen. Met een aantal van hen is samen met de gemeente verder gepraat over de resultaten, om de aanbevelingen handen en voeten te geven. ‘Senioren in beeld’ is het tweede onderzoek dat de GGD gehouden heeft naar de gezondheid, zelfredzaamheid en leefsituatie van de zelfstandig wonende 65-plussers. 65% van de aangeschreven 65-plussers vulde de vragenlijst in en stuurde deze terug naar de GGD. Eind mei is er een persbericht uitgegaan over de resultaten.


Uit het onderzoek en de gesprekken met de gemeenten komen de volgende items als aandachtspunten naar voren:

  • mantelzorg ondersteuning,

  • psychische gezondheid (incl. eenzaamheid)

  • en het bevorderen van gezonde leefstijl (voor sommige gemeenten ook overmatig alcoholgebruik).

‘Nieuwe’ aandachtspunten zijn vooral het overmatig alcoholgebruik bij ouderen, het forse gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen (eventueel in combinatie met vallen) en de aandacht voor chronisch zieken (o.a. bij bewegen). Momenteel werkt de GGD aan een voorstel om een ‘vinger aan de pols’ te kunnen houden over wat er met de aanbevelingen gebeurt. Daarnaast evalueert de GGD dit najaar het seniorenonderzoek en de bespreking van de resultaten ervan met gemeenten.


Meer weten? Er is een regionaal rapport gemaakt met alle gegevens, maar er zijn ook 21 lokale rapporten. Indien u geïnteresseerd bent in het rapport van uw gemeente verwijzen wij u door naar onze site. Er zijn ook twee beleidskaarten samengesteld, één over depressie preventie en één over leefstijl bij ouderen. In deze beleidskaarten staan oorzaken en de mogelijkheden voor preventie en de aanpak ervan op een rij. Bent u geïnteresseerd? dan kunt u deze opvragen via Hanneke van Zoest, GB functionaris, afdeling GBE, 030-6086031 of [email protected].


home




Rokers verdienen een beloning


Op 6 november organiseerde GGD Midden-Nederland samen met STIVORO de actie ‘Rokers verdienen ’n beloning’. Rokers die op deze dag 24 uur lang niet rookten, ontvingen een beloning. Hiervoor moesten ze zich aanmelden via internet en de dag erna een vragenlijst invullen op www.verdieneenbeloning.nl. De beloning bestond uit een tijdschrift naar keuze én de kans op het winnen van een LCD-tv. Daarnaast ontvingen ze ook persoonlijke informatie, gebaseerd op hun ervaringen. Het doel van deze actie is om rokers die niet van plan zijn te stoppen met roken, uit te dagen om één dag niet te roken. Onderzoek heeft uitgewezen dat 24 uur niet roken in combinatie met persoonlijke informatie de intentie om te stoppen met roken vergroot. Na veel media-aandacht hebben er in het hele land 9.949 deelnemers meegedaan, waarvan 343 deelnemers in de regio Midden-Nederland.


Persberichten:

15 oktober: Beloning voor rokers uit Midden-Nederland die 24 uur niet roken

29 oktober: Al een paar duizend rokers steken 24 uur geen sigaret op


Meer informatie: Carolien Buurman, GB functionaris, afdeling GBE, 030-6086036 of [email protected]


home





Lessen over eten en bewegen nu ook voor voortgezet onderwijs


GGD Midden-Nederland is één van de vijf GGD’en die meewerkt aan de pilot Krachtvoer van de Universiteit van Maastricht. Krachtvoer is een lespakket over voeding voor de eerste twee leerjaren van de gemengde en theoretische leerweg van het VMBO. Dit nieuwe project richt zich vooral op VMBO-leerlingen, omdat uit onderzoek is gebleken dat juist lager opgeleiden minder bewegen en slechte eetgewoonten erop nahouden. De GGD is al geruime tijd op zoek naar een passende oplossing voor het voortgezet onderwijs, zodat ook deze scholen structureel meer aandacht hebben voor voeding en bewegen. Het huidige schoolkantineproject was daarvoor te beperkt, terwijl Krachtvoer hier goed op inspeelt.

In januari 2008 start de GGD met de werving van scholen voor Krachtvoer. De scholen worden gekozen aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek onder de jongeren (Schoolkracht).

Als uit het onderzoek naar voren komt dat voeding en bewegen meer aandacht nodig heeft, dan kunnen de GGD en de school Krachtvoer inzetten als oplossing.


Voor het basisonderwijs werkt de GGD inmiddels al weer twee jaar met het lespakket de Familie Lekkerbek om leerlingen en ouders alert te maken op voeding, beweging en overgewicht. Daarvoor is in september een extra werving uitgegaan naar scholen. Dit heeft geresulteerd in een grote belangstelling voor het project. Met het project De Familie Lekkerbek streven wij naar een gemeentebrede inzet, dat wil zeggen met zoveel mogelijk samenwerkingspartners aan de slag binnen één gemeente. Inmiddels is dit gerealiseerd in de gemeenten: De Ronde Venen, Woerden, Zeist, IJsselstein en De Utrechtse Heuvelrug.


Wilt u als gemeente aan de slag met overgewicht preventie voor basisschoolleerlingen of wilt u meer weten? Familie Lekkerbek


Meer informatie: Corine van Dijk, GB functionairs, afdeling GBE, 030-6086038 of [email protected]


home




GGD inspecteert tattoo-, piercingshops en studio’s voor permanente make-up


Het laten aanbrengen van een tattoo, piercing of permanente make-up gaat niet zonder gezondheidsrisico’s. Met het doorboren van de huid en het aanbrengen van (metalen) voorwerpen en/of verfstoffen, bestaan er risico’s op virale en bacteriële infecties. De kans hierop is aanwezig als materialen onvoldoende worden gereinigd en gesteriliseerd en bloedresten van een vorige klant nog aanwezig zijn. Daarom is er op 1 juni 2007 een wet van kracht gegaan die een vergunning eist van shops die tatoeëren (en permanent make-up aanbrengen), piercen of gaatjes prikken in oorschelpen en neusvleugels.


De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de GGD aangewezen om deze vergunningen te verlenen, omdat daar de vereiste expertise beschikbaar is. De GGD controleert de richtlijnen die uit de wet voortvloeien zoals bv. inrichting werkruimte, hygiëne bij uitvoering, reiniging, steriliteit van instrumenten, sterilisatieproces van de sterilisator en de werking van de ultrasone (apparaat om vooraf aan sterilisatie de instrumenten te reinigen). De Voedsel en

Waren Autoriteit (VWA) controleert ook. Met name of er geen bacteriën en/of verboden stoffen in de pigmenten (inkt) zitten, de piercingsieraden geen metalen bevatten die verboden zijn en of leeftijdgrens bewaakt wordt. Onder de 16 jaar moet een wettige vertegenwoordiger meekomen naar de studio.


Shophouders moeten zelf actie ondernemen en een aanvraag voor een inspectie indienen bij de GGD. De vergunning heeft dan een geldigheidstermijn van twee jaar. De kosten van de inspectie komen voor rekening van de houder. Tot 1 augustus was er een overgangstermijn, zittende houders mochten blijven werken. Na 1 augustus mochten er geen werkzaamheden meer uitgevoerd worden voordat inspectie heeft plaatsgevonden.


Voor het tatoeëren, piercen en het aanbrengen van permanente make-up bij evenementen is een vrijstelling van vergunningsplicht mogelijk maar dit is wel afhankelijk van (wettelijke) voorwaarden. De organisator moet 2 maanden voor het evenement aangifte doen bij de GGD. Een gezamenlijk overleg tussen GGD, VWA en organisator volgt. Naar aanleiding van deze bevindingen wordt besloten of de activiteiten mogen plaatsvinden.


Alle ondernemers die een vergunning hebben staan vermeld in een landelijke website www.veiligtatoeerenenpiercen.nl


Voortgang landelijk en GGDMN


Landelijk

GGDMN

Aantal bedrijven overgangsregeling

1648

53

Gemeld voor aanvraag vergunning

69%

30

Gestopt maar wel aanvraag gedaan


2

Aantal nieuw gestart geen overgangsregeling


2

Vergunningen verleend

611

22

Bevinden zich in een verbetertraject en hebben hiervoor een verbeterlijst ontvangen

205

4

(Nog) niet geïnspecteerd

Waarvan:

290

4

Uitstel op verzoek aanvrager


2

Juweliers  


2


Meer informatie: Marja van Rooijen, sectie Infectie en Hygiëne afdeling AGZ, 030-6086092 of [email protected]

home




Jaarverslag Kindercentra en peuterspeelzalen gereed


Het blijft storm lopen met nieuwe kindercentra. Sinds september 2007 zijn er nog acht nieuwe meldingen gedaan van kinderopvang. Dit brengt het totaal op 88 meldingen. De inspecties verlopen volgens planning: De reguliere inspecties zullen volgens plan uitgevoerd worden. Alleen is het niet mogelijk om met de huidige formatie in 2008 geen achterstand op te lopen met het driemaandelijks bezoek en de reguliere inspectie van de 43 nieuwe kindercentra


Het jaarverslag kinderopvang en hygiënebegeleiding peuterspeelzalen van 2006 is klaar:

U kunt een digitaal exemplaar hiervan downloaden:

Jaarverslag Kindercentra 2006

Jaarverslag Peuterspeelzalen 2006


Meer informatie: Marja van Rooijen, sectie Infectie en Hygiëne afdeling AGZ, 030-6086092 of [email protected]

home




Evenementenkalender


Oktober / November

Schoolkracht Voortgezet Onderwijs

Start scholierenonderzoek: scholieren op het voortgezet onderwijs vullen in de maanden oktober en november de enquête (monitor) in via de computer. Driekwart van alle VO-scholen nemen deel aan dit onderzoek.


november tot maart 2008

Smoke Alert in Bilthoven

In november gaat het project Smoke Alert met Peers van start op de Werkplaats in Bilthoven. Dertien 3e en 4e jaars (HAVO/VWO) zijn begin november getraind als ‘Peer’ om voorlichting over roken te geven aan 1e jaars. Ze leren de kinderen onder andere hoe ze nee kunnen zeggen tegen een sigaret.


22 november

Presentatie begroting GGD

Een presentatie voor beleidsambtenaren van de gemeente over de financiën van de GGD MN.

(meer info: [email protected])


13 december


GGD Gemeentemiddag over de Infectieziektebestrijding Regio Utrecht van 14.30-17.30 uur.

Locatie: GGD Midden-Nederland, De Dreef 5, 3706 BR Zeist

(meer info: [email protected])


17 december

15 maart

2e en 3e digitale leefstijlscan voor ambtenaren in Rhenen, de Ronde Venen en Zeist

(meer info: [email protected])


Januari

Start voorbereidingen volwassenenonderzoek

In september/oktober 2008 zal dit uitgezet worden. We gaan dit onderzoek samen met GGD Eemland doen.




home




Wilt u het ons laten weten als u geen prijs stelt op deze nieuwsbrief?


GGD Midden-Nederland

De Dreef 5

Postbus 51

3700 AB Zeist

T 030-608 6086

F 030-608 6000

E [email protected]

I www.ggdmn.nl




Uitgelicht

Gemeente Zeist


Zoeken