Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Raadsstukken 2010 en ouder / Nieuwsflits / 2009 / Nieuwsflits week 21 en 22 / GGD Nieuwsbrief gemeenten mei 2009

GGD Nieuwsbrief gemeenten mei 2009


Afbeelding 1


GGD Nieuwsbrief voor de gemeenten Nr. 2, mei 2009


Deze nieuwsbrief is een uitgave van de GGD Midden-Nederland, bedoeld om de raadsleden, portefeuillehouders en ambtenaren van de 28 gemeenten in de regio op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op het gebied van volksgezondheid, het GGD-beleid en het lokale gezondheidsbeleid.

Inhoud:

Mexicaanse Griep: GGD bereidt zich voor!

Eerste twee prikken tegen baarmoederhalskanker gezet
Sense: jongerensite en spreekuren over seksualiteit
Stijging van chlamydia in de provincie Utrecht
Reizigersadvisering timmert aan de weg
Medische milieukunde: reizende tentoonstelling
Meldpunt Zorg & Overlast start in De Bilt
De tweede ronde lokaal gezondheidsbeleid

Week van de Lentekriebels

Rectificatie: gegevens volwassenenonderzoek in najaar gereed


Mexicaanse Griep: GGD bereidt zich voor!

GGD Midden-Nederland bereidt zich, grotendeels achter de schermen, grondig voor op een mogelijke grieppandemie.

Inmiddels zijn in Nederland drie gevallen van deze griep geregistreerd. Mondiaal is door de WHO alarmfase 5 afgekondigd (situatie 11-05-09), slecht één fase verwijderd van een pandemie. Van een pandemie is sprake wanneer wereldwijd heel veel mensen binnen korte tijd dezelfde griep krijgen door een nieuwe virus. Daarvan is nu nog geen sprake, maar alle voorbereiding worden wel getroffen om snel en adequaat te kunnen handelen!

De afdeling Infectieziektebestrijding fungeert binnen de GGD als centrale spil van waaruit acties worden gecoördineerd zoals het afhandelen en registreren van (griep)meldingen en vragen, het informeren van ketenpartners (oa. huisartsen, specialisten) over hoe te handelen, het informeren van het publiek en professionals via onze website, het toerusten van teams voor het (indien nodig) doen van onderzoek bij mogelijk besmette patiënten, het monitoren van gegevens en volgen van actuele ontwikkelingen. Daarbij wordt binnen onze Veiligheidsregio nauw samengewerkt met de GHOR en GG&GD Utrecht. Kijk voor meer informatie op onze website www.ggdmn.nl en andere sites, zoals www.postbus51.nl of www.rivm.nl/cib/themas/Mexicaansegriep/index.jsp

of http://www.rivm.nl/cib/

Contactpersoon: Marja van Rooijen, sectiehoofd Infectieziektebestrijding, 030-6086092 of [email protected].

home



Eerste twee prikken tegen baarmoederhalskanker gezet


De eerste twee HPV prikken zitten erop. Alle meisjes die tegen baarmoederhalskanker ingeënt wilden worden hebben ruimschoots de gelegenheid gehad om deze te halen. De GGD startte op maandag 2 maart in Abcoude en toerde gedurende twee maanden door de provincie. In totaal bezocht de GGD alle 31 locaties twee keer. Dit had als voordeel dat de meisjes ook in de omliggende gemeenten terecht konden voor hun prik. Ook de spijtoptanten konden op een later tijdstip instromen. De GGD heeft speciaal een call center ingericht voor het verzetten van afspraken en medische achtergrondinformatie.

De opkomst van de eerste ronde startte goed (77% in Mijdrecht) maar deze nam al snel een duik toen de indianenverhalen het internet en de scholen bestookten. De laagst gemeten opkomst is 29%. Ondanks dit lage cijfer is de eerste ronde afgesloten met een gemiddelde van 52% over alle 28 gemeenten. De tweede ronde viel niet tegen. Het opkomstpercentage was bijna gelijk aan de tweede ronde. Hiervan telden we slechts een handjevol instromers (die in de tweede ronde alsnog starten). Hieruit kunnen we concluderen dat de meeste meisjes hun tweede vaccinatie zijn komen halen. Op het moment van schrijven zitten we op een gemiddelde score van 51%. De laatste prik is op 24 april gezet. In mei is er nog een inhaalcampagne voor meisjes die hun tweede vaccinatie nog niet gehaald hebben.Daarna is het even rustig. In augustus pakken we de draad weer op en krijgen alle meisjes een oproep voor hun laatste prik. De meisjes die geen antwoordkaart hebben ingevuld, krijgen ook een uitnodiging om alsnog in te stromen. Ook starten dan de 12-jarige meisjes vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. We nodigen voor deze ronde ongeveer 27.000 meisjes uit.


Landelijke informatie over de HPV-vaccinatie is voor ouders en meisjes te vinden op http://www.prikenbescherm.nl en middels het landelijke call-center: 0800-3018051.

Op onze GGD website vindt u informatie over de regionale uitvoering door de GGD Midden-Nederland.

Contactpersoon: Wil Hilgersom, hoofd afdeling Jeugdgezondheidszorg, 030-6086054 of [email protected]

home



Sense: jongerensite en spreekuren over seksualiteit


Sinds 23 maart is er een nieuwe jongerensite www.sense.info waar jongeren informatie vinden en vragen stellen via chat, telefoon en e-mail. GGD Midden-Nederland en GG&GD Utrecht doen mee met de landelijke Sense-campagne en organiseren gratis inloopspreekuren waar jongeren tussen twaalf en vijfentwintig jaar anoniem terecht kunnen voor informatie en advies rondom seksualiteit. De spreekuren zijn in de GGD-locaties in Amersfoort, Nieuwegein en Utrecht-stad.


Meer informatie over Sense: Persbericht of kijk op www.ggdmn.nl of www.sense.info
Meer informatie: Femke van den Heuvel, sociaal verpleegkundige SOA, 033-4678201 of [email protected] of Ans Brendel, 033-4678217 of [email protected].


home


Stijging van chlamydia in de provincie Utrecht


Het aantal mensen in de provincie Utrecht dat in 2008 is geïnfecteerd met een seksueel overdraagbare aandoening (Soa) is gestegen. De stijging is grotendeels toe te schrijven aan een toename van het aantal diagnoses van chlamydia (van 406 in 2007 naar 441 in 2008).

De soa-bestrijding is een samenwerking tussen de GGD’en in de provincie Utrecht en het UMC. De soa-bestrijding richt zich met name op risicogroepen: jongeren, mannen met homoseksuele contacten, prostituees, prostituanten, mensen met wisselende seksuele contacten, drugsverslaafden en migranten. Deze groepen kunnen zich gratis en desgewenst anoniem laten testen bij de soa-polikliniek in het UMC Utrecht of bij het soa-testpunt in Amersfoort. In 2008 ondergingen 232 mensen hier een soa-onderzoek; bij ruim 5 procent van hen werd een soa gevonden. Iemand die zich wil laten testen op soa kan uiteraard ook altijd terecht bij zijn of haar huisarts.

Meer informatie over SOA-bestrijding:

Meer informatie: Femke van den Heuvel, sociaal verpleegkundige SOA, 033-4678201 of [email protected] of Ans Brendel, 033-4678217 of [email protected].


home


Spreekuren Reizigersadvisering op zes locaties


GGD Midden-Nederland geeft in Amersfoort, Baarn, Nieuwegein, Woerden, Veenendaal en Zeist advies en vaccinaties aan inwoners die op vakantie gaan naar landen waar ze mogelijk gezondheidsrisico’s lopen. Onder het motto “Gezond op Reis… gezond weer terug?” probeert GGD MN zoveel mogelijk reizigers te bereiken om zich te laten vaccineren. Regelmatig onderzoekt de GGD of onze klanten wel tevreden zijn over dit aanbod. Mede op basis daarvan past de GGD de spreekuurtijden, wachtruimten en informatiemateriaal aan. Onder invloed van de recessie wordt een daling in de reismarkt verwacht van 10-20%. De GGD blijft met PR-acties het Reizigersspreekuur onder het algemeen publiek promoten en gaat daarnaast op zoek naar andere doelgroepen om nieuwe bronnen van inkomsten aan te boren.


Meer informatie: Dieuwke Vos, sectiehoofd Reizigersadvisering (AGZ), 030-6086074 of [email protected].

home



Medische milieukunde: reizende tentoonstelling


Vanaf 30 maart is een reizende tentoonstelling beschikbaar over het binnenmilieu van woningen. De tentoonstelling staat voor een proefperiode van 3 weken in de publieksruimte van het gemeentekantoor van Zeist. De bedoeling is daarna alle gemeenten de reizende tentoonstelling aan te bieden. Terwijl burgers bij het loket op hun beurt wachten kunnen zij kennis nemen van de tentoonstelling die inzicht geeft in de samenstelling van het binnenmilieu in de dagelijkse leefomgeving en wat zij er zelf aan kunnen doen om die gezond te houden.


Meer informatie: Contactpersoon: Geert-Willem Krever, sectie medische milieukunde, 030- 6086069 of [email protected].

home


Meldpunt Zorg & Overlast start in De Bilt


De gemeente De Bilt heeft er een nieuw meldpunt bij: het Meldpunt Zorg & Overlast. Dit Meldpunt richt zich op zorgwekkende zorgmijders; mensen met veel problemen, die hulp nodig hebben, maar het zelf niet willen of kunnen vragen. Het Meldpunt Zorg & Overlast is onderdeel van GGD Midden-Nederland, maar bestaat uit een samenwerking van de gemeenten, politie, Altrecht, Kwintes, Centrum Maliebaan, Vitras, Zuwe en MEE. Het Meldpunt werkt naast De Bilt voor 16 andere gemeenten in de regio. Iedereen die in een van deze gemeenten woont kan iemand aanmelden waar hij of zij zich zorgen over maakt. Dat kan via [email protected] of 030-6305480 op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.


Meer informatie: www.meldpuntzorgenoverlast.nl

Contactpersoon: Hennie Nakken, sectiehoofd OGGZ, 030-6086093 of [email protected].

home

De tweede ronde lokaal gezondheidsbeleid


Per 1 december jl. is de nieuwe Wet publieke gezondheid (WPG) van kracht. Deze wet vervangt de WCPV en de wetten rondom infectieziektebestrijding. Eerder zijn de wethouders en de beleidsmedewerkers/ambtenaren volksgezondheid op de hoogte gesteld van de wijzigingen die de nieuwe WPG met zich mee brengt. De verplichting om  elke vier jaar een nota gemeentelijk gezondheidsbeleid vast te stellen is in de WPG overgenomen. Dat betekent een derde ronde nota’s lokaal gezondheidsbeleid.

Inmiddels hebben de meeste gemeenten in Midden-Nederland hun tweede nota gereed en zijn met de uitvoering ervan aan de slag. Een klein aantal gemeenten is nog met de voorbereidingen voor het schrijven van de tweede nota bezig. Andere gemeenten hebben een nota die verder reikt dan 2011.

Uit een overzicht dat de GGD maakte van alle nota’s blijkt dat de meeste gemeenten kiezen voor de aanpak van:

-           overmatig alcoholgebruik

-           overgewicht

-           depressie en eenzaamheid

Roken en drugsgebruik komt als vierde meest genoemde speerpunt uit de bus. Opvallend is dat er veel wordt ingezet op de jeugd (m.u.v. van het thema depressie en eenzaamheid waar het vooral volwassenen en senioren betreft).

In het voorjaar van 2010 verschijnt de nieuwste Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) van het RIVM en in de zomer van 2010 komt de derde landelijke preventie nota van het Ministerie van VWS uit. Het is belangrijk dat gemeenten zich realiseren dat de landelijke overheid de verschijningsdata van de nota’s strakker dan voorheen gaat bewaken, om zo de beleidscycli van het rijk en de gemeenten steeds meer op elkaar aan te laten sluiten. Volgens de WPG zal de derde gemeentelijke nota voor de zomer van 2011 gereed moeten zijn. Omdat in diverse gemeenten de looptijd van de huidige nota niet op deze cyclus aansluit, is het goed om te kijken of hierin aanpassingen in de looptijd wenselijk zijn. 

Voor meer informatie rondom de nota’s lokaal gezondheidsbeleid kunt u contact opnemen met de adviseur lokaal gezondheidsbeleid van uw gemeente.


  • Martine Peppelenbos (Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen, Loenen, Lopik, Montfoort, Oudewater en Woerden) 030-6086135 of [email protected]

  • vacature/tijdelijk Noortje van Tankeren (Houten, IJsselstein, Maarssen, Nieuwegein, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede) 030-6086126 of [email protected].

  • Truus van der Lei (Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest, Woudenberg) 033-4678167 of [email protected].

  • Heleen Glazema (Bunnik, De Bilt, Renswoude, Rhenen, Veenendaal, Zeist) 030-6086127 of [email protected].


home

Week van de Lentekriebels

Van maandag 23 tot vrijdag 27 maart hebben in onze regio 26 basisscholen meegedaan aan de Week van de Lentekriebels. Tijdens deze week zijn leerlingen en leerkrachten enthousiast aan de slag gegaan met het onderwerp relaties en seksualiteit in hun lesprogramma’s. Door GGD Midden-Nederland zijn diverse ouderavonden en gastlessen gegeven op de scholen, ook hadden sommige scholen een theatervoorstelling rond het thema en werd meegedaan aan een schilderijen- en gedichtenwedstijd. Deze week is georganiseerd i.s.m. de Rutgers Nisso Groep.

Meer informatie:  Mieke Doesburg, GB-functionaris, afdeling Gezondheidsbevordering & Epidemiologie, 033-4678153 of [email protected].

home



Rectificatie: gegevens volwassenenonderzoek in najaar gereed


De gegevens van het volwassenenonderzoek worden in het najaar bekend gemaakt en niet rond de zomer, zoals in de vorige nieuwsbrief stond. 1 januari was de sluitingsdatum. Alle 28.000 aangeschreven inwoners in de leeftijd van 19-65 jaar hadden tot die dag tijd om te reageren. Uiteindelijk heeft 44% zijn vragenformulier ingeleverd. In september start de GGD met het bespreken van de resultaten met de gemeenten.

Achtergrondinformatie: Link naar informatie over gezondheidsonderzoek volwassenen


Meer informatie: Françoise Schütz, epidemioloog, afdeling Gezondheidsbevordering & Epidemiologie, tel. 030-608032 of [email protected].

home


Wilt u het ons laten weten als u geen prijs stelt op deze nieuwsbrief?


GGD Midden-Nederland

De Dreef 5

Postbus 51

3700 AB Zeist

T 030-608 6086

F 030-608 6000

E [email protected]

I www.ggdmn.nl




Uitgelicht

Gemeente Zeist


Zoeken