Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Raadsstukken 2010 en ouder / Nieuwsflits / 2009 / Nieuwsflits week 33 / GGD Nieuwsbrief gemeenten juli 2009

GGD Nieuwsbrief gemeenten juli 2009


Afbeelding 1


GGD Nieuwsbrief voor de gemeenten Nr. 3, juli 2009


Deze nieuwsbrief is een uitgave van de GGD Midden-Nederland, bedoeld om de raadsleden, portefeuillehouders en ambtenaren van de 28 gemeenten in de regio op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op het gebied van volksgezondheid, het GGD-beleid en het lokale gezondheidsbeleid.

Inhoud:

Q-koorts

Nieuwe Influenza A (H1N1)
Spreekuren Reizigersadvisering op 6 locaties
Medische milieukunde: reizende tentoonstelling
Relationele vorming en Soa-preventie

Medische milieukunde: eikenprocessierups

Schoolgezondheidsbeleid

Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ)

Epidemiologie


Q-koorts


Het aantal Q-koorts patiënten dat sinds de start van de epidemie op 19 mei wordt gemeld, blijft stijgen. In-middels zijn 77 patiënten gemeld, bijna allen afkomstig uit de zuidelijke gemeenten van de provincie Utrecht (zie kaartje). Het grootste aantal patiënten is te vinden in de leeftijdsgroep tussen de 45-55 jaar. De klachten die de patiënten beschrijven zijn voornamelijk hoge koorts, hoofdpijn en in mindere mate benauwdheid. Het aantal ziekenhuisopnames is hoog, meer dan 40%. Dit zal naar verwachting nu afnemen omdat alle huisartsen in de regio zijn gealarmeerd, waardoor patiënten op tijd kunnen worden opgespoord en behandeling in een vroeg stadium kan worden gestart. Het is vanuit andere uitbraken bekend dat het grootste gedeelte van de mensen een infectie met Q-koorts ongemerkt of met zeer milde ziekteverschijnselen doormaken. Deze mensen doen geen beroep op de huisartsenzorg en blijven dan ook onzichtbaar voor de GGD.

Er zijn 6 bedrijven bemonsterd. Hiervan zijn 2 bedrijven negatief. Dit betreft de kinderboerderij en een klein hobbybedrijf in Houten. De overige 4 bedrijven (3 in Houten en 1 in Bunnik) zijn opnieuw bemonsterd. De uitslagen hiervan worden eind volgende week verwacht. Daarnaast is in het kader van een landelijk onderzoek naar Q-koorts op kinderboerderijen de kinderboerderij in Nieuwegein ook negatief bevonden. In het door het ministerie van LNV vastgestelde gebied zijn de dieren op professionele schapen en – geitenbedrijven (groter dan 50 dieren) en kinderboerderijen verplicht gevaccineerd. Het zuidoosten van de provincie Utrecht behoort tot het gebied, echter niet tot het epicentrum van de uitbraak in de provincie Utrecht. Er is geen uitbreiding van het gebied waarin vaccinatie verplicht is.

Het ministerie van LNV gaat 100.000 doses extra Q-koorts vaccin kopen voor de vrijwillige vaccinatie-campagne. Het vaccin zal in oktober 2009 beschikbaar komen. Men wil dit extra vaccin zoveel mogelijk in de provincie Utrecht, Limburg, Overijssel en een deel van Gelderland inzetten, vanwege het groeiend aantal Q-koortszieken in die regio’s.


Provinciale kaart Q-koorts

Versie 14-07-2009

1

Afbeelding 2Afbeelding 3

Op onze website www.ggddmn.nl wordt een speciale pagina bijgehouden met recente informatie voor publiek en professionals.


Nieuwe Influenze A (H1N1)


Wereldwijd is door de WHO fase 6 afgekondigd voor de grieppandemie nieuwe influenza A (H1N1). Dit is echter nog niet de fase waarin Nederland zich begeeft, maar het aantal patiënten in Nederland neemt de laatste tijd toe. Het valt niet te voorspellen wanneer wij overgaan tot een nieuwe fase, maar GGD MN is op alles voorbereid. Nederland telde op 14 juli 164 patiënten met het nieuwe influenza A. Het verloop van de griep is vooralsnog voornamelijk mild: totnutoe ontwikkelden twee patiënten een longontsteking van wie er één is opgenomen in het ziekenhuis.

Het beleid in Nederland is erop gericht het beloop van de epidemie zoveel mogelijk in te vertragen. Dit in afwachting van de ontwikkeling en beschikbaarheid van een goed vaccin.

GGDMN heeft tot nu toe in totaal 601 keer te maken gekregen met casuïstiek rondom de nieuwe influenza A. 11 keer ging het om meldingen die voldeden aan de meldingsplicht zoals deze sinds het begin van de epidemie bij wet is geregeld. Bij 12 inwoners van onze regio is de nieuwe griep ook daadwerkelijk vastgesteld. Bij de overige personen bleek het geen nieuwe influenza A te zijn. Aanvankelijk werden alle intensieve contacten van deze patiënten ook onderzocht en kregen zij antivirale middelen ter voorkoming van een infectie. Het beleid rondom influenza wordt steeds aangepast. Op dit moment worden contacten niet meer bemonsterd of behandeld. Alleen wanneer huisgenoten ziek worden komen zij in aanmerking voor behandeling met antivirale middelen.

Burgemeesters zijn onlangs geïnformeerd over de stand van zaken rondom de epidemie, over de preparatie door de GHOR en over de bestuurlijke maatregelen die zij op grond van de WPG mogelijk ooit zelf zullen moeten nemen om een acute bedreiging van de volksgezondheid af te wenden. Een tweede voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd samen met de VRU was op 8 juli voor gemeentesecretarissen, crisis- en communicatie-adviseurs.

Middels mailingen, vele (telefonische) contacten en op onze website www.ggdmn.nl houden wij zowel professionals als het publiek continu op de hoogte van de stand van zaken omtrent de grieppandemie. U vindt hier informatie voor oa. het publiek, voor professionals, voor bedrijven, scholen en kindercentra. Tijdens kantooruren is de afdeling Infectieziekten bereikbaar voor (publieks)vragen. Ook werken onze artsen Infectieziektebestrijding regelmatig mee aan interviews voor regionale kranten, radio en tv om zodoende onze inwoners te informeren.

Meer informatie: kijk op www.ggdmn.nl.

Contactpersoon: Marja van Rooijen, sectiehoofd Infectieziektebestrijding, 030-6086092 of [email protected]


Provinciale kaart Nieuwe Influenza H1N1

Versie 15-07-2009

Afbeelding 4Afbeelding 5

home


Spreekuren Reizigersadvisering op zes locaties


GGD Midden-Nederland geeft in Amersfoort, Baarn, Nieuwegein, Woerden, Veenendaal en Zeist advies en vaccinaties aan inwoners die op vakantie gaan naar landen waar ze mogelijk gezondheidsrisico’s lopen. Onder het motto “Gezond op Reis… gezond weer terug?” probeert GGD MN zoveel mogelijk reizigers te bereiken om zich te laten vaccineren. Regelmatig onderzoekt de GGD of onze klanten wel tevreden zijn over dit aanbod. Mede op basis daarvan past de GGD de spreekuurtijden, wachtruimten en informatiemateriaal aan. Onder invloed van de recessie wordt een daling in de reismarkt verwacht van 10-20%. De GGD blijft met PR-acties het Reizigersspreekuur onder het algemeen publiek promoten.

Meer informatie: Dieuwke Vos, sectiehoofd Reizigersadvisering (AGZ), 030-6086074 of [email protected].

home



Medische milieukunde: reizende tentoonstelling


Vanaf 30 maart is een reizende tentoonstelling beschikbaar over het binnenmilieu van woningen. De tentoonstelling stond voor een proefperiode van 3 weken in de publieksruimte van het gemeentekantoor van Zeist. Eind mei was de tentoonstelling te bezichtigen in de publieksruimte van het gemeentekantoor van de Bilt. Van week 26 t/m week 29 is de tentoonstelling te zien in cultureel centrum het “4 in 1 huis” van Breukelen.

Terwijl burgers bij het loket op hun beurt wachten kunnen zij kennis nemen van de tentoonstelling die inzicht geeft in de samenstelling van het binnenmilieu in de dagelijkse leefomgeving en wat zij er zelf aan kunnen doen om die gezond te houden.

Meer informatie: Contactpersoon: Geert-Willem Krever, sectie medische milieukunde, 030- 6086069 of [email protected].

home


Relationele vorming en Soa-preventie


Tijdens het midzomergrachtfestival in juni heeft de GGD MN voor het eerst Soa-tests op locatie aangeboden. Het gaat om een inloopspreekuur in het theater aan de werf. Mannen die seks hebben met mannen konden worden getest op chlamydia, gonorroe, syfilis en HIV. Daarnaast was het mogelijk om een hepatitis B vaccinatie te krijgen.


In de gehele regio Midden-Nederland doen nu 34 apotheken mee aan het project Rubbers On, waarbij informatie versterkt wordt aan alle jonge meiden die voor het eerst een recept van de pil komen halen. In het pakket zit informatie over veilig vrijen en een condoom.


Sinds 23 maart is er een nieuwe jongerensite www.sense.info waar jongeren informatie vinden en vragen stellen via chat, telefoon en e-mail. GGD Midden-Nederland en GG&GD Utrecht doen mee met de landelijke Sense-campagne en organiseren gratis inloopspreekuren waar jongeren tussen twaalf en vijfentwintig jaar anoniem terecht kunnen voor informatie en advies rondom seksualiteit. De spreekuren zijn in de GGD-locaties in Amersfoort, Nieuwegein en Utrecht-stad.


Meer informatie over Sense: kijk op www.ggdmn.nl of www.sense.info
Meer informatie: Femke van den Heuvel, sociaal verpleegkundige SOA, 033-4678201 of [email protected] of Ans Brendel, 033-4678217 of [email protected].

home



Schoolgezondheidsbeleid


De pilot in de gemeenten Maarssen en Rhenen waarbij het hygiëneonderzoek en het onderzoek naar het binnenmilieu geïntegreerd als onderdeel van het programma Schoolkracht zijn aangeboden, is geëvalueerd. De evaluatie is positief, zodat is besloten de geïntegreerde werkwijze voort te zetten. De werving van scholen voor het programma Schoolkracht inclusief de CO2-meting volgens de eendagsmethode en de hygiënecontrole is reeds begonnen. In de komende maanden worden er nog wel enkele aanpassingen in de werkwijze en ondersteunende materialen doorgevoerd. Er wordt een implementatieplan geschreven. Belangstellenden kunnen het evaluatierapport van de pilot opvragen bij Clothilde Bun, epidemioloog, afdeling GBE, [email protected].


Er is een evaluatierapport op basis van een klanttevredenheidsonderzoek geschreven over Schoolkracht Voortgezet onderwijs. Scholen zijn over het algemeen tevreden over het programma Schoolkracht (de jeugdmonitor en het adviestraject) en de wijze waarop de GGD het aanbiedt. In de evaluatie en tijdens andere contactmomenten met scholen komt vaak naar voren dat gezondheid en veiligheid belangrijke thema's zijn en scholen er aandacht aan willen besteden. Het daadwerkelijk in actie komen blijkt echter moeilijk te zijn. Gebrek aan middelen of breed draagvlak worden vaak genoemd als reden voor het ontbreken van vervolgstappen. In het doorontwikkelen van het programma Schoolkracht gaat onze aandacht uit naar de ondersteuning van scholen bij het uitvoeren van voorgenomen actieplannen en beleid. Het evaluatierapport wordt op de website www.schoolkracht.nl geplaatst.


home

Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ)


In het eerste kwartaal 2009 zijn bij het Meldpunt Zorg & Overlast (voor 17 gemeenten) 86 meldingen binnen gekomen (vergelijk: in 2008 62 meldingen) en 32 vragen om advies. Van 3 gemeente zijn geen meldingen ontvangen ( Abcoude, Breukelen en Lopik). De meeste meldingen kwamen binnen uit Zeist en Utrechtse Heuvelrug.


In de gemeente Amersfoort is het multiproblem overleg geëvalueerd. Naar aanleiding hiervan zijn verbeterpunten geformuleerd. Er is een samenwerkingsovereenkomst opgesteld die op 15 juni ondertekend is. De deelnemende partijen zijn: gemeente Amersfoort, Riagg, Symfora groep, Kwintes, Centrum Maliebaan, politie Utrecht, stichting Iks, Amerpoort, Openbaar Ministerie en GGD Midden-Nederland. Het multiproblemoverleg is er op gericht om oplossingen te vinden voor de OGGZ cliënten, waarbij men er in de reguliere hulpverlening en andere overlegvormen niet meer uitkomt, met als doel voorkomen van maatschappelijke onrust en maatschappelijke uitval.

Meer informatie: www.meldpuntzorgenoverlast.nl

Contactpersoon: Hennie Nakken, sectiehoofd OGGZ, 030-6086093 of [email protected]


Aanpak kindermishandeling

Jaarlijks worden er landelijk meer dan 107.000 kinderen het slachtoffer van kindermishandeling en sterft er gemiddeld 1 kind per week aan de gevolgen daarvan. RAAK (Reflectie en Actiegroep Aanpak Kindermishandeling) heeft bewezen succesvol te zijn in het tot stand brengen van een sluitende aanpak kindermishandeling en daarmee de schadelijke gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Sinds 15 maart coördineert de GGD de RAAK-aanpak namens de Centrumgemeente Amersfoort voor Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Renswoude, Rhenen, Soest, Veenendaal, Woudenberg en de helft van de Utrechtse Heuvelrug (Amerongen, Leersum en Maarn).

Elke regio (gemeenten en het veld) bepaalt zelf waar de accenten worden gelegd en wat uiteindelijk nodig is voor de sluitende aanpak kindermishandeling. De RAAK-coördinator faciliteert dit door o.a. het maken van de zogenaamde startfoto en het schrijven van het regioplan. Zij werkt de te nemen stappen binnen het project helder uit en verbindt partijen met elkaar.

Meer informatie over de RAAK-aanpak: www.stopkindermishandeling.nl. Op de website www.watkanikdoen.nl vindt u informatie over wat men zelf kan doen bij een vermoeden van kinder-mishandeling.

RAAK-coördinator voor de regio Amersfoort: Jo-Anne van Zaanen, 033-4678215 of [email protected].

home


Epidemiologie


Voor de gemeenten Abcoude, Rhenen, Maarssen, Nieuwegein, Utrechtse Heuvelrug en Loenen zijn rapportages gemaakt met daarin de resultaten van de kinderen van de scholen die meegedaan hebben aan Schoolkracht basisonderwijs. Voor de gemeente Nieuwegein zijn hierin tevens resultaten van extra analysen (op verzoek) opgenomen van verschillen in psychisch welbevinden naar wijk.


Door het samengaan van de GGD-en Midden-Nederland en Eemland en het toevoegen van nieuwe monitors heeft de afdeling een nieuw schema opgesteld voor de epidemiologische onderzoeken. In onderstaand overzicht staat de looptijd van de onderzoeken en de terugkoppeling naar de gemeenten.


Looptijd

Monitor

Terugkoppeling gemeente

2008-2009

Volwassenenmonitor

Najaar 2009

Rapportage volwassenen/ kwetsbare groepen

Kwetsbare groepen

2009-2010

Schoolkracht Bao

Eind 2010

Rapportage jeugd

Schoolkracht ROC

Monitor 0-4 jr

Bevindingen JGZ 4-19

2011


Begin 2011

Lokale verkenningen ter voorbereiding nota 2011

2011-2012

Monitor Volwassenen en senioren

Najaar 2012

Rapportage volwassenen / senioren / kwetsbare groepen

Kwetsbare groepen

2012-2013

Schoolkracht VO

Eind zomer 2014

Rapportage jeugd

Schoolkracht ROC

2013-2014

Schoolkracht Bao

Monitor 0-4 jr

Bevindingen JGZ 4-19

2014


Eind 2014

Lokale verkenningen ter voorbereiding nota 2015


home


Wilt u het ons laten weten als u geen prijs stelt op deze nieuwsbrief?


GGD Midden-Nederland

De Dreef 5

Postbus 51

3700 AB Zeist

T 030-608 6086

F 030-608 6000

E [email protected]

I www.ggdmn.nl




Uitgelicht

Gemeente Zeist


Zoeken