Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Raadsstukken 2010 en ouder / Nieuwsflits / 2009 / Nieuwsflits week 46 / Regionale canon Utrecht-Zuidoost

Regionale canon Utrecht-Zuidoost

Beste mensen,


Aan de reeks van canons is weer een nieuwe toegevoegd.

Vorige week donderdag heeft gedeputeerde Anneke Raven tijdens een feestelijke presentatie, die plaats vond in Het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat in Utrecht, de canon van Utrecht-Zuidoost www.regiocanons.nl'onthult'. Prof. dr. Paul Schnabel hield een korte inleiding onder de titel 'Over het belang van gedeelde kennis'.


Het initiatief tot het ontwikkelen van regionale canons in Utrecht ging uit van het Landschap Erfgoed Utrecht. Aangezien de provincie Utrecht noch historisch noch landschappelijk een eenheid vormt, werd gekozen voor een regionale aanpak. De provincie werd ingedeeld in vier regio's: Noordoost (Eemland), Zuidoost (Heuvelrug en Kromme Rijngebied), Zuidwest (Lopikerwaard) en Noordwest (Vechtstreek en Veenweidegebied). Zeist hoort tot de regio Zuidoost.

De stad Utrecht krijgt een eigen canon.


De steeds minder wordende kennis over onze vaderlandse geschiedenis was de reden tot het opstellen van een nationale canon. Deze werd in de zomer van 2007 gepresenteerd. De definitie van de landelijke canon is: 'Het geheel van belangrijke personen, teksten, kunstwerken, voorwerpen, verschijnselen en processen die samen laten zien hoe Nederland zich ontwikkeld heeft tot het land waarin we nu leven.'

Een regionale canon is een canon van onderwerpen die van bovenlokaal belang zijn en die verschillende plaatsen in een regio met elkaar verbinden. Door 'Nederland' en 'het land' te vervangen door 'Utrecht-Zuidoost' respectievelijk 'de regio' kan men de definitie van de landelijke canon toepasbaar maken voor de regionale canon.


Landschap Erfgoed Utrecht nodigde de erfgoedinstellingen (historische verenigingen, musea en archiefinstellingen) in Utrecht-Zuidoost uit om samen een regionale canon samen te stellen. De eerste bijeenkomst vond op plaats op 5 februari van het vorig jaar in het raadhuis van Zeist.

Veel erfgoedinstellingen hebben een inhoudelijke bijdrage geleverd aan de nieuwe canon. Het Gemeentearchief Zeist heeft zijn medewerking aan dit project verleend en de bijdrage over Zeist geleverd.


De geschiedeniscanon is bedoeld om kennis te hebben van ons verleden. Kennis van het verleden is niet het kennen van jaartallen, maar om gebeurtenissen te duiden en in perspectief te plaatsen. Het is het besef van de belangrijkste elementen uit de Nederlandse cultuur en historie.

De gebrekkige kennis van de vaderlandse geschiedenis wordt misschien wel gedemonstreerd met de verkiezing van Pim Fortuyn (1948-2002) in 2004 tot grootste Nederlander aller tijden.


 

Daarentegen valt de laatste decennia juist wel een groeiende belangstelling te constateren voor genealogie en lokale geschiedenis. Dit hangt samen met een anoniemer wordende maatschappij en de globalisering. Als reactie daarop gaat men op zoek naar zijn eigen identiteit. De regionale - en de lokale - canon is daarvoor een geschikt middel. De canon laat zien wat mensen historisch verbindt.


Op 16 oktober werd de canon van Nijmegen gepresenteerd. Thom de Graaf, burgemeester van Nijmegen, deed in een interview met De Volkskrant de opmerkelijke uitspraak: 'Geschiedschrijving is kunst. Het genoegen van de geschiedschrijving en het je daarin als lezer en kijker verliezen, is een vorm van kunst. De kunst van het scheppen, de kunst ervan te genieten.'


Ik hoop dat u een dezer dagen in de gelegenheid bent om de website www.regiocanons.nlte bezoeken.


Met vriendelijke groet,

Pierre Rhoen



Gemeentearchief Zeist

[email protected]

(030) 6 987 228



Uitgelicht

Gemeente Zeist


Zoeken