Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Raadsstukken 2010 en ouder / Nieuwsflits / 2009 / Nieuwsflits week 47 / bijlage2_ondersteuningsaanbod

bijlage2_ondersteuningsaanbod


BAfbeelding 1ijlage 2



Harmonisatie ondersteuningsaanbod VNG 2009




  1. Consultatie op maat



  1. Kennisnetwerken



  1. Helpdesk



  1. Regionale bijeenkomsten met peuterspeelzalen en kinderdagverblijven



  1. Expertmeeting en wethoudersmeetings



  1. Startnotitie en handreikingen



  1. Modelverordening



  1. Communicatie-uitingen






1. Consultatie op maat


Gemeenten kunnen consultatie op maat aanvragen voor visieontwikkeling of uitwerking van de lokale of regionale harmonisatieplannen. Het kenmerk van de consultatie op maat is dat deze vraaggericht is. Het gaat hierbij om ondersteuning binnen de gemeente door een extern adviseur.


De ondersteuning kan betrekking hebben op onder meer:


Visie-ontwikkeling/beleidsbepaling
  • Het bepalen van de gemeentelijke visie rondom harmonisatie voorschoolse voorzieningen danwel de toekomst van het peuterspeelzaalwerk.

  • Het al dan niet betrekken van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen bij het vaststellen van het beleid rond harmonisatie voorschoolse voorzieningen.

  • Hoe te komen tot 100% VVE-aanbod in 2010, dus zowel in peuterspeelzaalwerk als kinderdagverblijven.

  • Hoe de wetgeving OKE vanuit het Rijk toe te passen binnen onze gemeente.

Proces begeleiding: van visie naar uitvoering
  • Hoe de eerste stappen te zetten van visie naar de praktijk.

  • De rol en verwachtingen richting peuterspeelzalen en kinderdagverblijven.

  • Welke knelpunten zijn bekend bij harmonisatie voorschoolse voorzieningen en welke kunnen wij verwachten binnen onze gemeente.


De VNG coördineert de ondersteuning en koppelt gemeenten aan adviseurs op basis van de concrete ondersteuningsvraag. De adviseurs zijn ervaren specialisten uit diverse organisaties, zodat duidelijke meerwaarde wordt geboden boven de meer algemene ondersteuning in de vorm van kennisnetwerken. Daardoor kan worden aangesloten op specifieke knelpunten waar gemeenten mee zitten. De ondersteuning is bedoeld voor kortlopende trajecten, waarbij een adviseur tot maximaal 4 dagen een gemeente concrete handvaten biedt. Uitvoerende werkzaamheden vallen niet onder het aanbod.


Doelgroep

Gemeenten die ambities/plannen hebben ten aanzien van harmonisatie voorschoolse voorzieningen en gemotiveerd zijn om al dan niet samen met uitvoerende partners optimale kansen voor jonge kinderen te bieden.


Looptijd

U kunt zich nu opgeven voor consultatie op maat die loopt van juli tot en met november 2009. Opgeven kan tot en met 12 juni 2009.


KAfbeelding 2osten

Voor de ondersteuning wordt een eenmalig bedrag van € 1.000,- (excl. BTW) in rekening gebracht. Voor dit bedrag krijgt u tot maximaal 4 dagen ondersteuning van een onafhankelijk adviseur. Verder worden enkele voorwaarden gesteld voor deelname omdat er een beperkt aanbod is:

  1. er dient, naast eerdergenoemde ambitie, ook voldoende ambtelijke capaciteit beschikbaar te zijn om de OKE-wetgeving te implementeren. De adviseur dient dus niet als vervanging van een ambtenaar;

  2. de aanvraag dient goed beargumenteerd en onderbouwd te zijn, waarbij met name gekeken wordt naar de noodzaak voor externe ondersteuning en de te verwachte resultaten.

Er zijn maximaal 25 gemeenten die consultatie op maat toegewezen kunnen krijgen. De selectiecriteria zijn: op tijd ingediend en een goede onderbouwing van de aanvraag. Bij afzegging van de gemeente na ondertekening van het contract, brengen wij € 100,- (excl. BTW) annuleringskosten in rekening.


Aanmelden en verdere procedure

  1. Indien u gebruik wil maken van dit aanbod, kunt u zich tot en met 12 juni aanmelden via de website van de VNG (www.vng.nl), door middel van het inschrijfformulier voor Consultatie op maat onder de knop ‘Beleidsvelden’, vervolgens ‘Jeugd, Onderwijs en Sport’, vervolgens ‘Jeugd’, dan ‘Harmonisatie voorschoolse voorzieningen’ en dan onder ‘Nieuws’.

  2. Na goedkeuring van uw aanmelding neemt een medewerker van VNG contact met u op. Op deze manier kan het aanbod voor ondersteuning nog meer op uw vraag toegespitst worden.

  3. Op basis van uw aanvraag en de intake wordt een passende adviseur toegewezen. Zowel de gemeente als de adviseur worden hiervan begin juli op de hoogte gebracht.

  4. De adviseur neemt contact met u op en brengt op basis van uw aanvraag een aanbod uit waarin wordt aangegeven welke werkzaamheden er wanneer worden uitgevoerd en hoeveel dagen hieraan maximaal besteed worden. Dit aanbod wordt vastgelegd in een contract.

  5. Na afloop van de ondersteuning wordt bij de gemeente een korte evaluatie uitgevoerd.


Verdere informatie

Informatie over het ondersteuningstraject is terug te vinden op de website van de VNG en dan volgende route: knop ‘Beleidsvelden’, vervolgens ‘Jeugd, Onderwijs en Sport’, vervolgens ‘Jeugd’, dan ‘Harmonisatie voorschoolse voorzieningen’. Voor inhoudelijke vragen over consultatie op maat kunt u terecht bij Elly Dekker of Marco Zuidam via telefoonnummer 070 – 3738393.









2. Kennisnetwerken


Kennisnetwerken zijn bedoeld voor ambtenaren die met collega’s uit andere gemeenten ideeën en ervaringen willen uitwisselen met betrekking tot harmonisatie voorschoolse voorzieningen en VVE. Deelnemers kunnen hun eigen ervaringen en aanpak inbrengen en dit spiegelen aan de ervaringen van hun collega’s. Dit biedt gemeenten inzicht in aspecten als:

  • waar staan we als gemeente in vergelijking met anderen?

  • wat zijn de sterke en zwakke punten in onze aanpak?

  • voor welke problemen hebben andere gemeenten een goede oplossing?


De insteek is dat kennisnetwerken, waarvan we in iedere provincie er één willen opzetten, 2 keer per jaar bijeen komen en dat men onderling tussentijds aan elkaar vragen en suggesties kan doorgeven. Het kennisnetwerk wordt organisatorisch en inhoudelijk begeleid door een extern adviseur. Kennisnetwerken bestaan uit ambtenaren van ongeveer 10-15 gemeenten uit dezelfde provincie.


Doelgroep

Gemeenten die ambities/plannen hebben ten aanzien van harmonisatie voorschoolse voorzieningen en gemotiveerd zijn om al dan niet samen met uitvoerende partners optimale kansen voor jonge kinderen te bieden. Deze gemeenten hebben vragen of ervaren knelpunten als gevolg van de OKE-wetgeving danwel in hun eigen beleidstrajecten rond peuterspeelzalen, VVE en/of kinderdagverblijven.


Looptijd

De kennisnetwerken zullen vanaf juli 2009 van start gaan en komen 2 keer per jaar bijeen. De looptijd van de kring wordt bepaald door de leden van de kring zelf.


Kosten

Aan deelname aan het kennisnetwerk zijn geen kosten verbonden.


Aanmelden en verdere procedure

  1. Als u deel wilt nemen aan een kennisnetwerk, kunt u zich tot en met 12 juni aanmelden via de website van de VNG (www.vng.nl), door middel van het inschrijfformulier voor Kennisnetwerk onder de knop ‘Beleidsvelden’, vervolgens ‘Jeugd, Onderwijs en Sport’, vervolgens ‘Jeugd’, dan ‘Harmonisatie voorschoolse voorzieningen’ en dan onder ‘Nieuws’.

  2. Vervolgens wordt contact met u opgenomen over uw aanmelding. De locatie en data zullen onder meer afhangen van de hoeveelheid deelnemers en de regionale spreiding van de aanmeldingen.



3. Helpdesk


Rondom uw beleidstraject harmonisatie voorschoolse voorzieningen en uitbreiding aanbod VVE kunnen tal van praktische en inhoudelijke vragen naar voren komen. Vragen als:

  • Navragen Marijke


De VNG heeft een volwaardige informatiecentrum die al deze en andere vragen voor uw kan beantwoorden. Voor dit ondersteuningstraject is een tijdelijke extra capaciteit beschikbaar gesteld.

Het Informatiecentrum is telefonisch bereikbaar via 070 373 8020 en digitaal door middel van het vragenformulier via www.vng.nl en dan rechtsboven onder ‘contact’.


4 Regionale bijeenkomsten met psz en KO


Dit najaar organiseert VNG in samenwerking met de MO-groep, LPP, BKN en Boink regionale bijeenkomsten door heel het land. Deze bijeenkomsten zijn met name bedoeld om alle drie de partijen, gemeenten, peuterspeelzaal en kinderopvang, bijeen te brengen om hen handvatten te bieden waarom en hoe zij met elkaar kunnen samenwerken. Deze bijeenkomsten kennen een soortgelijk karakter als de regionale bijeenkomsten die de VNG momenteel volop organiseert speciaal voor ambtenaren en wethouders.


In totaal worden acht brede regiobijeenkomsten georganiseerd voor:

  • de wethouders en beleidsambtenaren van gemeenten;

  • organisaties vanuit de kinderopvang en peuterspeelzaalwerk;

  • scholen;

  • ouderorganisaties (in samenwerking met de MO-groep en Boink).


Tijdens deze bijeenkomsten ligt de nadruk vooral op het stimuleren van gezamenlijke visieontwikkeling en uitwisseling van lokale ontwikkelingen rondom harmonisatie van voorschoolse voorzieningen. Er worden lokale varianten gepresenteerd waarin met name succesvolle samenwerking tussen de drie partijen naar voren komen. Hierbij wordt tevens ingespeeld op de komende nieuwe wetgeving en hoe dit op lokaal niveau opgepakt kan worden of reeds opgepakt wordt. Doel van de bijeenkomst is met name om gemeenten, peuterspeelzalen en kinderopvangorganisaties uit te dagen om met elkaar een visie te ontwikkelen of een lokaal plan van aanpak op te stellen voor samenwerking of integratie van de voorschoolse voorzieningen.


Via onze website, per email en per post informeren wij u rond september over de inhoud en locatie van alle bijeenkomsten, waaronder dus ook bij u in de buurt.


5 Expertmeetings en wethoudersmeeting


Expertmeetings

Om input te krijgen voor de richting(en) en kennis te nemen van goede lokale varianten organiseert de VNG twee besloten expertmeetings: één in het voorjaar en één in het najaar. Hieraan zullen wethouders, ambtenaren en landelijke deskundigen deelnemen, welke op verzoek van de VNG zullen deelnemen aan de expertmeeting.

Tijdens de expertmeeting zullen, onder leiding van een onafhankelijke deskundige, ervaringen worden uitgewisseld op het gebied van harmonisatie. Daarnaast is het de bedoeling dat tijdens deze meeting, onder leiding van een deskundige gespreksleider, een concreet beeld ontstaat over de gewenste en haalbare vorm van harmonisatie van de voorschoolse voorzieningen op de korte en middenlange termijn en de positie van VVE hierbij.


Opgeven voor deze expertmeetings is niet mogelijk, VNG nodigt hiervoor zelf betrokkenen uit.


Wethoudermeetings

In dit ondersteuningstraject wordt gebruik gemaakt van een actieve pool van wethouders die als koplopers gezien kunnen worden. Deze pool wordt ingezet om in regionale settings andere wethouders te stimuleren om een visie te ontwikkelen rondom harmonisatie voorschoolse voorzieningen die politiek draagvlak kent. Concreet worden er circa 6 regionale bijeenkomsten voor wethouders georganiseerd. Daarnaast kunnen wethouders op termijn een lid van de ‘kopgroep’ uitnodigen voor persoonlijk advies in hun gemeente.


Per post informeren wij u binnenkort verder over regionale bijeenkomsten en de leden van de pool.


6 Startnotitie en handreiking


Zodra de wetgeving OKE naar buiten komt, stellen we een ‘startnotitie’ op met hierin de actuele stand van zaken rond Harmonisatiewetgeving en antwoord op veel gestelde vragen van gemeenten, met name rond financiën en taken gemeenten.


In de loop van het ondersteuningstraject schrijven wij uitgebreidere handreikingen, apart voor kleine, middelgrote en grote gemeenten. Deze handreikingen bevatten naast de bouwstenen voor het ontwikkelen van een goede structuur voor voorschoolse voorzieningen, ook houvast voor het ontwikkelen van een gemeentelijke inhoudelijke beleidsvisie op voorschoolse voorzieningen en verhogen aanbod van VVE-plaatsen en borging doorgaande lijn richting basisscholen. Uiteraard komen ook de drie modellen (zie kader) uitgebreid aan bod.


Binnen het ondersteuningstraject worden lokale harmonisatiemodellen ontwikkeld voor het vormgeven van samenwerking tussen of integratie van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen, waarin voor alle kinderen die dat nodig hebben een VVE-programma wordt aangeboden. De drie modellen worden uitgebreid beschreven op papier, welke als input gebruikt wordt voor andere activiteiten van het ondersteuningstraject (handreikingen, regiobijeenkomsten etc.). In de modellen komen zowel de bestuurlijke aspecten, organisatorische als de financiële aspecten aan de orde.


Voor de beleidsvisie wordt tevens de verbinding met de andere lokale beleidsontwikkelingen voor jeugd gelegd. Daarbij wordt ingegaan op hoe de kwaliteit van peuterspeelzaalwerk kan worden vergroot, maar ook op het maken van bestuurlijke afspraken met de partijen (via de LEA). Verder wordt in de handreikingen expliciet aandacht besteed aan de financiële consequenties van harmonisatie en dan met name aan de reeds aangekondigde kwaliteitseisen peuterspeelzaalwerk en de inzet van vrijvallende middelen. Ook de toezichthoudende rol van gemeenten richting zowel kinderdagverblijven als peuterspeelzalen komt aan bod.


Concreet bieden de handreikingen een stappenplan voor gemeenten (klein, middelgroot en groot) om vanaf het startpunt (kennis nemen van wettelijke taken, visie ontwikkelen) aan de slag te kunnen gaan, waarbij men stap voor stap goede tips en voorbeelden krijgt hoe men e.e.a kan oppakken tot aan de uitvoering op de werkvloer toe.


We verwachten rond juni de startnotitie per post aan gemeenten te kunnen verspreiden. De handreikingen inclusief de harmonisatiemodellen worden oktober-november 2009 verwacht.


7 Modelverordening


Vanaf 2010 worden een aantal landelijke kwaliteitseisen voor peuterspeelzaalwerk vastgelegd. Gemeenten dienen de landelijke en verdere (lokale) kwaliteitseisen in een verordening vast te leggen. Hiervoor biedt de VNG een modelverordening aan, waarin ook de vormgeving van het toezicht (door de GGD) wordt meegenomen.


De modelverordening wordt rond september 2009 via de reguliere VNG-kanalen beschikbaar gesteld.


8 Communicatie-uitingen


De VNG zal bij enkele bovengenoemde activiteiten samenwerken met landelijke organisaties van peuterspeelzaalwerk en kinderopvang. We vinden het van belang om de drie betrokken partijen eenduidig en evenwichtig te informeren en stimuleren om waar mogelijk en wenselijk meer te gaan samenwerken. Dit houdt onder meer in dat op termijn er een gezamenlijke website komt waarin eenduidige informatievoorziening wordt gegeven over wetgeving, consequenties en mogelijke uitvoering. Hierover informeren wij u na de zomer verder.











Uitgelicht

Gemeente Zeist


Zoeken