Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Raadsstukken 2010 en ouder / Nieuwsflits / 2010 / Nieuwsflits week 39 / Inventarisatie kerstpakket briefje

Inventarisatie kerstpakket briefje

Geachte raadsleden en fractieassistenten, leden Rekenkamer en collega's Griffie


Het wordt weer tijd om aan de kerstpakketten te denken. Dus dan doen we dat dan ook.

Jullie krijgen deze mail van mij (als "chef kerstpakket", Ronald van Gemeren) als vooraankondiging en als vraag om een kleine rol daar in te spelen.

 

Er is dit jaar een keuze voor het traditionele kerstpakket (A)(wel met een verrassend tintje) en de keuze voor een goed doel (ook met een verrassend tintje) (B).


Ter informatie:


Keuze A:  Kerstpakket 2010: Een combinatie van ver weg en dichtbij

Sinds 2004 bestaat er een samenwerking tussen Zeist en de Marokkaanse stad Berkane. Deze twee culturen komen samen in dit gevarieerde pakket.

Op originele wijze wordt je bewust gemaakt van de combinatie tussen mens, milieu en 'profit'. Het pakket bevat heerlijke en eerlijke producten en is een feest om uit te pakken voor het hele gezin! Kortom: een duurzaam en speels pakket; zelfs de doos gooi je niet weg!

Dit pakket en de samenwerking tussen Zeist en Berkane is één van de manieren waarop de gemeente invulling geeft aan zijn duurzame beleid. Denk hierbij aan het fairtradebeleid en de doelstellingen van Zeist als Millenniumgemeente. In de landelijke fairtradeweek eind oktober wordt er een lunchbijeenkomst over georganiseerd.


Keuze B: Het alternatief 2010!

Voor collega's die "alles al hebben" of het kerstpakket niet meer zo van deze tijd vinden is er ook de mogelijkheid om de waarde van het kerstpakket te doneren aan een goed doel. Voor dit jaar is gekozen om een tweetal vrouwenorganisatie in Berkane (onze zusterstad in Marokko) te ondersteunen in hun werk.


De eerste vrouwenorganisatie is actief op diverse terreinen: zo exploiteren ze een vrouwencafé met terras, hebben ze een leerwerkplaats als bakkerij en winkel, geven ze alfabetiseringslessen aan volwassen vrouwen en huiswerkklassen voor kinderen uit achterstand-situaties. De alfabetiseringslessen willen ze graag moderniseren door het inrichten van een multi media centrum. Op deze manier komen de vrouwen dan ook in contact met de nieuwe media. Voor de inrichting van dat centrum (computers, software en printers) hebben ze onze hulp gevraagd.


De tweede vrouwenorganisatie betreft het initiatief van een zevental vrouwen om economische zelfstandigheid te verwerven. Zij zijn bezig om een coöperatie op te richten dat werkzaam zal zijn op het gebied van (trouw- en feest-) kleding maken, sieraden en andere aanverwante zaken. Hiervoor hebben ze behoefte aan strijk-, naai- en breimachines, enz. In Marokko is het voor vrouwen nog vrij lastig om economisch zelfstandig te zijn en een eigen bedrijf te beginnen. Dat geldt vooral  voor vrouwen zonder een partner.


De gemeente Berkane ziet (in overleg met Zeist) toe op een goede besteding van de gelden en maakt samen met de coöperatie een regeling die er voor zorgt dat de materialen eigendom blijven van deze coöperatie bij eventueel vertrek van één van de initiatiefnemers. De opbrengst wordt over beide projecten verdeeld.





Uitgelicht

Gemeente Zeist


Zoeken