Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Vertrouwenslijn

Vertrouwenslijn voor bedreigde raadsleden


Sinds enige tijd bestaat er een Vertrouwenslijn voor raadsleden die te maken krijgen met bedreiging, intimidatie en geweld. Deze Vertrouwenslijn is tot stand gekomen op initiatie van het Ministerie van BZK. Wij hopen dat u er nooit gebruik van zult hoeven maken, maar voor meer informatie kunt u hier (link) terecht.


De Vertrouwenslijn

Ondersteunt bestuurders bij bedreiging en intimidatie


Openbaar bestuurders of politieke gezagsdragers krijgen steeds vaker te maken met bedreiging, intimidatie en geweld. De beschieting van de woning van een wethouder in Weert en de bedreigingen aan het adres van de burgemeester liggen als triest dieptepunt nog vers in het geheugen. Vaker gebeuren intimidaties subtieler en minder openlijk. Natuurlijk kan iemand dan de politie bellen of steun zoeken bij collega’s. Maar een dergelijke stap is niet altijd gemakkelijk gezet. Daarom is er De Vertrouwenslijn, die bestuurders en hun familie de mogelijkheid biedt tot discrete ondersteuning bij het omgaan met ongewenst gedrag.


Discretie

Meer dan tweederde van de burgemeesters en wethouders en de helft van de gemeenteraadsleden had in 2008 te maken met geweld, intimidaties of bedreigingen. Problemen die regelmatig de privésfeer raakten. Uit recent onderzoek van Trouw blijkt bovendien dat drie op de tien raadsleden zijn bedreigd. Natuurlijk heeft openheid in dit soort situaties de voorkeur. Maar soms is de stap naar collega’s of naar de politie moeilijk gezet. Angst voor het niet kunnen overzien van de persoonlijke en politieke consequenties staat openheid in de weg. Stel, dat door bedreigingen het risico wordt vergroot dat beslissingen van een bestuurder worden beïnvloed en door intimidaties niet alleen de personen letterlijk gevaar lopen, maar het ook moeilijk wordt om de bestuurlijke integriteit te bewaken. In zo’n situatie kan het uitkomst bieden om een beroep te doen op discrete professionele en collegiale ondersteuning. Om samen te kunnen vaststellen: Hoe kan ik mijn bestuurlijke integriteit blijven bewaken? Wat levert openheid van zaken mij op? Hoe kan ik dat het beste doen? De Vertrouwenslijn biedt deze ondersteuning, speciaal voor openbaar bestuurders en politieke gezagsdragers.



Hoe werkt het?

Bellers worden te woord gestaan door een ervaren vertrouwenspersoon. Deze gaat het gesprek aan, luistert en stelt de juiste vragen om de aard van het probleem helder in kaart te brengen. De vertrouwenspersoon geeft een eerste advies. Daarnaast kan hij de beller – indien nodig - op zeer korte termijn in contact brengen met een collega-bestuurder, ervaringsdeskundige of vakinhoudelijke deskundige.



Klein team

Bij de Vertrouwenslijn werkt een zeer klein team met een doel voor ogen: discretie. Om dit te kunnen waarborgen, worden er nooit gegevens verstrekt over de identiteit van de beller, maar ook niet over de mensen in het team van de Vertrouwenslijn. Zij doen hun werk in de anonimiteit. Daarmee is gewaarborgd dat de inhoud van de gesprekken altijd ‘binnenskamers’ blijft.



Initiatiefnemers

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is de initiatiefnemer en

heeft gevraagd of Stichting M. de Vertrouwenslijn wil beheren en organiseren. Deze onafhankelijke stichting beheert al 7 jaar de tiplijn Meld Misdaad Anoniem. Vanuit haar ervaring weet zij als geen ander hoe belangrijk vertrouwelijkheid is. Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en de Wethoudersvereniging ondersteunen dit initiatief actief.




Bereikbaarheid

De Vertrouwenslijn belt u via 088 5543 288


ma t/m vr

van 14.00 tot 20.00 uur

za

van 14.00 tot 18.00 uur


dringende gevallen buiten openingstijden:

ma t/m za

van 09.00 tot 23.00 uur


zondag gesloten



Meer informatie?

Meer informatie vindt u op www.devertrouwenslijn.nl

U kunt uiteraard ook bellen naar 088 5543 288.




Uitgelicht

Gemeente Zeist


Zoeken