Op woensdag 12 april vindt er onderhoud plaats aan de website. De website kan daarom minder goed bereikbaar zijn. Excuses voor het ongemak.

Waaldijk 65, woonhuis

Adres: Waaldijk 65, Brakel

Gemeente: Zaltbommel

Postcode + plaats: 5306 AA Brakel
Straat + huisnummer: Waaldijk 65
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie H, nr. 417

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:  4 mei 1993

Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: ca. 1870/voorgevel 1911
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving: 27 november 1991
Datum foto’s: eind 1991

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingetekend het perceel van de Waaldijk 65 te Brakel

Kadastrale kaart Waaldijk 65 in Brakel (2015)

Historie en ligging

Dit pand ligt aan de Waaldijk, op dijkniveau, met voor het pand een siertuin en ijzeren spijlenhek.
De voorgevel is na de grote brand van 1911 die aan de Waaldijk woedde weer opgetrokken, dit is in de linker zijgevel duidelijk te zien aan een bloktand bouwnaad. In het pand was ooit een café gevestigd.

Plattegrond en opbouw

Dit dijkhuisje is gebouwd op een parallelloïde plattegrond, met de voorgevel evenwijdig aan de dijk. Het pand bestaat uit één bouwlaag aan de dijkzijde en twee bouwlagen aan de achterzijde, met een recentere éénlaagse uitbouw met balkon tegen de achtergevel.
De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband, afgezien van de aanbouw die zonder verband is gemetseld, en de rechterzijgevel, die bepleisterd is in blokverband. Aan voor- en achterzijde loopt een geprofileerde bakgoot, aan de topgevels zitten houten windveren met een eenvoudig gesneden makelaar.Foto van voorkant Waaldijk 65 te BrakelVoorgevel:

De voorgevel is asymmetrisch ingedeeld, met van links naar rechts een schuifvenster, een deur en drie schuifvensters. De voorgevel is na de brand van 1911 nieuw gemetseld. De 6-ruits schuifvensters zijn geplaatst onder strekken, hebben onderdorpels en luiken. De nieuwe deur met bovenlicht heeft ook een strek.

Linker zijgevel

De linker zijgevel vertoont metselwerk waarin geen duidelijk metselverband is te herkennen. De top van de gevel is waarschijnlijk vernieuwd en tegen de voorzijde is de bouwnaad met de vernieuwde voorgevel te zien.
In de zijgevel zit een deur met 4-ruits raam. In de topgevel een 4-ruits draairaam. In de nieuwe aanbouw bevinden zich twee kleine 4-ruits raampjes.

Rechter zijgevel

De bepleisterde rechter zijgevel heeft op dijkhoogte een deur en 4-ruits raam, beide in één kozijn en voorzien van lage, 3-ruits bovenlichten. In de topgevel een 4-ruits schuifraam.

Achtergevel

De achtergevel wordt aan het oog onttrokken door een nieuwe, diepe aanbouw van één bouwlaag waarop een balkon. De aanbouw heeft dubbele tuindeuren, drie 4-ruits vensters en een dubbel draairaam. Op de verdieping is de gevel gepleisterd. In de gevel zitten een loopdeur en twee vensters.

Dak

Het pand heeft een zadelkap met de nokrichting evenwijdig aan de dijk. Het dak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Op de nok staat een schoorsteen.
In het voordakvlak zit een klein daklicht.

Erfafscheiding

Het erf wordt begrensd door een gemetselde, gecementeerde tuinmuur en grenst aan de achterzijde aan een oude muur.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria:
a. de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige criteria:
a. de situering hoog aan de dijk met tuinaanleg voor de voorgevel.

Cultuurhistorische criteria:
a. de herinnering aan de lintbebouwing van het dorp aan het einde van de negentiende eeuw.

Terug

Waaldijk 65, woonhuis op een kaart getoond.
?>