Op woensdag 12 april vindt er onderhoud plaats aan de website. De website kan daarom minder goed bereikbaar zijn. Excuses voor het ongemak.

Veiligheid

De gemeente werkt met veel organisaties aan veiligheid. Politie, brandweer en het Openbaar Ministerie zijn hierbij de belangrijkste veiligheidspartners, maar ook u als inwoner, welzijnsorganisaties en woningcorporaties zijn heel belangrijke veiligheidspartners.

Veiligheid maken we samen

De veiligheidsaanpak van de gemeente is gebaseerd op Integraal veiligheidsplan 2019 - 2022 (PDF, 935.3 kB).

Ondermijnende criminaliteit

Ondermijning is een verzamelnaam voor verschillende vormen van criminaliteit. De onderwereld maakt daarbij gebruik van diensten van de bovenwereld. Criminelen doen dit door bedreiging of afpersing en beïnvloeden zo onze samenleving. Ondermijning kan gevaarlijke situaties opleveren. Het zorgt ervoor dat normen vervagen en het gevoel van veiligheid en leefbaarheid afneemt.

Een aantal vormen van ondermijnende criminaliteit:

  • Drugs; handel, productie en gebruik.
  • Illegale prostitutie, mensenhandel en arbeidsuitbuiting.
  • Malafide bedrijven en horeca.
  • Fraude, bijvoorbeeld vastgoed- of zorgfraude.
  • Witwassen.

Wat doet de gemeente tegen ondermijnende criminaliteit?

Wij pakken ondermijnende criminaliteit met veel partijen samen aan, waaronder de politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, Arbeidsinspectie, welzijnsorganisaties, woningcorporaties en uitkeringsinstanties. Samen werken we aan een veilig Zaltbommel.

Hoe herkent u ondermijnende criminaliteit?

Ondermijnende criminaliteit is niet direct zichtbaar. Toch zijn er wel vaak signalen. Lees in het signalenboekje (PDF, 76.9 kB) waar u op kunt letten.

Ziet u iets verdachts? Meld het bij de politie via 0900 – 8844 of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000. Spoed of heterdaad? Bel altijd 112.

Woonomgeving

U kunt zelf bijdragen aan de veiligheid in uw buurt. Op de website van de politie vindt u onder andere tips voor bijvoorbeeld het voorkomen van woninginbraken of auto-inbraken. Ook kunt u hier terugvinden wie uw wijkagent is en wat de openingstijden zijn van het politiebureau.
Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een veiligheidsinstrument dat bijdraagt aan de veiligheid in en rond woningen, buurten en dorpen. De PKVW-bedrijven kunnen u meer informatie geven over de manier waarop u uw woning kunt beveiligen.

Burgernet

Burgernet informeert u over actualiteiten die met veiligheid in uw dorp te maken hebben. Via een SMS- of spraakbericht ontvangt u informatie over bijvoorbeeld een vermissing of een inbreker die in uw buurt is gesignaleerd.

Hennepkwekerijen

Binnen de gemeente worden per jaar diverse hennepkwekerijen aangetroffen en ontmanteld. Om hennepkwekerijen te bestrijden heeft de gemeente een Beleidsregel Bestuurlijke handhaving artikel 13b Opiumwet (PDF, 1005.6 kB) vastgesteld. Op de website van de politie kunt u terugvinden hoe u een hennepkwekerij kunt herkennen. Melden kan via 0900-8844 (politie) of via 0800-7000 (meld misdaad anoniem).

Explosieven uit WOII

Wie een aanbouw wil plaatsen of een vijver wil graven kan op de Explosievenkansenkaart Bommelerwaard (PDF, 5.3 MB) kijken. Op de kaart staan gebieden waar een verhoogde kans is op het aantreffen van niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Niet ontplofte explosieven kunnen gevaarlijk zijn als ze verplaatst of aangeraakt worden bij werkzaamheden in de grond. 

Werken in verdacht gebied?

Wilt u graven of baggeren op een locatie waar volgens het kaartje een verhoogde kans is op het aantreffen van niet gesprongen explosieven? Bijvoorbeeld omdat u een aanbouw wilt plaatsen of een vijver wilt aanleggen? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 0418. We bekijken dan samen met u of er vervolgonderzoek nodig is. Dat is niet altijd het geval, want op veel plaatsen is de grond al erg vergraven na de WOII. Dan zijn eventuele niet-gesprongen explosieven al weggenomen.

Als een niet gesprongen explosief in de Bommelerwaard gevonden wordt, schakelt de gemeente de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in. Zij onderzoeken het explosief, vervoeren het naar een veilige plek en maken het daar onschadelijk.

Buurtpreventie

Bij buurtpreventie gaan buurtbewoners zelf aan de slag om hun buurt veiliger te maken. Bijvoorbeeld door WhatsApp te gebruiken om verdachte situaties in hun buurt te signaleren. Wilt u zelf een buurtpreventie initiatief starten? Neem dan contact op met uw dorps- of wijkraad of hun dorps-of wijkcoördinator.

AED's

In onze gemeente hangen er op verschillende openbare locaties AED's. Wilt u weten waar? Download dan de app van het Rode Kruis en u kunt op elk moment een locatie bij u in de buurt vinden.

Crisis of ramp

Alle gemeenten en hulporganisaties in de regio Gelderland-Zuid werken samen bij rampen. Er zijn afspraken gemaakt wie waarvoor tijdens een ramp of crisis verantwoordelijk is. De crisisorganisatie valt onder de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.
Informatie tijdens een ramp of crisis vindt u op de website van de Rijksoverheid, NL-alert, Crisis of op de lokale radio- of tv-zender (omroep Gelderland etherfrequentie 89.1FM).

Filmpje 'Wat te doen bij een ramp'

In het filmpje 'Wat te doen bij een ramp' komt u meer te weten over wat u het beste kunt doen bij brand, explosie, gifwolk en vrijkomen van gevaarlijke stoffen.

Rampenwijzer

Wij maakten een handige rampenwijzer (meterkastkaart). In deze wijzer leggen we kort uit welke risico’s er onder andere in de Bommelerwaard zijn en wat u moet doen als er een incident is. Deze wijzer kunt u bijvoorbeeld ophangen in uw meterkast. Handige tip die wij u meegeven is om daar ook een radiootje, extra batterijen en een oplaadbare zaklamp neer te leggen. Zo heeft u alles direct bij de hand. Heeft u de wijzer nog? Zo niet, vraag de rampenwijzer dan bij ons aan via [email protected] of print de rampenwijzer (PDF, 341.8 kB) uit.

Koffie- en Informatiepunten (KIP's)

Als er een ramp gebeurt, kan de gemeente Koffie- en Informatiepunten (KIP’s) openen. Daar kunt u tijdens een ramp iets te eten of drinken en informatie krijgen. Wij hebben nu al afspraken gemaakt waar deze punten zijn. Alleen als het veilig is worden deze punten voor u geopend. Luister tijdens een ramp naar de rampenzender op frequentie 89.1 FM Radio Gelderland om te horen of het Koffie- en Informatiepunt in uw buurt open is.

Overzicht van alle Koffie- en Informatiepunten in onze gemeente

  • Aalst Dorpshuis ’t Gement
  • Brakel Huis Brakel
  • Bruchem Kerkelijk centrum Eben Haëzer
  • Gameren Dorpshuis Gambora
  • Kerkwijk Dorpshuis Kerkwijk
  • Nederhemert Dorpshuis De Gaarde
  • Nieuwaal Café Ons Trefpunt
  • Poederoijen Dorpshuis Podarwic
  • Zaltbommel Stadhuis aan de markt
  • Zaltbommel SG Cambium locatie: Courtine
  • Zaltbommel Sporthal De Ring
  • Zaltbommel Hotel Van der Valk
  • Zaltbommel De Grote Aak
  • Zuilichem Dorpshuis Den Ham

Download het overzicht van de Koffie- en Informatiepunten (PDF, 212.6 kB), print het en bewaar het bij uw rampenwijzer en noodpakket.

Rampenzender

Luister tijdens een ramp naar de rampenzender op frequentie 89.1 FM Radio Gelderland

Kijk ook eens op de volgende websites

?>