Voorkom Voedselverspilling
In Nederland gooien we gemiddeld 34 kilo eten per persoon weg per jaar. Daarnaast gieten we ook nog eens 45 liter drinken door de gootsteen. Zonde voor het milieu en je portemonnee! Milieu Centraal helpt je om minder voedsel te verspillen.
Slim boodschappen doen kan veel voedselverspilling voorkomen. Dat is nodig want per persoon gooien we ieder jaar gemiddeld ruim 34 kilo eetbaar voedsel in de vuilnisbak. Met een paar simpele aanpassingen doe je voortaan slimmer inkopen.
Voorkomen dat je eten weggooit is de moeite waard: met het eten gooi je namelijk ook geld en energie weg. Zonde toch?
Tips voor eten kopen op maat
1 Check wat je nog in huis hebt, en maak voor je boodschappen doet een boodschappenlijstje.
2 Koop niet meer dan je nodig hebt. Neem alleen aanbiedingen of voordeelverpakkingen als je zeker weet dat die ook op tijd opgaan.
3 Let op de houdbaarheidsdatum en maak verse producten op tijd op.
4 Koop verse producten liefst niet een week vooruit, maar doe zulke boodschappen meerdere keren per week.
5 Vervoer kwetsbare etenswaren voorzichtig. Zonder beschadigingen bederven ze minder snel.
6 Gebruik een koeltas voor gekoelde en diepvriesproducten, en berg deze bij thuiskomst direct op in de koelkast of vriezer.
7 Kun je wel een beetje hulp gebruiken? Download de gratis app Verspillingsvrije coach.
Bron: Milieu Centraal
Meer info en meepraten
Wil je hierover meer weten? Abonneer je op de Afvaltips van Milieu Centraal.
Wat zijn jouw ervaringen met leven met minder afval? Deel ze met ons onder “Praat mee” op de website van SDZ.