Nieuwe energie voor Austerlitz

Austerlitz Duurzaam heeft met netbeheerder Stedin het initiatief genomen om te onderzoeken of en hoe Austerlitz in de toekomst van het aardgas af kan. En op welke manier inwoners hun woningen, winkels en bedrijfspanden dan kunnen verwarmen, hoe ze kunnen blijven koken en hoe ze van warm water kunnen blijven genieten. Later is ook gemeente Zeist bij dit initiatief aangesloten.

Op naar een aardgasvrij Austerlitz?

Doel

Er zijn nog geen besluiten genomen over wanneer het aardgas verdwijnt en welk alternatief er dan zou moeten komen. We staan aan de start van het onderzoek. De werkgroep betrekt bewoners voorafgaand aan welke besluitvorming dan ook.

Aanleiding van dit onderzoek

Nederland moet uiterlijk in 2050 aardgasvrij zijn. Het jaar 2050 lijkt nog ver weg. Waarom dan nu al nadenken over een aardgasvrij Austerlitz? Daar is een reden voor. Austerlitz zit namelijk in bijzondere situatie: Stedin moet vóór 2030 een deel van het aardgasnetwerk in Austerlitz vervangen. Dat roept de vraag op: is het slim dat Stedin dat netwerk vervangt door een nieuw gasnet, of is er een slimmere andere oplossing mogelijk voor warm water, koken en het verwarmen van de woningen?

Processtappen

De werkgroep is inmiddels een paar maanden bezig met voorbereidend werk. Op 19 juni was de eerste bewonersbijeenkomst voor alle inwoners van Austerlitz. Daar is een verslag van gemaakt. Ook vindt u hieronder de presentatie die die avond is gegeven, een overzicht van de vragen en opmerkingen van bezoekers en een overzicht van alle stappen die nog genomen moeten worden.

Werkgroep samenstelling

De werkgroep die met dit onderzoek bezig is, bestaat uit:

  • Jouke Numan namens Austerlitz’ Belang,
  • Jan Pereboom en Marinus Jan Veltman namens Austerlitz Duurzaam,
  • Klaas Eleveld als inwoner,
  • Stedin (beheerder van het elektriciteitsnet en het gasnetwerk),
  • Woongoed Zeist (de woningcorporatie met 74 woningen in Austerlitz) en
  • de gemeente Zeist.

De gemeente heeft het adviesbureau Warmtetransitiemakers ingehuurd om het proces te begeleiden. Dit bureau heeft ervaring met soortgelijke trajecten in andere gemeenten.

Haalbaar en betaalbaar

Een vervanging voor aardgas is natuurlijk niet zomaar gevonden. Er zijn veel varianten mogelijk. Alle hebben ze voor- en nadelen. De betaalbaarheid van de varianten is uiteraard ook heel belangrijk en wordt nadrukkelijk meegenomen. We maken nu de start, zodat we nog ruim de tijd hebben om tot een goede oplossing te komen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over hoe de werkgroep in Austerlitz werkt aan de overgang van naar nieuwe energie? Belt u dan naar gemeente Zeist via 14 030 of mail naar [email protected] ter attentie van Mila Verdonk of Desiree Bosse.