Nieuws

Zeist ondertekent manifest ‘Iedereen doet mee!’

Dinsdag 14 januari om 19.15 uur ondertekent wethouder Laura Hoogstraten namens het college van burgemeester en wethouders het manifest Iedereen doet mee!. Dit doet zij samen met vertegenwoordigers van het Gehandicapten en Patiënten Platform Zeist (GPPZ), de LFB, de ouderenbonden (KBO-PCOB en ASZ) en onze kinderburgemeester Melief Winter.

Laura Hoogstraten: “De afgelopen periode hebben we met elkaar al veel stappen gezet om Zeist toegankelijk te maken voor iedereen. De raad heeft in juli 2019 de Inclusie-agenda vastgesteld. Daar geven we als gemeente uitvoering aan. Maar er is nog een wereld te winnen. Dat kunnen we niet alleen als gemeente. Het ondertekenen van dit manifest is weer een extra bevestiging van de noodzaak en een oproep aan ons allemaal om de schouders eronder te zetten.”

Concreet werken aan een inclusieve samenleving

Zeist zit niet stil waar het gaat om werken aan een inclusieve samenleving.

  • Vrijdag 10 januari werd de expositie ‘Seeing the unseen’ geopend in Figi. Een fotografieproject van blinde, slechtziende en ziende jongeren samen.
  • Donderdag 16 januari wordt het Zilveren Keurmerk voor Toegankelijkheid uitgereikt aan het Politiebureau Zeist. Het is het eerste politiebureau in het land dat dit keurmerk ontvangt. Aan het gebouw zijn diverse aanpassingen gedaan, zoals:

    • een leuning bij de trap van de entree,
    • markeringen op de deuren,
    • aanpassingen in het toilet,
    • stoelen met armleuningen en
    • extra ruimte voor rolstoelgebruikers in de spreekkamer.

  • En als gemeente werken we hard aan bijvoorbeeld onze fysieke, maar ook digitale toegankelijkheid. Dat houdt in dat informatie en diensten even bruikbaar zijn voor mensen met een functiebeperking als voor mensen zonder functiebeperking.

Laura Hoogstraten: “Dit soort acties stemt hoopvol. De Zeister samenleving is zich ervan bewust dat het nodig is om aan iedereen te denken. Deze acties laten zien dat rekening houden met elkaar helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn.”

Voorbeeld voor andere gemeenten

Met de ondertekening dragen de gemeente Zeist en genoemde partners uit dat zij actief werken aan het VN-Verdrag Handicap. Om er zo voor te zorgen dat iedereen, dus ook mensen met een beperking of kwetsbaarheid, mee kan doen in de maatschappij. Het ondertekenen van het manifest is ook een voorbeeld richting andere gemeenten dat het mogelijk is aan een inclusieve gemeente te werken. Met de deelname van Zeist hebben 46 van de 355 gemeenten het manifest inmiddels onderschreven.